21. června 2016

Svoboda v naší zemi je v neustálém ohrožení, je třeba ji bránit

Právě dnes si připomínáme významné výročí odchodu sovětských vojsk z československého území. Před pětadvaceti lety opustil totiž naše území poslední transportní vlak s technikou Střední skupiny vojsk sovětské armády. Pro nás by toto výročí nemělo být pouze pouhou vzpomínkou na konec více než dvacetileté vojenské okupace naší země, ale především pak připomínkou toho, že o svobodu je třeba pečovat a bránit ji, neboť je v neustálém ohrožení.

„Pro svobodný vývoj v naší zemi byl odchod obří okupační armády důležitým momentem. Bylo to jasné potvrzení, že naši přítomnost i budoucnost neurčuje komunistické vedení v Moskvě. Svoboda je ale i dnes v ohrožení, byť jiným způsobem. Významným majitelem médií v naší zemi je současně ministr financí Andrej Babiš. Českým internetem a na sociálních sítích se šíří ruská propaganda. Český prezident se před východními autoritativními režimy sklání víc, než by bylo vhodné i výhodné. To vše ohrožuje naši svobodu a demokracii. Je třeba si to uvědomit a kriticky se k tomu postavit dříve, než bude pozdě. Naše země patří na západ, ne na východ,“ říká jednoznačně kandidát na hejtmana za ODS a starosta obce Líbeznice Martin Kupka.

Středočeská organizace ODS si proto uplynulou neděli toto významné výročí připomněla společně s občany Milovic, Lysé nad Labem, Nymburka a dalších měst a obcí v okolí někdejšího vojenského prostoru Milovice. Desítky cyklistů ze všech měst se sešli právě v Milovicích, aby poklidnou jízdou projeli někdejším vojenským prostorem a vychutnali si tak nejen zdejší krásnou přírodu, ale zároveň i pocit svobody tímto místem projíždět. Celou akci ukončil v Milovicích odpolední koncert kapely Spirituál kvintet.

K jednání o odsunu sovětských vojsk v roce 1991 významně přispěl i Jaroslav Král, který bude v letošních podzimních volbách na kandidátce ODS obhajovat post zastupitele ve Středočeském kraji. „Pro mě to byl jeden z důležitých životních úkolů. Mnoha místům v bývalém vojenském prostoru se podařilo dát nový život a smysl. Jsem rád, že už tu sovětská vojska nestraší mě, ani moje děti a vnoučata," říká dnes dlouholetý starosta Benátek nad Jizerou.

ODS si na celostátní úrovni připomněla 25. výročí odchodu sovětských vojsk i dnes na pražské Kampě, a to právě pod heslem: „Patříme na Západ, ne na Východ!“. Tento slogan demonstruje dlouhodobou zahraničněpolitickou orientaci ODS. Vzpomínkovou akci zakončil koncert legendy českého undergroundu, skupiny The Plastic People of the Universe.

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
starosta