24. dubna 2015

Události, komentáře: Noční vlci

Ruští motorkáři chtěli projet Evropou, aby oslavili konec druhé světové války - v podobné trase, jakou jel nedávno americký konvoj. Plány jim ale nevycházejí – Berlínské úřady ohlásily, že je do města nepustí, a Polsko jim úplně zakázalo vstup do země. Končí tím celá spanilá jízda Nočních vlků? Co by měla vlastně znamenat? Je to ruská provokace a propaganda, jak tvrdí odpůrci, nebo jen společenská akce fandů jedné stopy? O tématu diskutovala poslankyně Miroslava Němcová v Událostech, komentářích ČT24.

 

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na ČT24.

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Budeme pokračovat dalšími komentáři, dalšími názory. Právě teď v Událostech, komentářích Miroslava Němcová, předsedkyně mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Dobrý večer, paní předsedkyně. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Dobrý večer přeji. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A ve studiu Událostí, komentářů poslanec Stanislav Berkovec. Dobrý večer. 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 

 

Dobrý večer. A motorkář. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A motorkář, to je, ano, druhý důvod, proč jste tady samozřejmě. Paní předsedkyně, ta rozhodnutí České republiky, ta jsou jasná, musí proběhnout formální proces individuálních žádostí, co se stihne, to se stihne, když to se pokusím přeložit, co se nestihne, tak se samozřejmě nestihne nebo existují už třeba platná víza? Jak hodnotíte rozhodnutí českých orgánů v souvislosti s průjezdem motorkářské skupiny z Ruska? 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Já je hodnotím úplně stejně, tedy české orgány tak, jako jsem hodnotila kladně polské představitele, paní předsedkyni vlády Ewu Kopacz, která prohlásila tuto spanilou jízdu poslů Vladimira Putina za záměrnou provokaci. Taktéž se vyjádřil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a předseda vlády Bohuslav Sobotka. Z tohoto pohledu vítám to, že si uvědomujeme, že to není nijaká jízda svobodomyslných lidí, kteří na motorkách prostě volným stylem chtějí jet a uctít památku mrtvých. Tuto tezi vylučuje právě ona snaha Kremlu, který dnes oslovil samotnou vládu nebo představitele České republiky, aby asistenčně zajistila průjezd tohoto motorkářského konvoje. Jinými slovy spatřuje tedy Kreml v této cestě nějakou agitační jízdu, dává jí do souvislosti s těmi monstrózními akcemi, které chystá v Moskvě, a já jsem přesvědčena, že tady nejde o to, jestli chceme nebo nechceme uctít památku mrtvých. V této věci máme všichni jasno. Víme, že Hitler a celá jeho země, celá jeho ideologie byli nepřátelé humanity a málem zničili evropskou světovou civilizaci. A je dobře, že se jim svět dokázal postavit, o to tady nejde, jde o to, že nyní Vladimir Putin okupuje Ukrajinu, zabral protiprávně Krym, tito noční jezdi nebo Noční vlci, nebo já nevím, jak si přesně říkají, jsou jeho nejbližší přátelé. On je nazývá svými bratry. V roce 2010 s nimi Krym objel, v roce 2012 nechal čekat ukrajinského prezidenta tři hodiny proto, že se nejprve musel sejít se svými bratry. Je to taková jeho opravdu spanilá jízda a já si myslím, že přesně tak se na to máme dívat. Nejde o svobodu tady v tomto slova smyslu, že jim bráníme ve svobodném průjezdu, staráme se o svobodu naši. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane poslanče, hodnocení z vaší strany rozhodnutí českých orgánů. 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 
Já to samozřejmě chápu, ale myslím si, že je to zbytečné. My jsme na to jako motorkáři zvyklí. Za bolševika, tedy za minulého režimu nás honili policisti, Harley-Davidson klub se scházel tajně, když tady byli potom po té revoluci... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Počkejte, vy myslíte, že to je totéž? Že to je totéž tohle to? 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Ne, já ještě, jestli dovolíte, budu pokračovat. Neříkám, že je to totéž. Pak když tady měli Hells Angels, když tady byli... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pojďme do dnešní doby, pojďme do dnešní doby. 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


...Hells Angels, tak jsme je obšancovali vodními děly, teď zakazujeme průjezd. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A má se k tomu, ano, a má stát zakazovat, no on to přímo nezakázal, on řekl, musí k tomu být veškeré formální předpoklady, tak má to ten stát udělat, anebo jsme měli jasně říct, ne, nejezděte, nebo ano, pojeďte, projeďte? 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Víte co, já si myslím, že teď je taková nešťastná situace, že ze všech stran se to medializuje, politizuje, zneužívá. Já se budu s dovolením držet faktů a nikoliv nějakých obskurních teorií. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No uvidíte, a zneužívá? To tady mimochodem říkal minulý týden Jan Petránek, Noční vlky někdo zneužil politicky, takže on je někdo zneužil? 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


To já nevím, ale vím, že jsem se s jejich zástupci setkal před rokem na mezinárodním motosalonu. Tam byla výstava motoshow, na které se oni podíleli, které sponzorovala nejznámější továrna na motocykly německá, a to byla show věnovaná výročí bitvy, prostě dílčí jedné slavné bitvy, nebudeme to rozmazávat. A oni už tam o té cestě mluvili a já jsem se dneska až, když jsem udělal to, co jsem vždycky doporučoval svým studentům, aby si ověřovali fakta, tak až dneska jsem se dozvěděl, že vlastně ta ruská motocyklová federace, že už ty cesty tedy probíhaly několik let a nikoho... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dobrá, teď se bavíme ale o téhle konkrétní. Teď se jede do Berlína, teď Noční vlci říkají, uctíme památku padlých vojáků Rudé armády a pojedeme tou cestou, teď se řeší tato věc. Je zpolitizovaná, není zpolitizovaná? Měli jsme jí povolit, neměli jsme jí povolit? To bych rád jednoznačně slyšel od vás. 

 


Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/:

 
Já osobně si myslím, že je zbytečné to zakazovat. My tady říkáme otevřené dveře...

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


I když je tam to spojení s Vladimirem Putinem, tak jak ho třeba paní Němcová popisovala? 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Já nemám žádné informace tajných, tajných služeb, jako nějaké konspirativní teorie. Já si myslím, že pokud je to opravdu ten zájem navštívit ta místa, já třeba mám informace, že jsou tam dva vnuci těch, kteří tady zahynuli při osvobozování Československa tehdejšího. Tady jsou styčné body, tady se potkala pátá pěší divize generálmajora Browna se stým, tuším, gardovým plukem generálmajora Makarenka. Mně by se osobně líbilo, kdyby se třeba Hells Angels a čeští motorkáři a Noční vlci někde potkali u takového památníku a jsou takové památníky, jezdili tam američtí velvyslanci a jezdí tam dodnes, i když tam nepotkáte kamery televizní. A kdyby se tam potkali a položili tam někde květiny. Víte, já si myslím, že rozdíl třeba mezi českými, americkými a těmi ruskými kluby je v tom, že oni to dnes, i když začínali a měli jako vzor třeba Hells Angels, tak jako my, tak dnes oni to mají mnohem víc o vlastenectví a... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


O vlastenectví nebo o nacionalismu? Z toho je taky někdo obviňuje. 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Já nechci slovíčkařit, prostě mnohem víc to mají o tom vlastenectví a o motorkách. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Spojení s Putinem vám nevadí. 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Ale tak já si myslím, že pokud je příznivec toho klubu, tak... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Je to v pořádku, dobře. 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Ruská federace je svobodná země. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Paní předsedkyně, to, že stát požádá o zajištění nějaké akce, což udělala Ruská federace, to automaticky znamená, že to je nějaká akce pro Vladimira Putina? Že to je spojeno s ruským prezidentem? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Samotní tito motorkáři jsou přece s Vladimirem Putinem spjati úplně jasně. Já nemám žádné informace od tajných služeb nebo neprovádím tady nějakou konspiraci, prostě čerpám z veřejných zdrojů a tam je to všechno k nalezení. Oni se stýkají s Vladimirem Putinem intenzivně od roku 2009, účastnili se té anexe Krymu, za to byli v Moskvě vyznamenáni právě Vladimirem Putinem a také organizují demonstrace ve prospěch Putinovského režimu v Moskvě, a tam velmi výrazně ohrožují opoziční politiky, spílají opozičním médiím, nastavují takovou atmosféru strachu a já jsem přesvědčena, že tady to sepětí je úplně jasné. Nechápu, proč by, kdyby to byl normální motoristický klub, tak přece ti se nikdy nebudou opírat o nějakou politickou veličinu. Oni by to neměli zapotřebí. To jsou, z podstaty by byli svobodomyslní lidé, ne žádní prostě bratři Vladimira Putina. Každý normální motoristický klub si zakládá právě na tom, že s žádnou politickou elitou, žádným politickým hnutím se příliš nespojuje, protože v tom je ta jeho svobodomyslnost a v tom je ta jeho úžasná svoboda, která mně by se líbila, ale v tomto případě o ní vůbec nejde. Je to jenom použití celosvětově té nálepky motorkářů jako někoho, kdo symbolizuje svobodu, tak jejich zneužití, použití, ale oni se dali rádi právě proto, že s tím Vladimirem Putinem tak dlouho spolupracují, tak si nemyslím, že byli zneužiti, ale ta myšlenka zneužita byla. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane poslanče, my jsme součástí Evropské unie, která má nějaký konkrétní vztah v těchto dnech k Ruské federaci, jsou nastaveny nějaké sankce, ta situace je vypjatá politicky. Není rozumné stát na straně Evropské unie a tuto věc odmítnout, když známe tyto souvislosti, o kterých třeba paní Němcová mluvila? 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Já bych to neviděl tak vyhraněné. Já si myslím, že lidi by se měli spojovat a ne rozdělovat. A my tady ty lidi rozdělujeme. Nezlobte se, já to takhle cítím. Mí kamarádi jezdí každý rok na pláž Omaha, kde se slaví vylodění v Normandii. Nejede tam malá kolona těch Harleyů, tam se taky potkali s panem prezidentem Obamou a nikdo s tím nemá problém a nikdo neříká: je to zpolitizované. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Ale nejedou tam určitě jménem prezidenta Zemana. 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Já jsem s panem, s jeho excelencí velvyslancem Richardem Graberem křtil letiště ve Slaném... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A vy to vidíte opravdu jako naprosto dvě stejné, dvě stejné věci, kolona motorkářů z Ruska a kolona motorkářů na pláž Omaha, je to totéž, pro vás je to naprosto identicky stejná věc. 

 



Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Pro mě jsou to, pro mě jsou to motorkáři. A já naprosto souhlasím s... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A tu politiku za tím vůbec nevidíte. 

 


Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Ale ta politika, já si prostě myslím, že se to zbytečně politizuje. Já velmi souhlasím s váženou paní poslankyní Němcovou v tom, že na začátku určitě, na začátku všech těch klubů, ať to byl Sonny Barger a Hells Angels anebo tady když začínali kluci, nosili barvy Hells Angels anebo i pro ty Noční vlky, tak na začátku vždycky byla ta svobodomyslnost, ta nespoutanost. Ta motivace byla stejná. V té Americe se to pak trošku zvrhlo jinam, drogy a tak dále, boje těch gangů. Já si myslím, že taky to ti kluci nechtěli. A v tom Rusku to mají jinak. A oni hlavně, si myslím, že tu válku, druhou světovou válku a třeba tu bitvu o ten Stalingrad a tyhle věci, oni to berou setsakramentsky vážně a myslím si, že na to mají právo, protože tam zahynulo hodně těch lidí. Takže já si myslím, že se do toho nedokážeme vžít. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ano. Paní poslankyně, proč mermomocí to politické spojení tam hledat? Tady jsme slyšeli případ jiné motorkářské kolony, také souvislost se druhou světovou válkou, proč tam mermomocí hledat to politické spojení zrovna v případě Nočních vlků? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Já si nepamatuji, že by jakýkoliv motorkářský klub, může to být má neznalost, to připouštím, že by jakýkoliv český motorkářský klub někam jezdil ve jménu svého bratra Miloše Zemana nebo kteréhokoliv předchozího prezidenta, že by postupovaly takhle motorkářské kluby demokratických normálních zemí. Tohle to jsou prostě evidentně Putinovi poslové, proto Rusko žádá o asistenci jejich průjezdu. Kryje to tím, co se nejhůř napadá. My nikdo nenapadáme ty oběti druhé světové války, můj dědeček zahynul v řadách československé armádě v druhé světové válce. Já prostě jsem dotčena tím, když někdo to stáčí na tuto notu. Tohle je nacionalistické vzepětí, které Vladimir Putin v Moskvě, v Rusku prosazuje, obklopuje se lidmi, kteří likvidují svobodu, budují s ním autoritářský stát, o ně se opírá a opírá se i tyhle Noční vlky. Mě by vůbec nenapadlo se zabývat průjezdem nějaké motorkářské kolony, nebýt těchto souvislostí, které jsou tak zjevné, že je jasné, že já jako člověk, který je vidí, tak se proti nim brání a chce hájit naši svobodu, a ti, kteří je nechtějí na to, tak to svedou na to, vždyť to jsou to jenom takoví ti fajn kluci, kteří jsou free na těch svých motorkách a tyto souvislosti vidět nechtějí. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Paní poslankyně, pane poslanče, děkuju za vaše názory v Událostech, komentářích, na shledanou. 


Stanislav BERKOVEC, poslanec /ANO/: 


Děkuji, hezký večer. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Na shledanou. 

Miroslava Němcová

poslankyně PČR