24. dubna 2015

Pro demokracii je nutné, aby každá moc s sebou nesla i odpovědnost

Ve čtvrtek jste na výkonné radě navrhl, aby předseda ODS oficiálně oslovil ministra spravedlnosti, jak zamýšlí řešit škodu, která vznikla státu tím, že musí vyplatit odškodnění bývalým poslancům ODS za vazbu?

Ano, řešili jsme tuto otázku na regionálním jihočeském grémiu a s kolegy jsme se shodli, že mám na výkonné radě takový návrh dát. Dnes je zjevné, že se stát omluvil Marku Šnajdrovi, Ivanu Fuxovi a Petru Tluchořovi a bude jim platit odškodnění. Vznikla tedy škoda, kterou zaplatí každý občan ze svých daní. Někdo za ten postup přece musel být odpovědný.

Myslíte, že by měl být odpovědný přímo státní zástupce Ivo Ištvan?

Nevím, kdo co rozhodoval, ale dnes je přece oprávněný tlak na lidi ve veřejných postech, aby odpovídali za škodu, kterou způsobí. Podívejte se, kolik starostů, zastupitelů nebo úředníků skončí před soudem, když je policie obviní, že nějakým rozhodnutím způsobili škodu. Pokud jakýkoli úředník udělá chybu, přijde často o část platu. Podle mne je principiálně špatně, aby pro politiky a úředníky ta pravidla platila a pro někoho vůbec ne. Kdo byl za co odpovědný, by měl říct veřejnosti pan ministr.

Nemyslíte, že si většina lidí řekne, že se ODS rozčiluje hlavně proto, že kauza kolem poslanců a Jany Nagyové vedla k pádu vlády a odstavila ODS od moci?

Chápu, možná si hodně lidí i řekne, že vlastně těm poslancům to neškodilo a stejně jsou to všechno lumpové a že jim se to stát nemůže. Pokud ale ztratí společnost kontrolu nad mocí policie a státních zástupců, pak každý, kdo se dnes díval na poslance v poutech, z pohodlí svého obýváku, riskuje, že jednou v té vazbě skončí on a těžko bude pak hledat zastání. A to možná jen proto, že vám bude něco závidět soused nebo někdo z konkurenční firmy. Pro demokracii je nutné, aby každá moc s sebou nesla i odpovědnost. O to víc ta moc, která může tak silně zasahovat do lidských životů.

(Autor: Adam Váchal)

MUDr. Martin Kuba