7. července 2015

ODS: Vláda zneužila služební zákon k rozdání trafik kamarádům

Občanští demokraté upozorňují, že vláda zneužila služební zákon k politizaci státní správy. ODS také varuje před neuváženým rušením druhého důchodového pilíře, zároveň občanští demokraté také chtějí pokračovat v boji proti zneužívání sociálních dávek.

 
„V roce 2013 bylo na ministerstvech 66 náměstků. Premiér Sobotka jejich počet navýšil na 107. Vláda dál rozhazuje peníze občanů, když za 41 náměstků a státních tajemníků utratí více než 100 miliónů korun ročně. Zákon o státní službě, který vstoupil v účinnost, využila vláda k politizaci státní správy a k rozdání trafik. Na ministerstva si současná vládní koalice dosadila svoje kamarády, které tam za pomoci služebního zákona na léta ‚zabetonovala‘. To k efektivitě a lepší práci státního aparátu opravdu nepřispěje,“ říká předseda ODS Petr Fiala.
 
Sněmovna v loňském roce přijala návrh Zbyňka Stanjury, díky kterému obce mohly regulovat vyplácení doplatku na bydlení. „Cílem bylo omezit byznys s chudobou, kdy si některé ubytovny účtují desetitisícové nájemné, přestože zde lidé žijí v nevyhovujících podmínkách. Ministryně práce a sociálních věcí Marksová však novou úpravu bojkotuje a chce vše vrátit do původního stavu. Jedná se o další ze série případů, kdy socialisté škodí pracovitým lidem. Nebudeme jen přihlížet, jak ti, kteří se vyhýbají práci, dostávají peníze na úkor aktivních a pracovitých lidí. Normální je pracovat, kdo nepracuje a ani práci nehledá, případně se dále nevzdělává, má mít nárok pouze na existenční minimum,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
Občanští demokraté také kritizují návrh vlády, která chce již na této schůzi Sněmovny zrušit 2. důchodový pilíř, přitom nenabízí žádnou alternativu. „Už dnes je jasné, že nynější průběžný systém financování penzí je neudržitelný. Vláda ale před problémem zavírá oči, přestože dobře ví, že pokud nedojde k reformě, nebude důchody z čeho vyplácet. Důchodová komise přišla s tradičně levicovým řešením, když navrhuje plošné zvýšení odvodů sociálního pojištění pro většinu občanů. Vláda tak chce opět vysát peníze z kapes všech občanů, přestože je ČR z důvodu vysokých odvodů již dnes kritizována,“ komentuje expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.