5. května 2015

Važme si míru. A dobře ho střežme, neboť je v ohrožení

Celý svět si v těchto dnech připomíná 70 let od ukončení II. světové války, nejtragičtější války v dějinách lidstva.

Bohužel, Česko věrno švejkovské tradici se spíše věnuje debatě, zda prezident Zeman má, či nemá jet na oslavy do Moskvy. Zdálo se, že se lidstvo a zejména střední a západní Evropa z té krvavé řeže a genocidy poučily a celých 70 let žijeme v míru. V dějinách českých zemí je to nejdelší období míru, téměř tři generace. Važme si toho.

Nicméně, za celých těch sedmdesát let nebyla Evropa i Česko v takovém ohrožení, jako je dnes. Profesor Fiala dnešní dobu trefně nazval "na konci bezstarostnosti". 
 
Na jihu nás ohrožuje rozvrácený arabský svět, válka mezi jednotlivými kmeny s téměř 200 tisíci mrtvými a se vznikem tzv. Islámského státu. Důsledkem je deset milionů lidí na útěku a tisíce uprchlíků nelegálně překračujících hranice Evropské unie. 
 
Válka na východě Ukrajiny je stejně nebezpečná. V zemi se snižuje životní úroveň, vliv oligarchů vzhledem k válečným dodávkám roste a korupce se nezmenšila. Přichází rozčarování z Majdanu a v zemi se pohybují tisíce ozbrojenců, soukromé "armády" financované oligarchy. Sociální nepokoje či rozšíření občanské války by bylo tragédií nejen pro Ukrajinu. 
 
Země Evropské unie jsou však ohroženy i vnitřním nepřítelem, radikálním islámem, resp. radikálními islámskými teroristy. Jsou to sice pouze procenta rodin ze 40 milionů muslimů žijících v EU, které striktně dodržují právo šaría, a jen zlomky procent frustrovaných radikálních mladíků, kteří jsou ochotni zabíjet s pokřikem Alláhu Akbar. Ale i ty zlomky procent jsou stovky a tisíce potencionálních teroristů. 
 
Posledním velkým ohrožením celé EU je nezvládnutá, ideologicky vedená expanze společné měny EURO, která vede v jižních státech k chudobě, nezaměstnanosti a ve volbách k vítězství extrémně levicových a neomarxistických stran. Spolu s neochotou Evropské komise připustit tyto problémy, které jsou řešeny ještě větší administrativní integrací, mohou problémy v jižních státech eurozóny vést až k sociálním nepokojům. Tvrzení některých řeckých ministrů, že nezaplatí­-li Německo válečné reparace, může Řecko začít zabavovat německý majetek, je alarmující. 
 
Výročí 70 let od konce války neslavíme v jednoduché mezinárodní situaci. Slavné přísloví říká, že "lidé, kteří si nepamatují vlastní dějiny, jsou nuceni si je zopakovat". Nicméně, 70 let míru je pro všechny lidi výzvou tento mír udržet. Važme si těchto sedmdesáti let a dělejme všechno proto, abychom je co nejvíce prodloužili. Nejenom politici, ale my všichni. 
Ing. Tomáš Jirsa, MBA

senátor PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení