1. prosince 2014

Proč vláda posiluje odboráře a o názory malých a středních podnikatelů nestojí?

Občanští demokraté odmítají návrh ministra bez portfeje Jiřího Dienstbiera na to, aby odboráři dostali pravomoc povinně připomínkovat materiály pro jednání vlády, zejména tedy připravovanou legislativu.

 
Ekonomický expert ODS Jan Skopeček upozorňuje, že se jedná o nepřijatelné a nic pozitivního nepřinášející posílení politické moci už tak zpolitizovaných odborů, které jsou dnes těsně srostlé s vládní sociální demokracií.
 
„Ptám se, proč chce vláda posilovat pravomoci odborářů, zatímco o hlas a názory malých a středních podnikatelů tolik nestojí? Živnostníkům takovou možnost vláda dát nechce, přitom jejich zájmy jsou dnes pošlapávány především. Vždyť malí a střední podnikatelé tvoří přes 99 procent všech ekonomicky aktivních subjektů v České republice a právě jejich zkušenosti by výrazně pomohly osekat zcela zbytečnou administrativní zátěž, kterou jim vláda prostřednictvím své legislativy hází pod nohy,“ říká Jan Skopeček. 
 
„Chyták je zřejmě v tom, že za odboráře bude nevyřešené zásadní připomínky na jednání vlády vyjednávat předseda Legislativní rady vlády, tedy konkrétně Jiří Dienstbier, který se tak zjevně snaží vykousnout si ke svému virtuálnímu ministrování alespoň kus pravomocí,“ uzavírá Jan Skopeček.
Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady