16. června 2013

Zatýkání na úřadu vlády je začátkem konce kmotrů a šancí pro slušné lidi

Předseda pardubické ODS Ing. Jiří Janků a předseda Mladých konzervativců Pardubice Petr Tomášek tímto zveřejňují tiskové prohlášení, které bylo dne 16. června 2013 v odpoledních hodinách zasláno zástupcům nejvýznamnějších médií a zveřejněno na webových stránkách Mladých konzervativců Pardubice.

Od čtvrteční razie na úřadu vlády se situace okolo premiéra Petra Nečase stala tématem číslo jedna. Celá kauza vedoucí k obvinění bývalých poslanců a úředníků v čele s ředitelkou sekce kabinetu premiéra Janou Nagyovou je velmi závažná. O to důležitější bude řádné vyšetření nezávislými orgány činnými v trestním řízení, zda a k jaké trestné činnosti došlo.

Předseda pardubické ODS Jiří Janků a předseda Mladých konzervativců Pardubice Petr Tomášek, kteří společně vydávají toto prohlášení, vítají činnost těchto orgánů a plně je podporují.

Podle současných informací z médií byl celý zásah vyústěním několika kauz. Vyšetřují se klientelistické vazby prominentních osob, zneužití pravomoci spolu se selháním vojenského zpravodajství a funkce pro tři odcházející „rebelující“ poslance.

Tyto kauzy nejsou prvními ani posledními této vlády. Byť vláda ve svém funkčním období udělala mnoho pozitivních kroků, zejména v poslední době je zmítána vnitřními problémy a skandály nejrůznějšího druhu.

Premiéru Nečasovi i vládě jako celku se, i přes dílčí úspěchy několika schopných a oblíbených ministrů, stalo to nejhorší, co se politikům může stát - ztratili důvěru svých voličů.

Osobně jsme, stejně jako další členové pardubické ODS a Mladých konzervativců, očekávali jednoznačné vyjádření premiéra, že celá akce je důsledkem fungující protikorupční strategie a že přijímá svoji politickou odpovědnost a podává demisi.

Je důležité připomenout, že protikorupční strategii umožnil právě Nečasem odvolaný bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten jako první měl odvahu nedělat pouze kosmetické změny, ale přivést schopné a odhodlané odborníky v čele s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Nejen on, ale i například ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který pomohl českým exportérům získat mnohasetmilionové zakázky v Rusku a Indii, odvádí skvělou práci.

Nechceme, aby opakovaná selhání premiéra a jeho týmu zničila ODS. Na komunální úrovni v mnoha městech a obcích pracují v triku ODS slušní a poctiví lidé, kteří nemají se selháním politických špiček nic společného.

Nejen řadoví členové ODS, ale hlavně občané této země si zaslouží, aby premiér nesl svoji politickou odpovědnost a uvolnil cestu osobnostem, které mají za sebou výsledky a jsou mezi lidmi populární. Takovými osobnostmi pro nás jsou exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Závěrem věříme, že současná kauza je začátkem doby, kdy se v České republice podle stejného metru vyšetřuje a stíhá bez ohledu na stranickou příslušnost a kontakty podezřelých osob. Naše země musí získat zpět svůj mezinárodní respekt a občané důvěru ve své politiky.

Sken článku k tiskovému prohlášení, který vyšel v MF Dnes 17.6.2013, naleznete v dokumentech.

 

Ing. Jiří Janků

předseda pardubické ODS

 

Petr Tomášek

předseda Mladých konzervativců Pardubice

Uveřejněno na http://pardubice.konzervativci.cz/zatykani-na-uradu-vlady-je-zacatkem-konce-kmotru-a-sanci-pro-slusne-lidi.html

Štítky:
tisková zpráva