28. ledna 2015

Komentář k výběru superúředníka

Vláda jmenovala nejvyššího státního náměstka, který je skoro neodvolatelný. Vypustila tak džina z láhve. Uvidíme, zda džin bude dobře sloužit a nebude zlým skřetem. Každopádně je prakticky nemožné jej nacpat zpátky.

Nezodpovědnost vlády spočívá v tom, že rozjela akci, u níž vůbec nevíme, kolik bude stát. Pan Postránecký je zkušený úředník a bude mít velmi složité postavení, aby všechny přesvědčil, že skutečně nemá nejblíže k ČSSD. Bude pod obrovským tlakem současné vládní koalice zabarikádovat si své blízké na chráněných postech ve státní správě.

Je zcela naivní si myslet, že jsme přijetím zákona o státní službě a jmenováním náměstka pro státní službu vyřešili fungování státní správy, která od teď bude profesionální a skvělá. Ze své zkušenosti primátora vím, jak může arogantní úředník otrávit život obyčejných lidí svým přístupem k řešení problému v mezích zákona. O to víc úředník dosazený současnou politickou garniturou a nedotknutelný ze zákona. Kontrola výkonu a chování bude teď o to složitější. Zákon maximalizuje dlouhodobé sociální jistoty úředníků, ale je otázkou, jak bude řešen konflikt neúnosného přístupu a chování úředníků ve státní službě a kritického názoru samosprávy.

Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

místopředseda ODS
expert ODS pro oblast vnitra
poslanec EP