30. května 2015

Programový projev předsedy ODS

Dámy a pánové,

ODS je zpátky s dobrým pravicovým programem, který naplňujeme. Každý den. V Poslanecké sněmovně. V Senátu. V Evropském parlamentu. Na radnicích a na obecních úřadech. Jsme v opozici, ale přesto máme jasnou vizi a víme, jakou chceme Českou republiku. Věříme v Českou republiku. Ale hlavně věříme lidem a myslíme na jejich budoucnost. Zisk, bohatství, nízké daně a podnikání pro nás nejsou sprostá slova. Nejsou problém, naopak jsou řešení. Práci přeci lidem nedává vláda, ale aktivní podnikatelé – malí i velcí. A jestli tato vláda dělá kroky proti podnikatelům, tak jde proti všem pracovitým lidem. A proto se musíme postavit za podnikatele i za všechny aktivní lidi, kteří chtějí pracovat.

Věříme, že nízké daně nejsou špatné, a proto budeme daně snižovat. Věříme, že zisk není nic špatného, a proto ho potřebujeme zvyšovat. Věříme, že úspěch není problém, a proto ho potřebujeme co nejvíce. Pro nás pro všechny.  

Když chcete uspět v dnešním světě, musíte nabízet něco lepšího než vaše konkurence. Musíte být alespoň v něčem lepší než ostatní. Alespoň v něčem vynikat.

V mezinárodní studii Světové banky Doing Business, která srovnává 185 zemí světa podle složitosti podmínek pro podnikání, jsme na 44. místě. Před námi jsou mimo jiné Černá Hora, Bulharsko, Kolumbie, Makedonie, Litva, Lotyšsko atd.

Já vím, že Česká republika má na to, aby se dostala mezi 30 nejlepších zemí.

Abychom podpořili podnikatele a živnostníky v jejich práci, stačí, když budeme vždy pro zachování výdajových paušálů; odstraníme zbytečné povinnosti, které podnikatele zatěžují – kontrolní hlášení plátce DPH, registrační pokladny nebo různé duplicitní statistické vykazování; prostě je necháme dělat jejich práci. Nepotřebují dotace, potřebují svobodu pro svoje aktivity.

Mimochodem, den daňové svobody určitě všichni znáte a letos připadá na 22. června. Takže ještě 23 dní bude každý z nás pracovat na to, aby měl na svoje daně. Víme, že Česká republika má na to, aby tohle období zkrátila. Každý rok alespoň o týden.

Abychom nechali lidem více peněz v jejich peněženkách, stačí, když snížíme daně, a proto chceme snížit základní sazbu DPH na 19 %, chceme zrušit superhrubou mzdu a mít rovnou daň z příjmu fyzických osob ve výši 19 % a chceme zachovat daň z příjmu právnických osob na úrovni 19 %. Jednoduché a přehledné – 3 × 19, to si každý může zapamatovat a spočítat si, jak je to pro něj výhodné. Každý z vás ví lépe než státní úředník, jak naložit s vydělanými penězi.

Ve svém závěrečném prohlášení letos Mezinárodní měnový fond píše, že česká ekonomika silně roste. Dobře ale víme, že to není zásluhou politiky Bohuslava Sobotky. Experti z Mezinárodního měnového fondu dodávají, že k tomu, aby se Česká republika dostala na ještě vyšší úroveň růstu, jsou nutné další kroky k posílení podnikatelského prostředí zahrnující zjednodušení a dodržování daňových předpisů a jiných administrativních procedur.

Když se na to podíváme podrobně, zjistíme například, že na zaplacení daní, tedy na vyplnění všech papírů, je u nás pro průměrnou firmu potřeba zhruba 413 hodin ročně.

Víme, že máme na to, abychom tuto dobu snížili alespoň o 30 %. Abychom vrátili lidem čas, který tráví papírováním, stačí, když zrušíme zbytečné daně, kterých je u nás společně s odvody nejméně 17 (a to nepočítáme různé poplatky a další skryté platby). Pro začátek navrhujeme zrušení tří daní: daně z nabytí nemovitosti, silniční daně a daně z nemovitosti; odstraníme výjimky (např. odpočet na platbu členských příspěvků odborům), abychom mohli daňové sazby dále snižovat. Abychom dali lidem jistotu a pro všechny platila stejná pravidla, stačí, když nebudeme měnit daňové zákony šestkrát za rok, jako to udělala vloni Sobotkova vláda; přestaneme sociální dávky plošně rozdávat, ale budeme je dávat jen těm, kteří chtějí pracovat (třeba i formou veřejné služby) nebo se rekvalifikovat; budeme kontrolovat, komu dávky vyplácíme a jak s nimi nakládá. Kdo něco od státu požaduje, musí počítat s důslednější kontrolou. Aby někdo mohl dávku dostat, jiný na to musí tvrdě pracovat, ale ti, kteří si sami pomoci nemohou, budou mít vždy jistotu, že jim pomůže stát.

V mezinárodním indexu, který měří kvalitu života v 80 zemích světa, jsme na 28. místě. Vím, že Česká republika je dobré místo k životu, a že když si budeme více věřit, vážit si práce druhých a budeme hrdí na svoji zem, máme na to, postoupit i v tomto indexu výš.

Abychom zlepšili životy lidí, stačí, když budeme více investovat do výzkumu a inovací, ale také do vzdělávání našich dětí a do pedagogů, abychom měli dobré školy a v nich motivované učitele; budeme dávat více peněz do dopravní infrastruktury, abychom měli lepší a bezpečnější cesty, dokončené dálnice, rychlá vlaková spojení; umožníme lidem přispívat na důchod svým rodičům a zřídíme osobní konto, na kterém každý uvidí, kolik už do důchodového systému přispěl; přestaneme každého kontrolovat, evidovat ve zbytečných a drahých registrech a databázích všeho možného nebo čipovat děti.

Česká republika má 8. nejvyšší daňové zatížení v rámci OECD. Daní tedy platíme tomuto státu hodně, ale ten dobře nezajišťuje naši bezpečnost. Na svoji obranu dáváme méně než 1 % HDP. Více vydávají např. i Polsko, Bulharsko, Albánie, Řecko, Rumunsko nebo Estonsko. Abychom ochránili lidi a zajistili jejich bezpečnost, stačí, když budeme mít jednotnou a srozumitelnou zahraniční politiku, kterou dáme jasně najevo, že patříme na Západ, nikoli na Východ; zvýšíme postupně výdaje na naši obranu na 2 % HDP, jak jsme se zavázali spojencům v NATO; podpoříme aktivní zálohy místo obnovování nesmyslných plošných odvodů; postavíme se vedle britských konzervativců do čela hnutí, které chce změnit EU a vrátit se k jejím původním kořenům; budeme v Evropě i jinde hájit české národní zájmy – ať už v otázce kvót pro uprchlíky, nebo v přijetí eura.

Jsme strana lidí, kteří věří v pravicovou politiku – jsou mezi námi učitelé, státní zaměstnanci, majitelé firem, řemeslníci, účetní, právníci, studenti, rodiče a senioři. Jsme strana svobodných a aktivních lidí. Abychom dali lidem více svobody, stačí, když jim budeme věřit! A taková je ODS. Věříme lidem, jejich schopnostem, pracovitosti a kreativitě. A proto vám nyní podrobněji představíme dobrá řešení, která nabízíme.

Děkuji všem, kteří s námi pracují na dobré budoucnosti pro Českou republiku.

Štítky:
26. kongres ODS