11. května 2016

Události, komentáře: Budoucnost OKD

Až osm tisíc korun měsíčně po dobu tří let by měli dostávat horníci propuštění z OKD, pokud odpracovali alespoň 15 let. Ti, kteří nefárají, dostanou o tisíc míň. Návrh ministra průmyslu Jana Mládka schválila vláda i přes původní nesouhlas šéfa resortu financí Andreje Babiše – ten nakonec ustoupil. Pravicová opozice má výhrady: ministři nemají zvýhodňovat jednu skupinu pracovníků. Jsou kroky vlády správné? A co bude s OKD dál? Výhrady opozice v Událostech, komentářích ČT shrnul místopředseda ODS Martin Kupka

Celý rozhovor s Martinem Kupkou je možné zhlédnout v archivu ČT24.

 

David BOREK, moderátor:

Mimořádná podpora pro zaměstnance, kteří budou muset odejít z OKD. Vláda rozhodla, že každý propuštěný horník bude měsíčně pobírat osm tisíc korun. Ti, kteří nefárají, dostanou o tisíc míň. Pravicová opozice má výhrady. Podle ní je to selektivní výhoda pro jednu skupinu pracovníků. 


David BOREK, moderátor:

A je tu čas na opozici. Místopředseda ODS Martin Kupka, vítejte. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer. 


David BOREK, moderátor:

Pane Kupko, váš předseda Petr Fiala, dnes, když komentoval tu dohodu, řekl: „Jak k tomu přijdou ti ostatní, kteří jsou ve firmách, které krachují, kde třeba drobný podnikatel nemůže zaměstnávat další lidi?“ Což je, dejme tomu, jako vyšité z pouček a z postulátu ODS v posledních 20 letech. Na druhou stranu, asi nikdy nezkrachovalo tisíc živnostníků v jednom regionu během několika týdnů? 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

To pravděpodobně ne. Nicméně už v historii zkrachovala řada velkých firem a stát jim nikdy nemohl tímhle způsobem pomoci. Ta pomoc je opravdu nebezpečný precedent, je to opravdu nespravedlivé. Mimochodem, je to nespravedlivé i vůči zaměstnancům těch firem, které jsou navázané na současnou činnost OKD. A jak k tomu přijdou ti zaměstnanci, kteří se liší jenom málo, i mimochodem místem svého bydlení, proti těm, kterým se dnes vláda rozhodla pomoct. A já zároveň říkám, že samozřejmě český stát na ně nemůže zapomenout, musí najít způsob, jak jim pomoci, ale nikoli tímto způsobem. 



David BOREK, moderátor:

A jak tedy? 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Například tím, že napře pozornost do rekvalifikací, on tím také vlastně říká, že celé řadě těch zaměstnanců vlastně nevěří, nedůvěřuje jim v tom, že by dokázali najít místo. 


David BOREK, moderátor:

Není vlastně to, co bylo dnes odsouhlaseno jen jiná forma rekvalifikací? Tam přece je podmínka, že ti lidé si musí najít novou práci, anebo že si aktivně musí práci hledat. Teprve potom musí onen, nazvěme to opět tedy neformálně překlenovací příspěvek. Tam přece je aktivní prvek, řekněme rekvalifikační prvek. Není? 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Sami jsme ale slyšeli, že v tom ani vláda nemá úplně jasno. Pan vicepremiér Babiš říká, že nakonec vlastně přesně taky neví, říká, že se mu to nelíbí, že s tím nesouhlasí, ale zároveň víme, že tu ruku ve vládě zvednul. Tak to je jeho pravicová politika v praxi. Mně se to nelíbí, protože to skutečně pro celou řadu lidí v České republice, ale i v samotném moravskoslezském regionu nedává dobrou zprávu a vytváří to pochybnosti o tom, jestli vůbec ten současný systém, který máme v České republice, je dostatečně efektivní, pokud v takovém případě nedokáže pomoci a pomoci má. V tomhle není spor. Těm lidem nepochybně potřeba pomoci je. Můj názor na to ale je jednoznačný v tom, že má pomáhat tak, aby je vedl k možnostem najít práci. Tam vzniká ten problém, mimochodem... 

David BOREK, moderátor:

Já opakuji tu otázku, kde je rozdíl? Vy jste řekl postulát, hledejme nebo nuťme, tlačme lidi do toho, aby si hledali novou práci. V čem je to odlišné od toho, co dnes prošlo? Zopakuji, příspěvek je vázán na to, že ten člověk si musí najít novou práci, nebo si ji musí aktivně hledat. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Samozřejmě tady stejně platí, že neztrácí to ten aspekt nespravedlnosti vůči všem ostatním i vůči těm dalším v návazných firmách a co vyvolává velkou pochybnost, je nejistota samotných vládních představitelů, jak to vlastně bude fungovat a jestli to nemusí znamenat také, nebo nebude znamenat také to, že to vlastně tak úplně vázané na tu motivaci hledat práci, že to na to vázané není. A vzbuzuje to i u té ostatní veřejnosti obavy, jestli to opravdu není jenom předvolební dárek lákání černého svědomí sociální demokracie, která špatně privatizovala v osobě současného premiéra Sobotky OKD. A mimochodem, kdyby například nebylo těch nešťastně privatizovaných bytů, tak by dneska ta situace horníků byla také lepší. Takže to všechno vyvolává pochybnosti o tom, jestli to celé není opravdu jenom produkt předvolební kampaně, produkt televizních kamer, které mířily na současnou vládní koalici a ve výsledku tady opravdu nevzniká vážnější nespravedlnost, jinými slovy, není to vlastně ani dobré levicové řešení. Je to v tomhle případě, zdá se, hlavně sociálnědemokratické populistické předvolební řešení, a to podle mě správné není. 


David BOREK, moderátor:

Ještě, abych to tedy ujasnil, ODS by postupovala s využitím existující legislativy, existujících směrnic zákonů. Nepřidala by nic aktuálního, akutního, specificky šitého pro OKD? 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Nepochybně bychom napřeli co největší pozornost k tomu, aby se podařilo v tom místě nabídnout rekvalifikační možnosti, a ty tam jsou. Mimochodem málokdy je taková dobrá příležitost se fakticky rozumným způsobem postarat o ten problém a zajistit lepší budoucnost těm lidem než v současné době, protože mimochodem v blízkém okolí jsou pracovní příležitosti a také mezi těmi lidmi, kteří možná budou odcházet z OKD, nejsou jenom horníci. Tam jsou také profese, po kterých je hlad, jako jsou svářeči, jako jsou řidiči a tak dále a tak dále. Takže i v tomhle směru je to nespravedlivé řešení a spravedlivější by bylo napnout pozornost k tomu, aby zafungovala sociální trampolína, aby opravdu ti lidé měli co největší motivaci najít příležitost pracovní. Teď je dobrá doba v tom, že jsou i pracovní příležitosti, koneckonců i nedaleká Tatra Kopřivnice přibírá, tak i to je jeden z příkladů, kdyby stát napřel pozornost do pomoci tímto směrem, tak by to bylo dobře. A další krok je samozřejmě dlouhodobý, ale určitě zjednodušovat daňový systém, tak aby zaměstnavatelé měli jednodušší přístup k zaměstnávání lidí a snížit sociální odvody zaměstnavatelů, tak to jsou konkrétní kroky, kterými bychom určitě mohli přispět a přispěli bychom k tomu, aby ta situace se zlepšovala. 


David BOREK, moderátor:

Na závěr takové zamyšlení, nebo žádám vás, prosím vás o zamyšlení. Příběh pádu OKD je příběhem pouhé anonymní hry globálních sil, cen uhlí a podobně, nebo je tam podle vás něco nekalého? Pochybení někoho, ať už na úrovni manažerské nebo dokonce politické? 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Já se nechci pouštět do spekulací a v každém případě u takových problémů bývá obvyklé, že se poskládá několik faktorů. Nepochybně na tom má podíl špatná privatizace, nepochybně má na tom podíl i současná prodejní cena uhlí, i to je viditelný faktor a samozřejmě také může být důvodem toho problému to, že se třeba právě v tom podniku třeba nedařilo spravovat tu firmu, tak jak by měla a připravovat se na možné problémy. To všechno můžou být důvody. Že by v tom byly nějaké temné další síly, o tom spekulovat nechci. 


David BOREK, moderátor:

Martin Kupka, místopředseda ODS. Děkuji, že jste navštívil Události, komentáře. Na shledanou. 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Na viděnou. 

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení