23. dubna 2013

Zvýšení daní byla chyba

Popularita ODS se propadla za TOP 09 a zdá se, že strana neví, jak tomu zabránit. Mladý, byť už dlouholetý člen ODS JAN (LUPOMĚSKÝ) (27) však věří v obrodu „jediné autentické pravice“.

Nyní jsme na politickém dně a musíme se odrazit. Je to příležitost, aby se strana vyprofilovala, aby znovu nabrala nějaká témata, která budeme hájit. Po sedmi letech vládní politiky jsme už trošku tematicky vyčerpaní.

* Kde to dno je?

            I ČSSD měla rok před volbami 2006 před příchodem Jiřího Paroubka podle průzkumů méně než deset procent, pak najednou atakovala 30 procent.

* Kde vidíte impuls pro ODS?

            Viděl jsem ho na listopadovém kongresu. Bylo navoleno velice silné vedení a nikdo posty tentokrát nezískal zadarmo, na základě nějaké dohody. Museli si svou pozici vybojovat. Bylo znát, že si strana uvědomuje, že nejsme na vrcholu a budeme muset něco reálně dělat.

* Přelomovým se zdál také kongres 2010, rovněž tam se mluvilo o volbě navzdory dohodám.

            Jde o rozdíl mezi realitou a zdáním. V roce 2010 došlo k personálním změnám. Na to čekali novináři, bylo to jediné, co je zajímalo. Na posledním kongresu sice nedošlo k personálnímu zemětřesení, ale z nálady delegátů bylo poznat velké nadšení znovu pracovat pro stranu. Já jsem s překvapením sledoval, jak byli novináři zklamáni, že se nikdo nepopravoval, že se některým dávala druhá šance. V novinářském světě už se čekají jenom popravy lidí, někomu se musí useknout hlava, aby to vypadalo jako řešení. To, že někoho vyměníme, neznamená automaticky, že to bude lepší.

* Co prezidentské volby? Tam nadšení a práce vidět nebyly.

            Tato kampaň byla fatálním způsobem podceněná a výsledek já považuji téměř za tragédii. Poprvé jsme vzdali nějaké volby předem, což se nesmí dělat.

* Neprodukuje ODS v poslední době spíše lidi závislé na eráru?

            Tady je kámen úrazu. My jsme zdravé sebevědomí vyměnili za aroganci, zejména při nástupu Mirka Topolánka. Sebevědomí musí být založeno na hodnotách, na odvedené práci, myšlenkách. Arogance je sebevědomí bez pokory, již jsme ztratili. My jsme absolutně ztratili svůj vlastní obsah a ze sebevědomých lidí se stali arogantní lidé, kteří jsou závislí na státní správě, protože by se v soukromém sektoru tak dobře neuživili. Najednou potřebovali pohodlnou střechu.

* Najednou?

            S nástupem nového předsedy Topolánka tam vstoupila řada lidí a Topolánek členům dezinterpretoval pojem ODS. Najednou jsme byli stranou podnikatelů a podpory podnikatelů místo strany svobodného trhu.

* Tak se vzala ta závislost na eráru?

            My jsme za éry pana Topolánka mnoha socialistům či paternalisticky smýšlejícím lidem dodali pocit, že přímá podpora podnikání vládou je pravicovým principem, což ve skutečnosti opravdu není. A tito lidé se začali realizovat ve státní správě a mysleli si, že státní správa je něco úžasného. Stát, v němž je státní úředník vysněné povolání, je ovšem 20 let před zánikem. Někteří lidé prostě zjistili, že je lepší způsob, jak se dostat k penězům – dostat se k přerozdělování. I proto za pana Topolánka do ODS řada těchto lidí vstoupila.

* Petr Nečas teď opakuje, že odliv v preferencích způsobily nepopulární kroky, které dělá vláda.

            Proti tomu protestuji. Pravicová politika je pro občany přínosná, a proto musí přinášet body. Problém je, že máme koaliční vládu, neseme veškeré náklady a stojí nás to preference, zatímco TOP 09 sklízí plody, ač většina nepopulárních kroků byla její přímou iniciativou. Církevními restitucemi si podmínila setrvání ve vládě, iniciovala sKarty, celý důchodový systém je víceméně z dílny TOP 09, zvýšení daní bylo požadavkem TOP 09, bez něhož hrozila opustit vládu. Přesto za to neseme náklady jenom my.

* Kde je pro ODS hranice pro kompromisy?

            Pro mě bylo zvyšování daní prakticky nepřekročitelnou premisou nejen kvůli dnešku, ale i kvůli budoucnosti. Zvyšování daní byl výborný tah Miroslava Kalouska, kterým se víceméně snažil destabilizovat členskou základnu ODS a její politickou přízeň. Jednou zvýšíme daně, ale několikrát to oznamujeme. Zvyšování daní je klíčovým bodem, kvůli němuž se ta strana málem rozpadla. Zvyšování daní byl krvavý kompromis, kterým jsme zachránili paušály pro živnostníky, což většina živnostníků asi ani neví. Udrželi jsme tím vládu, jež minimálně v evropských otázkách drží určitou vlajku svobody.

* Nebylo by lepší za takových okolností odejít do opozice?

            Jít do opozice je hrozně snadné, lákavé, ale když sleduji trendy posledních měsíců, tak už bychom neodcházeli do opozice jako pravicová strana, ale jako demokratická strana. Když vidím, jaké bloky se tu formují kolem Babiše či Janečka, tak mi běhá mráz po zádech a obávám se o naši demokracii. Když je v ohrožení demokracie, do opozice se jít nesmí.

 

Foto popis| JAN (LUPOMĚSKÝ): Poslední kongres ODS byl impulsem pro odraz ode dna

Foto autor| FOTO TOMÁŠ TESAŘ 

Jan Lupoměský

člen strany

Štítky:
rozhovor