7. dubna 2014

Petici pro korunu podepsalo už přes 10 000 lidí. Další desetitisíce občanů ji podpořily na internetu a sociálních sítích

Petici pro korunu vlastnoručně na petičních arších podepsalo za jediný týden od jejího spuštění přes deset tisíc občanů České republiky. Jeden týden tak stačil k tomu, aby se podařilo nasbírat dostatek podpisů nutných pro projednání na schůzi Senátu PČR, na které může vystoupit i člen petičního výboru, tedy některý z trojice Jan Zahradil, Tamara Korešová nebo Filip Humplík.

 
Sběr podpisů pod petici však pokračuje dál. Vše o petici, včetně podpisových archů ke stažení a podepsání, je na www.peticeprokorunu.cz.
 
„Široká podpora petice pro nás není až takovým překvapením. Občanští demokraté v otázce přijetí eura reprezentují skutečné zájmy našich občanů," řekl Petr Fiala, předseda ODS. Přijetí eura v této chvíli není výhodné, protože by poškodilo naši ekonomiku a neprospívalo to našim občanům. Zavedení eura by znamenalo mimo jiné povinnost vyčlenit z českého rozpočtu 350 miliard korun na splátky a záruky dluhů jiných, rozpočtově nezodpovědných zemí eurozóny, jako je Řecko nebo Španělsko. Česká republika by také musela přijmout pravidla bankovní unie, která by umožnila vlastníkům zdravých českých bank vyvádět prostředky českých střadatelů na zalepování děr v rozpočtech jiných zemí.
„Vláda ignoruje, že téměř 80 procent občanů České republiky nechce euro zavádět. Koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL se naopak stůj co stůj žene do eurozóny a zarytě přitom mlčí o rizicích, která s sebou přijetí eura přináší,“ říká Jan Zahradil, 1. místopředseda ODS a lídr kandidátky do voleb do Evropského parlamentu. „Chceme výjimku z povinnosti zavést euro. Stejnou, jakou si vyjednalo Dánsko nebo Velká Británie,“ vysvětluje Zahradil.
 
Vedle deseti tisíc fyzických podpisů na petičních arších Petici pro korunu podpořilo také 10 000 lidí online na www.peticeprokorunu.cz; stejnojmenná skupina příznivců na Facebooku má už přes 16 000 fanoušků. Petici je možné podepsat u petičních stánků nebo v regionálních kancelářích ODS v každém krajském městě. Petiční archy jsou ke stažení také na www.peticeprokorunu.cz. Petice volá po tom, aby vláda vyjednala trvalou výjimku, která umožní nepřijmout euro, pokud s tím nebudou občané souhlasit v jednorázovém speciálním referendu.