18. června 2015

Fízlovská divize Agrofertu v akci

V úterý došlo ve Sněmovně k hádce. Na jedné straně sociální demokrat Šincl, na druhé straně ministr financí Babiš. Koaliční partneři.

Poslanec Šincl měl podezření, že v novele zákona o pojišťovnictví prosazuje Andrej Babiš zájmy svých firem. Ministr financí se rozzlobil a vykřikoval věty o koaličním podrazu. Byla to jedna z vážnějších přestřelek, která signalizovala, že části sociálních demokratů se již bezskrupulózní mocenské tažení Andreje Babiše zajídá. Lidovci dělali, že to nic neznamená, jich se to netýká. Prostě klasika. Situace se za chvíli uklidnila, koalice oznámila, že se nad zákonem ještě sejde a domluví se na společném postupu.

Sešli se ve středu ráno a nenápadný rozkol dostal podobu velkého skandálu, který by otřásl každou vládou. V normálně fungující zemi by pravděpodobně vedl k rozpadu takové koalice. Ministr Babiš totiž přišel na koaliční jednání s deskami opatřenými jménem poslance Šincla. Ze složky vytahoval dokumenty o pracovních a majetkových poměrech pana poslance, jeho matky a manželky. Oznámil, že to jsou důkazy o Šinclově korupčním jednání. Ten podle vlastních slov zkoprněl, nevěřil svým očím. Všechna osočení odmítl a oznámil, že to tak nenechá. Chce, aby věc projednal poslanecký klub ČSSD za přítomnosti premiéra.

Co to ukazuje? 

Mluvíme-li o propojení politické, hospodářské a mediální moci v rukou Andreje Babiše, zapomínáme ještě na jednu jeho divizi: „soukromou policii“, kterou vytvořil a jejíchž služeb využívá ke sběru či k vytváření kompromitujících materiálů na své politické konkurenty. Já nemám povědomí, natož nějaký důkaz o tom, že by poslanec  Šincl spáchal trestný čin. Pokud takový důkaz nebo podezření má ministr financí, je povinen to podle zákona ohlásit. Ale on „maká“ jinak. Materiál od své policejní divize používá k vydírání. Založí složku a ta někde v agrofertním sejfu čeká na příhodnou chvíli.

Kde se tyto fízlovské a mafiánské metody první místopředseda vlády naučil? V době, kdy si nechal změnit příjmení na Bureš? Nebo už zase jako Babiš, když měl ta složitá byznysová jednání s pány Pitrem a Mrázkem, o nichž vypráví v rozhovorech? Tam někde mají jeho dnešní kroky kořeny a tam se vyučil. U pisoárů, odkud nám posílá fotografie, tam to asi nepochytil.

Kdyby to ještě někomu nedocházelo, připomenu, co čeká ty, kteří se ministrovi financí vzepřou:

  • na živnostníky šikanózní kontroly (odpůrcům registračních pokladen bylo vyhrožováno a na jednu z  nich byla okamžitě poslána tajná kontrola),
  • na média a nepohodlné novináře výhrůžky a urážky (ví o tom své v Echo24, v České televizi, v TV Barrandov, ve Svobodném fóru),
  • na vzpurné farmáře herbicid, kterým barbarsky  spálí nadějnou úrodu (270 hektarů potravinářské pšenice a kukuřice se proměnilo v prach),
  • na politické konkurenty policejní nebo mediální divizi Agrofertu (přes média odstřeluje ministry, pomocí fízlovských praktik zastrašuje poslance).

Žijeme ještě v normální zemi? Na tuto otázku musí bez vytáček odpovědět předseda vlády. On vládu složil, on dal Babišovi moc, která se projevuje rozkladem demokracie a vytvářením Babišových Nových pořádků. Druhým mužem zodpovědným za poslední atak na parlamentní demokracii je předseda Sněmovny. Nemůže nereagovat na to, že na členy zákonodárného sboru  je „soukromou policií“ ministra financí a prvního místopředsedy vlády vytvářen materiál, který má sloužit k jejich zastrašení a kompromitaci. Je tu též úkol pro média, ale těch kritických k Novým pořádkům bohužel tragicky ubývá. Ani opozice nesmí mlčet. Je naší povinností hájit demokratický prostor a provoz v naší zemi, nebát se a důsledně hájit svobodu v české  společnosti.

Miroslava Němcová

předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR