4. května 2015

Vláda prostě hospodařit neumí

I dubnová data o pokladním plnění státního rozpočtu ukazují na špatné hospodaření současné vlády s penězi daňových poplatníků. Nedaří se plnit slib Andreje Babiše o vyšším výběru daní, výrazně hůře se oproti loňskému roku vyvíjí schodek rozpočtu. A to přesto, že v letošním roce zažíváme vyšší ekonomický růst než loni a vývoj by tak měl být zcela opačný.

 
Stát za první čtyři měsíce letošního roku nedokázal na daních získat více než za stejné období v minulém roce. Přes vyšší ekonomický výkon je výběr daní letos dokonce nižší, než tomu bylo v loňském roce. Celkové příjmy státního rozpočtu jsou za období leden až duben letošního roku nižší o 8,2 mld. Kč oproti stejnému období v loňském roce. Výrazně horší je letos i saldo hospodaření státního rozpočtu. Stát hospodařil na konci letošního dubna se schodkem ve výši 0,4 mld. Kč, zatímco v loňském roce vykázal stát za stejné období přebytek ve výši 26,6 mld. Kč.  
 
Lepší výběr daní se Andreji Babišovi nedaří ani přes výrazný nárůst kontrol u DPH, které zaznamenaly podnikatelské subjekty v posledním roce. Vedle těchto kontrol je dalším problémem i dlouhé prověřování nároku na vrácení DPH. Zadržovány jsou společnostem i milionové částky po dobu několika měsíců. To už může ohrožovat samotnou existenci firem.
 
Andrej Babiš a celá vláda by se místo příjmové strany měli konečně zabývat i stranou výdajovou, která se dlouhodobě vyvíjí nedobrým směrem. Klíč ke konsolidaci veřejných financí neleží ve vyšším výběru daní, ale v menším státním přerozdělování.
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení