17. června 2015

Podporujme naše spojence, jedině tak budeme v bezpečí

Vítám, že Česká republika je ochotna dostát závazkům vůči svým spojencům a vyslat české gripeny k ochraně islandského vzdušného prostoru, jak o tom v těchto dnech rozhodla Sněmovna. Bohužel se v rámci vládní politiky jedná spíše o osamělé gesto.

V ostatních případech je totiž politika levicové vlády vůči našim spojencům nejednoznačná, jindy se k nim dokonce obrací zády. Přestože česká ekonomika dynamicky roste a i konzervativní ekonomové předpokládají další růst, vláda dostatečně nezvyšuje výdaje na obranu. Možná jsem, na rozdíl od členů vlády, ze staré školy, ale stále věřím, že sliby se mají plnit. Česká republika v rámci spolupráce uvnitř NATO slíbila, že na obranu vyčlení 2 % HDP, nyní však levicová vláda zdaleka tolik prostředků obraně nesvěřuje.

Zřejmě má tato vláda jiné cíle, jak utrácet peníze nás všech: jedním z nich je uplácení některých voličských skupin, když zvyšuje objem vyplácených sociálních dávek, druhým je například navyšování vlastních platů a jiných provozních výdajů. Jen letos o neuvěřitelných 10,5 miliard korun. Nebo je snad pravým důvodem škodlivého postupu neznalost? Opravdu se pan předseda vlády neorientuje v dnešní složité politické situaci, opravdu nevidí hrozby, před kterými stojíme? Opravdu chce dnes někdo tvrdit, že ruská agrese, jak ji vidíme například na Krymu, není bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku? Nepodléhejme falešné iluzi, že svět je bezpečný, že se nebudeme muset bránit.

Na naši armádu můžeme být hrdí, když se naši vojáci vrací z mnoha misí jako hrdinové. Hrdinou však rozhodně není ministr obrany, pan Martin Stropnický. Ten zřejmě dosud nepochopil, že zrovna není na natáčení některého seriálu. Jinak by nemohl děsit veřejnost takovými nápady, jako je návrat k plošným odvodům. Martin Stropnický je možná dobrý herec, ale obraně vůbec nerozumí. Jinak by totiž musel vědět tak základní věc, jako že úspěch moderní armády nezávisí na počtu vojáků, ale na technologiích, které má armáda k dispozici. Navíc plošné odvody znamenají plýtvaní veřejnými financemi, další papírování i šikanu a ponižování mladých lidí, kteří se ke komisi  musí dostavit. Z návrhu dýchá atmosféra časů totality, které se, doufám, už nikdy nevrátí.

Proto apeluji na předsedu vlády, který je za své ministry zodpovědný, na ministra zahraničí, na vládní poslance: uvědomte si, že patříme na Západ. Podpořte naši armádu, abychom zachovali svobodu a demokracii.