5. září 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala. Hovořil o 25. kongresu ODS.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou zhlédněte ZDE.


David BOREK, moderátor:


Šéf opoziční ODS Petr Fiala vyzval členy, aby se přestali zabývat špatnou minulostí strany a soustředili se na budoucnost. Na mimořádném kongresu delegátům řekl, že ODS musí bojovat. V posledních měsících totiž přicházela o přízeň voličů. Občanští demokraté také představili nový program. Slibují jednodušší i nižší daně včetně jednotné DPH. 

 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Video, které zahájilo mimořádný kongres. Strana tak chce ukázat, že se vydává novou cestou. ODS se chce víc otevřít lidem i svým členům. A i to je důvod, proč na kongres mohl přijet každý, kdo chtěl a zaplatil poplatek. Sál tak zaplnila asi tisícovka delegátů a ti hned v úvodu slyšeli od svého předsedy, aby se přestali zabývat špatnou minulostí ODS. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/ (záznam):


Nechoďme jako ovce na porážku. Přestaňme se litovat. Nenechávejme si vnutit myšlenku, že jsme špatní. 

 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Po projevu se už na pódiu střídali straničtí experti, kteří představili nový program. ODS chce třeba snížit sociální pojištění o 3,5 %. Rozpočet by přišel o několik desítek miliard korun. 

 



Michaela MARKSOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/ (záznam):


Tady na to nevěřím, nastane skutečná katastrofa na našem důchodovém účtu. 

 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/ (záznam):


Za situace, kdy tady se bavíme o deficitu okolo 100 miliard korun, jakým způsobem tyto výpadky budeme pokrývat? A to, pokud ODS neřekne, tak je to prostě výkřik do tmy. 

 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Stejně jako v minulosti chce ODS podporovat živnostníky. Výdajové paušály by jim proto zachovala, roční daňové zvýhodnění by zase mělo pomoci začínajícím podnikatelům. Některé daně by strana zrušila. Sazbu DPH sjednotila na 15 %. 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda hnutí /ANO/ (záznam):


ODS nám hlavně navýšila DPH, tu hlavní daň pro všechny, z 10 na 15 %. Tak určitě to je předvolební rétorika. 

 


Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/ (záznam):


O jednotlivých návrzích je možné se bavit pouze za předpokladu, že ODS by byla ochotná stejně razantně snižovat i výdaje. 

 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Strana se v posledních měsících potýká nejen s odchodem členů, ale i s dluhem převyšujícím 40 milionů korun. Petr Vašek a Štěpánka Martanová, Česká televize. 

 



David BOREK, moderátor:


A Petr Fiala, předseda ODS, je teď naším hostem. Hezký večer, vítejte. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Dobrý večer. 

 



David BOREK, moderátor:


Proč kongres, když nebyl volební? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


To je samozřejmě jednoduché vysvětlení. My jsme měli ty poslední kongresy volební, hodně jsme se zabývali sami sebou a ne vždycky to byly kongresy, které by ukázaly veřejnosti, co vlastně Občanská demokratická strana nabízí. Mně bylo jasné, že takový kongres potřebujeme mít, potřebujeme se sejít, potřebujeme ukázat, co je náš program a proto jsme se dnes sešli... 

 



David BOREK, moderátor:


Nestačilo to nazvat ideovou konferencí nebo předvolební schůzí? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ale tak to nechte na nás. To by určitě nestačilo, já jsem byl... 

 



David BOREK, moderátor:
Vy jste trochu kritizoval marketing během vašeho vystoupení, tak myslím politický a všemocnost politického marketingu, jestli náhodou toto není zase víra v politický marketing? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, to není víra v politický marketing, to je standardní, byť mimořádný kongres Občanské demokratické strany, který se lišil od těch běžných kongresů ještě v jedné věci, že jsme tam pozvali všechny členy, kteří se ho chtěli zúčastnit, nejenom delegáty. A já jsem moc rád, že jsme to udělali, protože ten kongres ukázal, že jsme akceschopnou, silnou, sjednocenou stranou a to je dobrá zpráva. Já myslím, že nejenom pro voliče ODS, ale i pro celou českou politickou scénu. 

 



David BOREK, moderátor:


Vy jste na dnešním kongresu mimo jiné řekl, a teď tedy cituji: "Navazujme na všechno dobré, s čím ODS oslovovala voliče v minulosti." Předpokládám, že strana, která má za sebou čtvrt století, tak má dobré i zlé. To dobré byste definoval jak? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Samozřejmě Občanská demokratická strana a rád bych to připomenul, je nástupnickou stranou Občanského fóra. Je to strana, která vedla naší zemi ke standardní parlamentní demokracii. To byla jedna z věcí, o které jsem mluvil také v tom projevu. Já bych byl velmi nerad, kdyby ty hodnotové záležitosti tady nějak zapadly. Ale Občanská demokratická... 

 



David BOREK, moderátor:


Stačí to, pardon, stačí to na volební úspěchy? Nebo na pamětní desku někde? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


... ne, samozřejmě, že ne. Ptal jste se mě, měl byste mi dát trošku prostor, abych mohl odpovědět. Samozřejmě my můžeme navázat i na dobré ekonomické programy, můžeme navázat na program, který hájí lidskou svobodu, individuální svobodu, který bojuje proti byrokracii. To všechno najdete v našich programových tezích, ale nejenom to, protože my se nevracíme zpátky, my navazujeme na dobré hodnoty, které jsme prosazovali, ale nabízíme program, který je adekvátní pro problémy 21. století. 

 



David BOREK, moderátor:


Vy jste několikrát během vašeho projevu, ať už trochu vážněji nebo trochu nevážněji kritizoval zejména stávající vládu a zejména hnutí ANO, a dokonce jste tedy řekl kromě tedy některých, tuším, citátů od některých diktátorů z 20. století, jste řekl toto, teď tedy cituji: "Nemáme o mnoho víc než parlamentní demokracii, která nás chrání, zajišťuje naši svobodu, je únavná, užvaněná, protivná a drahá. Ale parlamentní demokracie je to nejlepší, co jsme v uspořádání společnosti vymysleli." Tak není to úplně originální výrok, tedy je to slavný výrok, ale já bych se zeptal, jestli nepřeháníte. Opravdu hrozí v této zemi ohrožení parlamentní demokracie? Je to leitmotiv, který chcete v příštích letech třeba mít jako ODS, coby obhájce tradiční politické scény? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Nejprve bych si dovolil malinkou opravu. Tím hlavním, na koho jsme útočili, nebyl Andrej Babiš a hnutí ANO, ale sociální demokracie, socialistická představa o řízení společnosti. A když se ptáte na leitmotiv, tak z tohoto vychází. Tím, co my chceme obhajovat... 

 



David BOREK, moderátor:


Ale to není /souzvuk hlasů/, to je demontáž třeba liberálního nebo konzervativního pojetí demokracie, ale není to ... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

 

...tím, co my chceme obhajovat v příštích letech, je právě svoboda a ta svoboda lidí je různým způsobem omezována, je různým způsobem spoutávána. Je to byrokracie, která nás ohrožuje, různé typy kontrol, předpisů, kriminalizace, prostě nesmyslné věci, kterým je potřeba se bránit a to Občanská demokratická strana nebude dělat. Já jsem mluvil taky o kontrarevoluci normálních slušných pracovitých lidí a to je jedna věc, na které určitě můžeme stavět. 

 



David BOREK, moderátor:


Váš místopředseda Martin Kupka řekl počátkem září, když už se blížil kongres. Počátek září, vlastně bylo to před 5 dny, tak řekl toto: "Máme za sebou půl roku nabírání sil. Nebylo možné čekat, že za půl roku budeme o 10, nebo dokonce o 15 % silnější." Ale, pane Fialo, po sarajevském atentátu to Václav Klaus za půl roku dokázal. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


My jsme v úplně situaci. Nedají se srovnávat 90. léta s tím, co je dnes. Taky máme úplně jiný typ politické konkurence a proměnil se náš politický systém. A já jsem od začátku říkal, že Občanská demokratická strana se obnovuje, zvedá se a že to bude trvat nějakou dobu. Ta důvěra voličů... 

 



David BOREK, moderátor:


Jakou dobu to bude trvat? Jak dlouho ještě bude trvat? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


...ta důvěra voličů byla významným způsobem ohrožena a tento kongres ukázal, že se Občanská demokratická strana vrací a že máme lidem co nabídnout. Máme tady jasnou vizi pro Českou republiku, máme tady program, máme tady 14 tezi občanských demokratů. Já jsem... 

 



David BOREK, moderátor:


To nestihneme přečíst tedy. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


...nestihneme přečíst, já se o to ani nesnažím, ani byste mi nedal prostor. Ale snažím se... 

 



David BOREK, moderátor:


Já bych vám ho asi nedal, já se... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


...snažím se ukázat, že máme občanům co nabídnout a já věřím, že oni to ocení. 

 



David BOREK, moderátor:


Já se ptám, kdy nastane ten moment, protože vy jste ve svém projevu také řekl, teď to parafrázuji - bude teď dlouhá, drobná práce uvnitř a pak najednou začne naše strana růst a všichni se budou divit a budou říkat, jak je to možné, že ODS je zpátky. Ale kdy to nastane? Protože předpokládám, že vaše smlouva, smlouva každého manažera je na dobu určitou, tak se ptám, kde vidíte konec té smlouvy, kdy máte dokázat, že půjdete nahoru? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Moje smlouva je samozřejmě na 2 roky, chcete-li to tak nazvat, já bych to tak nenazval... 

 



David BOREK, moderátor:


2 roky budete čekat na to, jestli ze 7 % půjdete na 15? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


My na nic nečekáme. Za mnou je poměrně tvrdá práce, kterou vidí členové strany, vidí ji voliči. My máme co nabídnout, máme spoustu dobrých lidí v Občanské demokratické straně. Já se vůbec nebojím, že by to voliči neocenili. Otázka kdy, kterou tady nastolujete, ta je samozřejmě pro nás důležitá, ale obnova Občanské demokratické strany prostě nemůže trvat několik týdnů nebo měsíců, bude trvat několik let... 

 



David BOREK, moderátor:


Neptám se na to, já nechci, několik let? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


...a já vám... 

 



David BOREK, moderátor:


Několik let tedy podle vás je realistický termín pro to... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Do cíle, který máme a to je být opět nejsilnější politickou stranou v České republice a my jí budeme a budeme nejsilnější pravicovou stranou... 

 



David BOREK, moderátor:


Ale několik let. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


...ale nepochybně to nebude v těchto volbách. 

 



David BOREK, moderátor:
Ještě, prosím, tedy, když se vrátím nebo když trochu budu předjímat a dostanu se k těm nejbližším volbám, jaký je cíl pro ODS, abyste neřekl, že teda, že tedy váš cíl vzestupu je nějak zkolaboval nebo nebyl naplněn. Kolik senátních křesel je pro vás něco dobrého a jaké výsledky v komunálních volbách jsou pro vás něco dobrého? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, samozřejmě v případě senátních voleb je ta odpověď jednoduší. My obhajujeme 3 mandáty... 

 

 

David BOREK, moderátor:


Chcete je obhájit? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Chceme obhájit 3 mandáty a jakýkoli mandát navíc budu považovat za velký úspěch. Pokud jde o komunální volby, tam je situace samozřejmě méně snadno kvantifikovatelná. My máme v tuto chvíli 5 tisíc komunálních zastupitelů, jsme opravdu silnou politickou stranou na lokální úrovni a budeme se snažit co nejvíc těch mandátů obhájit. 

 



David BOREK, moderátor:


Což je hodně obecné. Pojďme to /souzvuk hlasů/... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


No to není obecné... 

 



David BOREK, moderátor:


Dobře, když skončí ODS po komunálních volbách bez jakéhokoli primátora dejme tomu krajského města, neúspěch pro ODS? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


To jste velký pesimista. Ono samozřejmě u toho záleží nejenom na konkrétním výsledku voleb v těch městech, ale závisí samozřejmě na povolebním vyjednávání, takže říct, že když nebudeme mít primátora, tak je to neúspěch. To bych nechtěl. Ale my se samozřejmě budeme snažit uspět co nejvíce. Myslím, že máme co nabídnout, že lidé vidí dobrou práci našich starostů a já se těch komunálních voleb příliš nebojím. Ale komunální volby, jak všichni víme, nejsou jedny, je to spousta komunálních voleb a my uděláme všechno pro to, abychom co nejvíce uspěli. 

 



David BOREK, moderátor:


O kongresu ODS s předsedou občanských demokratů Petrem Fialou. Já vám děkuji, hezký večer, na shledanou. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Pěkný večer, na shledanou.