4. srpna 2014

MHD pro děti do 15 let a seniory nad 70 let v Hradci zdarma!

Je bezesporu, že městská hromadná doprava je v Hradci Králové na vysoké úrovni. Vím to z ohlasů občanů, kteří reagovali na můj nedávný sloupek zveřejněný k tomuto tématu v tisku.

Je bezesporu, že městská hromadná doprava je v Hradci Králové na vysoké úrovni. Vím to z ohlasů občanů, kteří reagovali na můj nedávný sloupek zveřejněný k tomuto tématu v tisku. Kromě chvály ale zazněly v jejich dopisech a e-mailech i povzdechy nad tím, že jezdit v Hradci autobusem není úplně nejlevnější. A když je to tak, je už prý pohodlnější jet autem. 

Osm let jsem měl na magistrátu jako náměstek primátora ve své gesci i sociální problematiku. Vyslechl jsem nespočet lidských příběhů a vím, že to, co se někomu může zdát jako nízké dotované jízdné, je pro rodiny s dětmi a seniory obrovská finanční zátěž. Také proto jsem už v minulosti prosadil městskou kartu pro prvňáčky zdarma.

Investice do v MHD v Hradci, které se v uplnulých letech podařily, budou mít smysl jen tehdy, když občané budou hromadnou dopravu využívat. Navíc individuální automobilová doprava dosahuje v poslední době rozměru, na nějž naše města nejsou dimenzována, což navíc nechává dopady i na životním prostředí nebo na dlouhém čekání v kolonách aut. Všechny tyto problémy mají společné řešení – podmínky pro cestování v MHD musí být motivační.

Pokud tedy dostanu důvěru voličů, zasadím se o to, aby děti a senioři v Hradci mohli městskou dopravu využívat bezplatně. A že to bude město stát víc peněz? Ale proto tady přece město je – pro své občany. MHD zdarma není utopie - zavedl ji estonský Tallin, následovala ho i další evropská města. U nás zavedli bezplatnou městskou hromadnou dopravu třeba ve Frýdku - Místku nebo v Třeboni, uvažují o ní ve Valašském Meziříčí i v dalších českých a moravských městech. ‎V Ústí nad Labem jezdí senioři nad 70 let zdarma už dávno, v Praze neplatí děti do 15 let ani senioři nad 70 let. Myslím, že u nás v Hradci by to tedy mělo jít také. 

Téměř vše zásadní jsme v Hradci již postavili, teď si pojďme zlepšovat náš život v tomhle krásném městě!

Ing. Martin Soukup
kandidát ODS na primátora města Hradce Králové

Ing. Martin Soukup

člen místní rady
člen strany
místopředseda oblastního sdružení
náměstek primátora