18. července 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl 1. místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

V debatě samozřejmě budeme pokračovat, a to s hosty, kteří už jsou se mnou tu ve studiu. Sedí tu se mnou Jan Zahradil, první místopředseda strany ODS a europoslanec. Dobrý den. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Dobrý večer. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Proti němu sedí Miloslav Ransdorf, europoslanec za komunistickou stranu, dobrý večer i vám. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Dobrý večer. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A ve spojení s námi je také František Bublan, senátor ČSSD, dobrý večer i vám. 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Dobrý večer. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, myslím si, že je opravdu nutné na začátek říct, že zatím opravdu nevíme, jak ta celá situace byla, opravdu nevíme, jak k tomu neštěstí došlo a jestli koneckonců tam byla i jaksi vliv nějaké vojenské techniky, protože zatím tyto informace opravdu nemáme. Přesto můžeme říct, že přes den se objevovaly jednotlivé kusé informace. 


Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka (záznam): 

Je nutné co nejrychleji zahájit nezávislé vyšetřování. K tomu potřebujeme příměří. Je také důležité, aby se viníci dostali před soud. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To byla například Angela Merkelová, která právě ten celý incident komentovala. Pánové, mě by zajímalo, já jsem tu otázku položil i ministru zahraničí a začnu u vás, pane Zahradile, podaří se opravdu skutečně vyšetřit na tom místě celý ten incident a celá ta situace, když jaksi na tom místě v zásadě probíhá válečný konflikt? 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

To nevím, ale jednu takovou zkušenost podobnou, i když tedy s incidentem, který měl jiné příčiny, jsme udělali v roce 2010, narážím tím na katastrofu polského vládního letounu u Smolenska, ve kterém zahynul polský prezident a celá řada polských politiků. Tam došlo k určitým prodlevám časovým a zdá se, že dodnes to vyšetřování nebylo uspokojivě dovedeno ke konci. I když bylo jasné, že tam šlo tedy o nehodu a nikoliv o nějaký vojenský útok. Takže každý delší časový úsek, v podstatě každá hodina, každá časová prodleva hraje vlastně proti tomu řádnému vyšetření. Já myslím, že tady je důležité to, co řekl ministr zahraničí, že je tady jasné usnesení, zatím je to tedy tiskové prohlášení předsedy Rady bezpečnosti OSN, na kterém se shodli všichni, které volá po rychlém vyšetření pod mezinárodním dohledem, že se k tomu přihlásily všechny zúčastněné strany. A teď je důležitá ta rychlost. A ještě k tomu, co říkal pan Zaorálek. Já myslím, že teď je důležité skutečně, aby Česká republika vystupovala jednotně. To říkám jako místopředseda opoziční strany. Můžeme se hádat o daně, můžeme se hádat o služební zákon, ale tohle je za prvé velká lidská tragédie, za druhé to má v sobě i potenciální rozměr nějakého, řekněme, i mezinárodního konfliktu, pokud se některé ty hypotézy potvrdí. Takže tady je zapotřebí, abychom postupovali opatrně, důrazně, nikoliv hystericky a aby Česká republika opravdu mluvila jedním hlasem. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, rozumím. Zajímá mě také váš názor, pane Ransdorfe, předpokládáte a věříte, že se to dokáže v co nejkratší době ta situace objasnit a vyšetřit? 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Já jsem o tom hluboce přesvědčený, že budeme znát poměrně brzo pravdu. Ale je otázka, zda budou někteří politici ochotni tu pravdu akceptovat. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Co tím myslíte? 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Já si myslím, například prohlášení pana Obamy svědčí o tom, že v tom druhém období je horší, než byl v prvním období. Většina amerických prezidentů korigovala své chyby z toho prvního období a on po svém znovuzvolení spíše těch chyb přidává. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám, co máte přesně na mysli, které to vyjádření? 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Já mám na mysli to, že je zbytečné démonizovat Rusko a samozřejmě já jsem přesvědčený, že každý máme nějaký svůj názor, své vysvětlení, ale třeba nemohu pominout fakt, když hledáme vysvětlení, že Ukrajina už jednou takovou záležitost udělala v případě toho letadla, které letělo z Tel Avivu, ruský stroj Tu-154, který vlastně v rámci jakéhosi cvičení ukrajinská armáda sestřelila. Je to sice několik let, ale nicméně dokazuje to, že dlouhodobě je na Ukrajině rozklad vlastně státu, není tam jednotné armádní velení, je tam prostě něco, co těžko lze akceptovat z hlediska bezpečnosti mezinárodního leteckého provozu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Obrátím se teď na pana senátora Bublana. Mě by zajímal také váš názor na ještě jednu věc, která se dnes poměrně dost hojně komentovala a mluvila, měl by o té případné vině, respektive kdo by měl o té vině rozhodnout, měl by to být mezinárodní tribunál podle vás? 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Mezinárodní tribunál asi nebude mít tu možnost. Asi namístě by bylo, aby tu vyšetřovací komisi ustanovila Ukrajina. Stalo se to na jejich území, ale aby ta komise měla mezinárodní účast. To by bylo asi nejlepší. Mělo by to tak být i podle mezinárodního práva. Ale ještě možná si dovolím poznámku k tomu, co říkali pánové přede mnou. Já si myslím, je to teda možná jenom můj dojem, že jak Spojené státy, tak i Rusko asi ví, odkud ta raketa byla vypálená, kdo ji vypálil a že jenom je otázka jaksi toho správného postupu, aby to nebylo na základě nějakých jenom třeba zpravodajských informací, ale aby se to skutečně vyřešilo řádnou cestou a potom také ten výsledek aby byl jaksi uznán na celém světě. Protože to je oblast, kde se bojuje. A tam, kde se bojuje, tak tady ty silové země, ty silové státy samozřejmě monitorují tuto oblast, vědí o pohybu každého, každé vojenské techniky. Úplně lehce se dá zjistit místo, odkud byla ta raketa odpálena, pokud byla odpálena. Takže proto Barack Obama celkem sice ne jasně, ale vyjádřil také přesvědčení, že pravděpodobně to přišlo od oblasti, která je ovládaná separatisty. A ruský prezident Putin řekl, že odpovědnost za to nese Ukrajina, protože se to stalo na jejich území. To znamená, neřekl, že to udělala Ukrajina, ale tak nějak jaksi přenesl tady tu odpovědnost jenom za to, že to bylo u nich, ale asi je si taky vědom přesně, kdo to učinil a je v tom velmi opatrný. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Zahradile, ta informace o tom, to jsme koneckonců tady o tom hovořili, že prezident Spojených států naznačil, že ta raketa mohla vylétnout právě z území, které ovládají separatisté. Je toto věc, která míří a kterou můžeme začít považovat jako jednu z těch nejpravděpodobnějších verzí? 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Některé indicie z toho dnešního dne tomu nasvědčují. Ale myslím, že je stále ještě zapotřebí mluvit v podmiňovacím způsobu, čili pokud by se ukázalo, že to tak je, pokud by se ukázalo, že dokonce se na tom podílely ty separatistické síly, tak já musím říci, že tady Rusko nepochybně nepřímou odpovědnost nese. Už jenom proto, že je zřejmé a známé, že dodává těmto silám zbraně velmi prostupnou hranicí. Takže to je možná také důvod k tomu, že ty výroky jsou zatím velmi opatrné. Na druhé straně je pravda, že ta současná ukrajinská vláda, současná ukrajinská reprezentace zase řekla svého času, že má pod kontrolou vzdušný prostor nad celou zemí, a to se ukázalo, že teď prostě pravda není. Nemá pod kontrolou vzdušný prostor, myslím, že to je jasným důkazem toho, že na Ukrajině v podstatě zuří občanská válka, přestože to nikdo nechce říct naplno, tak tomu tak je. A podle toho se také musíme zařídit a podle toho se také musí zařídit letecké společnosti. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Já se zeptám pana Ransdorfa, nepřímá odpovědnost, jak říkal pan Zahradil, míří směrem i k Rusku, souhlasíte s tím? 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Řekl jsem podmiňovacím způsobem. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Podmiňovacím způsobem, ano, omlouvám se. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Já bych se vyjádřil s dovolením k faktům. Tak například ruské zdroje uvedly, že mají monitorovaný pohyb právě těch odpalovacích zařízení a údajně v té oblasti, ve které došlo k tomu pádu letadla, v té době byly v provozu tři jednotky právě těch raket Buk M-1. Buk-M1 koneckonců má jak ukrajinská armáda, tak ruská armáda a šlo tedy o tenhle ten starší typ, který je ve výzbroji od roku 1972. To je jedna věc. Zatím nikdo nevyvrátil tohle to tvrzení. Druhá věc je ta, že ti separatisté nemají technické zařízení, které je k dispozici, které by vlastně bylo schopné sestřelit letadlo, které letí ve hladině letové 10 600 metrů. To prostě není možné. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Promiňte, ale pokud se zmocnili tohoto zařízení, pokud mají k dispozici jakýmkoliv způsobem to zařízení Buk-M1... 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Ale když dovolíte, to vojenští analytici vědí a tvrdí to třeba pan Koller, že vlastně není možné přivézt a odvézt vlastně takové zařízení. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, i pan Koller tvrdí, že... 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

To je poměrně rozměrná věc to zařízení Buk-M1. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To rozumím, to ano, ale koneckonců my jsme to viděli, pardon, že vám skáču do řeči, já se omlouvám, ale my jsme to viděli i v té reportáži, jak to zařízení vypadá. Přesto pan Koller, a říkal to koneckonců tady jaksi v rozhovoru se mnou, že pokud jaksi separatisté by mohli mít vycvičenou posádku, tak by byli schopni to zařízení ovládat. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

To je opět vlastně věc, která míří vedle, protože, pane redaktore, to není tak jednoduché obsluhovat toto zařízení. To není tak jednoduché, to nemůže dělat amatér. To by museli mít profesionály. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dáme prostor panu Zahradilovi, ano. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Bohužel, a já jsem to dnes sledoval na těch sociálních sítích, zdá se, že odborníků na letectví, odborníků na vojenství a odborníků zejména na odpalovací nebo protiraketové nebo protiletecké systémy se tady vyrojily desítky, možná stovky. Na druhé straně ještě k tomu musíme přičíst, že pravděpodobně budeme i svědky určité mediální nebo informační války. Takže já bych byl velmi obezřetný vůči všem informacím, teoriím, vysvětlením, která se budou v těchto dnech, v příštích dnech objevovat na veřejnosti. Já už jsem slyšel a dokonce četl některé velmi fantasmagorické teorie. A právě proto je důležité, aby se ta věc poměrně rychle, a zdůrazňuji to slovo rychle, vyšetřila a aby ty závěry, které z toho vyšetřování vzejdou, byly relevantní a aby se s nimi skutečně všichni ztotožnili. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, rozumím, ano. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Jestli to zavdá potom nějakou příčinu k nějakému stíhání, jestli to skutečně zavdá nějakou příčinu třeba k nějakému soudnímu řízení, to je druhá věc. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To je potom otázka, až budeme mít výsledky, a to je naprosto legitimní poznámka. Pojďme se posunout dál, pojďme se posunout, koneckonců budeme se bavit o situaci, která na tom území samotném je a jak tam vznikla. Kdo drží v ruce v tuto chvíli ten klíč, o tom mimo jiné promluvil dnes také prezident Spojených států Barack Obama. 



Barack OBAMA, americký prezident (záznam): 

Rusko, separatisté a Ukrajina, všichni mají možnost boje ukončit. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Když se zeptám nejdřív pana Bublana. Pane Bublane, kdo si myslíte, že v tuto chvíli má největší moc v zásadě vyřešit tu situaci na Ukrajině a změnit ten stav, který tam v tuto chvíli je? 


František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Jsou to všichni tři, které vyjmenoval Barack Obama, samozřejmě, ale Ukrajina jako stát, tak má zájem o zachování celistvosti, o to, aby ovládla celé území, separatisté zase mají ty svoje tendence, chtějí nějakou autonomii nebo dokonce se přiklonit k Rusku a podobně, ale takovou tu skrytou odpovědnost a tu největší odpovědnost, si myslím, má Rusko, především Vladimir Putin, protože pokud by ti separatisté neměli tuto podporu, neměli za sebou tohoto silného hráče, tak si myslím, že už by dávno ten jejich boj skončil. Nejde jenom o přísun třeba nějakého materiálu a peněz, ale jde hlavně o tu morální podporu a tady si myslím, že přece jenom role Ruska je nejdůležitější a mělo by se tlačit na Rusko, aby skutečně v tomto ustoupili a jaksi usilovali o to, aby v té oblasti nastal klid zbraní. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Role Ruska mě zajímá také v otázce na pana europoslance Ransdorfa. Váš šéf Vojtěch Filip dnes prohlásil, já ho budu citovat, že: "Svět se dostal na pokraj války především kvůli americkým zájmům". Jste přesvědčeni, že tu eskalaci v tom regionu, za to opravdu mohou Spojené státy, nikoliv Moskva? 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Pokud jde o Ukrajinu, tak je to naprosto nesporné. Spojené státy investovaly 5 miliard dolarů do destabilizace Ukrajiny a ten cíl je jednoduchý, to znamená poškodit Rusko a poškodit Evropskou unii. Já jsem přesvědčený, že to, co řekl tedy Paul Craig Roberts nebo Victoria Nuland, že se časem potvrdí opravdu, ale já jsem toho názoru, že pořád není věc ztracená a je možné dosáhnout určitého usmíření, ale podstatné je, aby se jednalo. V okamžiku, kdy by zuřila občanská válka, jak o tom mluví kolega Zahradil, tak by to bylo velice složité. Ale já si myslím, že když tedy přišel prezident Porošenko s docela tedy rozumným pokusem o příměří, kde by vznikla šance na ten jednací stůl, no tak na něj přitlačily právě ty radikální pravicové síly, jako je Pravý sektor nebo Svoboda, a v podstatě ho donutily k tomu, aby pokračoval v tom, co oni nazývají trestná výprava, trestná operace. A já jsem přesvědčený, že klíč k tomu mají především teď dva hráči k tomu, aby se situace uklidnila. To je Ruská federace, která se chová, řekl bych, docela zdrženlivě, a Evropská unie. Ale tady je pravda, že byrokracie Evropské unie naprosto selhala, pokud jde o Ukrajinu, jak tedy celou přípravou té asociační dohody, která měla 1200 stran a byly to jenom podmínky, které Ukrajina měla splnit. A druhá věc je samozřejmě i celým tím postupem dalším a my oba dva víme, že paní Ashtonová možná měla dobrou snahu, ale absolutně nerozumí východoevropskému prostoru. A pan Füle měl svázané ruce. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím, Jane Zahradile, ano, rozumím. Jane Zahradile, chová se Moskva zdrženlivě, jak říká váš kolega? 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Ne, já s panem Ransdorfem v této věci nesouhlasím. Já myslím, že Moskva se nechová zdrženlivě minimálně z toho důvodu, že dodává zbraně přes tu velmi prostupnou hranici těm separatistickým silám. A teď odhlédněme, prosím, od kritiky evropské byrokracie, která je samozřejmě zcela na místě, ta nečinnost nebo bezzubost, to je věc, kterou já samozřejmě kdykoliv podepíšu. Ale myslím si, že v tuto chvíli Ukrajina má svojí politickou reprezentaci, legitimní politickou reprezentaci, prezident Porošenko byl zvolen ve volbách a skutečně mám pocit, že podnikal kroky, které by vedly k uklidnění toho napětí. Dnes, protože jsme v Evropském parlamentu, tak já také musím zmínit stanovisko předsedy zahraničního výboru Evropského parlamentu, které mi připadalo docela rozumné. Byl to apel na uzavření hranic mezi Ukrajinou a Ruskem právě v tom smyslu, aby nedocházelo k tomu zásobování zbraněmi, protože pak se mohou vyskytnout situace, kterých jsme byli svědky. My nevíme, jak se tam ty zbraňové systémy dostaly, kdo se jich zmocnil, a pokud by Rusko chtělo ukázat dobrou vůli, pokud by chtělo opravdu ukázat, že tu situaci na Ukrajině chce stabilizovat, pak by mělo pomoci té ukrajinské reprezentaci obnovit kontrolu nad vlastními hranicemi, mělo by spolupracovat na jejich uzavření, přestat s dodávkami zbraní, a to si myslím, že by byl krok správným směrem. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Pane Ransdorfe, říkáte, Moskva se chová zdrženlivě, mě by zajímala tahle ta věc, vy odmítáte, že se z Ruska separatistům dostávají zbraně? 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Nemáme o tom důkazy, to jsou zatím spekulace. A samozřejmě já vím jenom jednu věc, že z 30 přechodů mezi Ukrajinou a Ruskem, těch pohraničních přechodů, Ukrajina kontroluje pouze 17. To ukazuje vlastně, jaký je stav, že opravdu... 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Promiňte, a veškeré ty mediální informace o tom, jaké vybavení mají. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Mediální informace. Média mě nezajímají z tohohle pohledu. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Nevěříte médiím, rozumím. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Mě zajímají ověřené informace. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá. Pojďme se posunout dál ... ano? 


Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

A druhá věc ještě, kterou, kterou chci teda si zdůraznit, že vlastně taky v minulých, jak vypadá ten stav, ukazuje to, že se střílelo přes hranice z Ukrajiny do Ruské federace, se střílelo vlastně zbraněmi... 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

I opačným směrem. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

A opačným směrem, to ukazuje, že opravdu ta kontrola hranic prostě neexistuje. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Pojďme se posunout ještě k jednomu tématu, a to je právě role Evropské unie. Mě by zajímal názor Františka Bublana. Dnes Barack Obama kritizoval v zásadě Evropskou unii, řekl, že se zatím EU chovala k Rusku vstřícně. Souhlasil byste s tím? 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Částečně ano, protože tady byly zřejmé ekonomické zájmy, to si nebudeme nijak zastírat, a také Evropská unie je složena z mnoha států a každý stát má trošku jiný vztah k Ruské federaci nebo jiné zájmy. Takže jaksi vytvořit naprosto jednotný postoj a třeba i tvrdší postoj bylo obtížné. Ale já mám takový pocit, že po té bohužel smutné události včerejší, že se ta situace změní a už dokonce i paní kancléřka Merkelová také se vyjádřila tvrději, tak si myslím, že teď možná ta Evropa se více probudí a ten její postoj bude jednotnější a také možná trošku razantnější vůči Rusku. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím tomu správně, pane Bublane, že měl by být razantnější, že si dovedete představit třeba tvrdší sankce? 


František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Dovedu si představit, protože to je jediná cesta, jak přimět Rusko k tomu, aby se do té Ukrajiny už nepletlo, aby jaksi si vytvořilo pouze takovou tu představu toho, že stále musí ovládat své bývalé satelity, aby ho opustilo. To budou sankce, třeba i v podobě toho, že takoví ti bohatí Rusové nebudou smět cestovat po celém světě, jak to činí doposud, firmy ruské ztrácí na svých akciích a tak dále. To se musí projevit. A už tak, jak jsem pozoroval zahraniční tisk dneska, tak už i ruský tisk píše trošku kriticky k Putinovi a je to samozřejmě důsledek té včerejší události. A Putin samozřejmě hraje o svojí pozici, o to, aby byl oblíben a aby byl ten nejlepší prezident. Takže tady v tomto směru se může mnohé změnit. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Zeptám se pana Zahradila, tvrdší sankce, podepsal byste je? 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Asi ano. Myslím, že ale Rusko si uvědomuje, že teď má možná větší problém, než si samo původně chtělo přiznat, protože skutečně se ukazuje, že ty separatistické síly, které prostě Rusko podporuje, a to nejsou žádné spekulace, to je prostě pravda, tak se jaksi vymkly z kontroly. A myslím, že ti lidé, když se na ně podíváte, když posloucháte, co říkají, když vidíte, jak působí, tak to je opravdu úroveň, která je dosti šílená. A já myslím, že Rusku dochází, že si s jakýmsi spojením, ať už jakkoliv silným nebo slabým s těmito lidmi způsobilo samo velký problém. Je zapotřebí prostě vyslat nějaký signál, že tohle musí skončit. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Jak vy si překládáte snahu některých států zostřit ty sankce vůči Rusku?

 

Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Já si myslím, že by se mělo měřit stejným metrem všem. Asi je těžko možné, aby třeba prezident Porošenko vykládal veřejně, že se čistí v té trestné operaci východ Ukrajiny od parazitů. Těžko je možné, aby premiér Jaceňuk vykládal o lidech, těch separatistech na východě, že jsou to podlidé, to je nacistický slovník, já si myslím, že v roce 2014 těžko akceptovatelný. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Počkejte, ale to úplně nesouvisí s těmi sankcemi, na které jsem se ptal. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Souvisí to s tím, že prostě opravdu jestli chceme nějaké rozumné uspořádání věcí na Ukrajině, musí se měřit všem stejně a nesmí se vycházet z toho, že v Kyjevě jsou andělé a v Doněcku a v Luhansku ďáblové. Já jsem přesvědčený, že sankce nevyřeší nic. Podstatné je jednat, sednout si za jednací stůl a nastolit normální podmínky. A příčina té krize na Ukrajině je ekonomická. Ukrajina má, pane redaktore, jenom 45 % HDP oproti úrovni roku 1992, zatímco démonizované Bělorusko 260 %. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá, dobrá. Já tu debatu v tuto chvíli ukončím. Pánové, děkuji vám za debatu na toto téma. My si spolu ještě budeme povídat. Prosím, zůstaňte ve studiu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

My budeme v debatě pokračovat s hosty, kteří se mnou ještě zůstali ve studiu, dobrý večer, zdravím ještě jednou Jana Zahradila, Miloslava Ransdorfa a Františka Bublana. Hezký večer, pánové. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Dobrý večer. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Otázka pro vás pro všechny, jednoduchá a stručná, má podle vás Izrael právo zasáhnout jaksi blízko těch hranic, to znamená v pásmu Gazy? Pane Zahradile. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Má. Podle mého názoru má. Řekněme si jasně, jak se ta situace vyvíjela. Hamás v podstatě zničil rozhovory mezi Izraelem a Palestinou tím únosem a vraždou těch tří izraelských mladíků, následovala izraelská odpověď zcela očekávatelná, tedy zničení obyvatel, zničení obydlí těch únosců a vrahů. Následoval útok Hamásu, následovala izraelská odpověď. No a teď se ta izraelská odpověď rozšiřuje právě proto, že ten veřejně známý fakt, a to tedy, že ty tunely do Gazy slouží vlastně jako cesta, jak zásobovat Gazu zbraněmi, které pak jsou zase používány proti Izraeli, tak to je obecně známý fakt, čili je logické, že Izrael takto reaguje a myslím si, že na to má právo. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Ransdorfe, stejná otázka na vás, má Izrael právo zasáhnout v Gaze? 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Já si myslím, že ta otázka může být rozšířená. Samozřejmě má, každý stát má právo na svou sebeobranu, ale to koneckonců konstatovali Američané, ale druhá věc je, že při této odpovědi se ničí civilní cíle a hlavně tedy vlastně se eskaluje to napětí a ta, ten kolotoč násilí se zesiluje. Víte, že třeba já velmi lituju toho, že Hamás vlastně odmítnul nabídku příměří, se kterou přišli Izraelci a vystřelili 123 raket hned po tom, odmítli tedy, co odmítli to příměří. Já si myslím, že ale je důležité, aby se našli prostředníci a ten Egypt může fungovat jako významný prostředník, protože má jak dobré vztahy s Izraelci, tak i vlastně je to stát, který... 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Promiňte, já vám do toho skočím, ale byl to Egypt, který právě on zprostředkoval už to příměří a Hamás ho nakonec nerespektoval. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Ne, když dovolíte, já bych dokončil tu argumentaci, protože ... odmítl, ano, Hamás ho odmítl. Ale nicméně je potřeba dál pokračovat. Vím, že tedy prezident Abbás, tedy šéf palestinské samosprávy, tak ten vlastně chce se setkat s Chálidem Mišalem, který je šéf hnutí Hamás. Já si myslím, že to je důležitá cesta, aby se jednalo, protože tedy násilí nikam nevede. Nicméně tedy chci říct, že kdyby přišlo k pozemní operaci, tak samozřejmě to bude daleko horší, protože jednak se rozšíří množství obětí a za druhé tedy vlastně to bude signál pro celý arabský svět. Myslím si, že tady je velmi důležitý fakt, že sice mají Izraelci ten štít, Dome, který vlastně údajně z 85 až 95 % je úspěšný. Ale nicméně tady se ukazuje, jaký je charakter těch asymetrických konfliktů. Izrael používá ty nejmodernější, nejlepší zbraně, ale na druhé straně jsou proti tomu používány zbraně, které jsou méně kvalitní, ale mají taky destruktivní účinky. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Já dám prostor panu Zahradilovi, který se tady vehementně hlásí. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Já jsem jenom chtěl zdůraznit to, co tady zaznělo, že za prvé i ten umírněný Fatah, který v podstatě se chce s Izraelem dohodnout, tak byl Hamásem postaven do velmi neřešitelné situace. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Vyautován byl. 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Pan Abbás kvůli tomu zuřil a pokrývala to i světová média. A druhá věc, že Egypt tedy za nové vlády, za vlády prezidenta Sísího skutečně může sloužit jako ten třetí, jako ten mediátor. A pokud i ten egyptský plán byl Hamásem odmítnut, tak to v podstatě znamená, že Hamás se opravdu dohodnout nechce. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

My jsme nezapomněli samozřejmě na Františka Bublana, který je s námi ještě ve spojení. Řekněte, jednoduchá otázka i na vás, kterou jsem pokládal, má tedy Izrael právo se bránit tímto způsobem, to znamená překročit tu hranici? 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Izrael si docela dobře vyhodnotil celou tu situaci a ví moc dobře, že těch asi 1300 raket, co bylo zatím vypáleno, je možná taková desetina toho, co Hamás ještě vlastní, takže možná dalších 10 tisíc raket ještě čeká na své použití. To je jedna věc. A druhá věc, ta je taková politická, protože Hamás ztrácí podporu. Ztratil podporu Egypta, to už tam zaznělo, ztrácí podporu dokonce i Íránu, ten už je taky opatrnější, a ostatního arabského světa. A začíná mít ekonomické problémy, začínají se tam rozšiřovat problémy sociální, protože je tam mnoho mladých lidí, kteří nemají práci a podobně, a on to řeší tímto způsobem, že v podstatě vyvolává tento boj, vyvolává tady tyto nepokoje a čeká, co z toho bude. Radikalizuje se a ta radikalizace Hamásu dokonce způsobuje i to, že ty ostatní evropské země, které ještě dosud nějakým způsobem podporovaly autonomii Palestiny, tak teď v poslední době už jsou opatrnější, protože se bojí, že ta radikalizace se přenese do jejich zemí, do jejich států. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Pánové, bohužel čas se nám nachýlil. Děkuji vám, že jste tady byli se mnou a že jste odpovídali na moje otázky. Díky, mějte se hezky, na shledanou. 



Miloslav RANSDORF, europoslanec /KSČM/:

Díky za pozvání. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Děkujeme, na shledanou. 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Na shledanou. 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP