7. června 2013

Pardubická ODS je v názoru na obvody jednotná

Společné stanovisko předsedy OS ODS Pardubice, zastupitelského klubu ODS, členů městských sdružení ODS a Ing. Jiřího Stříteského.

Z článku Pardubického deníku s názvem "Obvody jsou zbytečné," řekl bývalý primátor Jiří Stříteský“ ze dne 7.6  by mohlo vyplynout, že Pardubická ODS je ve svém postoji k obvodům nejednotná. Taková interpretace je by však nebyla správná.

Pardubická ODS je ve svém názoru jednotná a konzistentní. Dokazují to články a tisková prohlášení na oficiálních stránkách www.ods-pardubice.cz a v neposlední řadě volební program ODS do komunálních voleb 2010. Stejný názor přitom zastávají volení zastupitelé i řadoví členové.

Pardubická ODS podporuje členění města na obvody, zároveň však dodává, že současný stav potřebuje nutně reorganizaci, aby obvody i magistrát mohly fungovat ještě lépe. Původní záměr při vytváření obvodů, v rámci kterého mělo dojít k rozsáhlému přenosu kompetencí z magistrátu na malé radnice, nebyl dotažen, ale navíc bylo záměrnými zásahy docíleno současného stavu, kdy rozdělení je téměř nefunkční.

Ve stejném duchu se také vyjádřil bývalý primátor Ing. Jiří Stříteský ve zmiňované debatě na magistrátu. Obvody bez potřebných kompetencí, které místo spolupráce s magistrátem s ním musí bojovat, jsou na zrušení a zbytečným komfortem. Na ten, ale v současném stavu fungování magistrátu nejsou potřebné prostředky v rozpočtu města.

Na diskuzi pořádané k referendu v kavárně Evropa dne 6.6. se právě přítomní aktéři vzniku obvodů Jiří Stříteský, Jan Linhart a Jaroslav Žítek shodli ve společné diskuzi napříč s přítomnými členy TOP09, ČSSD, ODS a Strany zelených, že současný stav zdaleka neodpovídá cílům, které byly při jejich vzniku stanoveny. Odpovědnost za tento stav nese minulé i současné vedení pardubické radnice.

Ing. Jiří Janků
Ing. Jiří Stříteský