16. července 2014

Andrej Babiš si privatizuje státní firmy. Premiér Sobotka mlčky přihlíží

Ministr financí Andrej Babiš v uplynulých týdnech provedl obměnu členů dozorčích rad v řadě státních podniků. Stalo se tak za zády koaličních partnerů, o změnách nebyl informován ani premiér Bohuslav Sobotka. Ten je však přesto za tento stav plně zodpovědný.

 
Andrej Babiš dosadil do dozorčích rad společnosti Mero a Čepro lidi, které veřejnosti prezentuje jako odborníky. Řada z nich však má historické vazby na podnikání současného ministra financí či je přímo spjata s hnutím ANO. Ministr financí tak provedl tichou privatizaci řady státních firem, které prostřednictvím jím dosazených lidí ovládá. Státní společnosti, v nichž provedl Andrej Babiš výrazné personální změny, navíc dlouhodobě obchodují se společnostmi, které vlastní současný ministr financí.
Posledním příkladem takovéto tiché privatizace jsou změny, které byly provedeny ve státní společnosti Thermal – F, která v Karlových Varech provozuje stejnojmenný hotel.
 
Ze své funkce byl odvolán generální ředitel Josef Pavel, a to přestože hospodářské výsledky jím řízeného hotelu byly dobré. Do dozorčí rady a představenstva byli dosazeni lidé spojení s hnutím ANO – např. krajský předseda ANO a poslanec Roman Procházka.
 
Zcela jasně se tak ukazuje, že předvolební proklamace Andreje Babiše o vládě odborníků byly jen prázdné fráze. Ve skutečnosti společnosti ovládli lidé napojení na Andreje Babiše a premiér tomuto stavu jen přihlíží.