19. dubna 2015

Sobotkova vláda jde proti aktivním a pracovitým lidem

Petr Fiala byl společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou hostem pořadu Otázky Václava Moravce.

 

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vítejte a hezkou neděli vám všem. Stranická knížka jako vstupenka ke korýtku. Kdysi to platilo stoprocentně, potom to začalo platit tak 50 na 50. A dnes? Dnes se členství ve většině stran pravděpodobně nevyplatí, soudě podle toho, že členů pořád ubývá. Občané se ucházejí z parlamentních stran jen a pouze o hnutí ANO. Není snadné tam vstoupit. I tehdy ještě úřadující ministryni za ANO Heleně Válkové vloni trvalo několik měsíců, než byla prověřena a letos ke svému překvapení přijata. Proč lidé nestojí o politické strany? A stojí politické strany o lidi? Nejen o tom přijdou diskutovat předseda vlády a sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, předseda občanských demokratů Petr Fiala. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Stabilní důvěra v Sobotkův kabinet. Současné vládě důvěřuje aktuálně 43 % občanů, což vyplývá ze sociologického šetření Trendy Česka. Jde o jednu z nejvyšších podpor veřejnosti, jaké se vládní kabinety v posledních letech těšily. Dopočítáváni do 70miliardového dluhu. Jednotlivá ministerstva propočítávají své nároky na státní pokladnu v příštím roce. Resort zdravotnictví chce víc než 4 miliardy korun na zvýšení plateb za státní pojištěnce, ministerstvo práce až 5 miliard na zvýšení důchodů. Ministr zemědělství Marian Jurečka chce přidat až 2 miliardy korun na platby pro farmáře. 

 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/ (záznam): 


Je potřeba si uvědomit, že tady zemědělství si nese obrovský strukturální dluh z minulosti, /nesrozumitelné/ do staveb, do technologií, do obecného vybavení mechanizace. 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ministr financí Andrej Babiš navrhuje schodek státního rozpočtu pro příští rok ve výši 70 miliard korun. Ohrožené evropské fondy? Česko nemůže kvůli výsledkům auditu monitorovacího systému, který prováděl tým ministerstva financí, zahájit čerpání peněz z evropských fondů. Premiér Bohuslav Sobotka dává najevo své rozčarování z komplikací kolem tohoto systému. Komu se dá věřit? České vládě víc lidí nevěří, než věří, což je normální. Sobotkova vláda však prožívá jednu z nejvyšších podpor veřejnosti, jaké se kdy kabinety těšily. Tady je aktuální pohled. Poměr věřících a nevěřících je aktuálně 43:55 %. Zbytek neví. Důvěra současnému kabinetu se v průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi dlouhodobě ukazuje jako vyrovnaná. Jak se proměňuje složení důvěřujících voličů? To komentuje spoluautor výzkumu Trendy Česka Bronislav Kvasnička. 

 



Bronislav KVASNIČKA, spoluautor výzkumu, ředitel TNS Aisa (záznam): 


Dlouhodobě pozorujeme, že důvěra ve vládu roste s věkem i vzděláním. Tam je to jinak než u hodnocení politické situace. Z toho aktuálního pohledu oproti poslednímu měření jsme zaznamenali pokles u nejmladších cílových skupin, ty dnes méně důvěřují vládě, než tomu bylo před měsícem. A naopak narostla důvěra u občanů starších 45 let. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Dodává v rozhovoru pro dnešní Otázky spoluautor výzkumu Trendy Česka 2015 Bronislav Kvasnička. Pozvání k diskusi přijali premiér, předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vítejte po čase v Otázkách. Hezký dobrý den, pane premiére. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Dobrý den. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A vítám i lídra občanských demokratů Petra Fialu. Hezký dobrý den, pane předsedo. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Dobrý den. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Začněme u vás, pane premiére, vaše vláda slibovala navrácení důvěry veřejnosti ke státu a jeho institucím. Vy jste v pátek učinil netradiční krok. Prostřednictvím sociální sítě Twitter jste napsal, ministři z ANO, prosím, makejte, ať se kvůli vašim dohadům o audit nezbrzdí čerpání evropských fondů. Ve středu je to nutno dořešit na vládě. To je nějaký nový styl řízení vlády, prostřednictvím Twitteru? 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Ne, to je jenom zpestření stylu řízení vlády. Kolegové samozřejmě ví, že se... 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Máte to málo pestré na vládě. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Máme to málo pestré v poslední době. Budeme se k tomu tématu vracet ve středu, ale je to hodně vážná věc, protože já jsem uplynulých 14 měsíců věnoval jako předseda vlády osobně tomu, abychom se připravili na čerpání evropských prostředků. My teď máme 4 operační programy připravené. Tam už není vůbec žádný problém. Ty 4 operační programy zahrnují 50 % z alokace, kterou má Česká republika k dispozici pro příští roky. A bohužel tady teď máme komplikaci, která souvisí s auditem ministerstva financí, a já očekávám, že jak ministryně pro místní rozvoj, tak ministr financí tu věc urychleně a profesionálně vyřeší, tak aby se tato komplikace odstranila z cesty. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Neměl byste být ale razantnější právě na samotné vládě, než to vzkazovat Andreji Babišovi přes sociální síť? 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Ale my o těch věcech jednáme samozřejmě také spolu a já to nevzkazuji Andreji Babišovi ani paní Šlechtové přes sociální sítě. Diskutujeme na toto téma a ta jednání probíhají v tuto chvíli mezi resorty. Já jsem mluvil s paní ministryní minulý týden a informovala mě o tom, že ruší služební cestu do Číny a že se bude intenzivně věnovat tomuto tématu a že to pro ni bude priorita. Já to pokládám za důležité pro celou zemi. Tady je připraveno obrovské množství finančních prostředků, které mohou ovlivnit hospodářský růst, modernizaci naší země, zaměstnanost v příštích letech a je důležité, abychom začali čerpat. Já jsem se dohodl s předsedou Evropské komise, že na přelomu dubna a května by mohly být formálně už schváleny ty 4 velké operační programy. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, ale to teď asi neplatí, když je tady problém s monitorovacím systémem? 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


To, co jsem dohodl, to platí. A teď je potřeba, aby ty komplikace s monitorovacím systémem neohrozily zahájení čerpání u těch 4 operačních programů, které jsou připraveny. A nejenom u nich, protože ty další operační programy budou v následujících týdnech a měsících následovat. Pracovníci už byli proškoleni na to, jak s nimi zacházet. Ministerstva už čekají, že tam budou moci vkládat výzvy. Pro mě je teď důležité, aby ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí tu situaci vyřešily a čerpání evropských prostředků se nezkomplikovalo. Chceme začít včas. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane předsedo, kdyby vy jste byl v pozici premiéra a dva resorty řízené jednou politickou stranou tady ohrožovaly počátek čerpání nového programovacího období evropských fondů, jak byste tu věc řešil na vládě? 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Já jsem rád, že pan premiér aspoň říká, že to je vážná věc. A ona je to velmi vážná věc, protože vůbec není důležité, jestli se vyjednaly nějaké 4 operační programy, důležité je, že pokud se nevyřeší otázka monitorovacího systému, tak prostě nebudeme čerpat. Aby to bylo všem jasné, ta možnost čerpání peněz běží už od roku 2014. Sobotkova vláda nedokázala připravit ty podmínky tak, abychom mohli opravdu účinně čerpat. A co to znamená čerpat? To znamená, že můžeme stavět silnice, opravovat školy, dělat obrovskou spoustu věcí za peníze, které nám patří, které z Bruselu máme dostat. A tím, co se tady odehrává ve vládě, se to prostě zdrží a doplatí na to nakonec ti, kteří ty programy konkrétně budou připravovat. Tedy ty školy budou opravovat a budou se starat o to, abychom prostě měli třeba lepší silnice. A je to odpovědnost... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, i za vašich vlád byl problém s čerpáním peněz z evropských fondů. Odpovězte mi na tu otázku. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Je to odpovědnost pana premiéra. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ale jak byste tu věc řešil, jestliže tady došlo ke konfliktu dvou resortů, ministerstva pro místní rozvoj spravovaného hnutím ANO a ministerstvem financí spravovaným hnutím ANO? 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Je to odpovědnost pana premiéra a upřímně řečeno to, že byly nějaké potíže, když jsme poprvé čerpali evropské prostředky, to je možné. A já se ptám, jak jsme se z toho poučili? Co se teda udělalo jinak? A dnes vidím situaci... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy myslíte, že jsme se nepoučili? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Když vidíme, že prostě vláda, ale nerozdělujme to na ministerstva, prostě vláda nedokáže připravit čerpání evropských prostředků a poučit se z toho, co se tady udělalo v minulosti špatně, tak je to prostě chyba. Upřímně řečeno, zase tady vidíme problém ministerstva financí. Já si myslím, že na ministerstvu financí je víc problémů. Vezměme si teď tu debatu mezi náměstkem za sociální demokracii a panem ministrem. A ono to ukazuje, že něco ve vládě opravdu nefunguje. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


K tomu se ještě dostaneme, promiňte, pane předsedo. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Dostaneme. Ale já bych se zeptal pana premiéra, jestli... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Můžu se zeptat já? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


A můžu se zeptat já? Jednu otázku. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ne. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Jednu otázku. Pane premiére, mě by zajímalo. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


I pan předseda by se mohl zeptat. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy mu udělujete slovo, takže už si to tady řídíte, pane premiére. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Já bych se za něj přimluvil, pane redaktore. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Pane premiére, mě by zajímalo, kolik dovolené má pan ministr Babiš. Před třemi týdny jsme měli projednávat jeho zákony v parlamentu, byl na dovolené. Teď je zase na nějaké soukromé cestě ve Spojených státech. Já mu přeju soukromou cestu. Jenom mě mrzí, že mu u toho asistují za státní peníze úředníci a zaměstnanci státu. Ale stejně by mě zajímalo, jak to je s těmi jeho dovolenými? Protože tady mu hoří věci na ministerstvu financí, které zjevně nezvládá a vy ho necháváte, aby se projížděl po Americe a referoval tady v médiích, co si nakoupil na 5. Avenue. To mně připadá jako opravdu strašné. Ale je to vaše odpovědnost. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane premiére, pane předsedo, vy jste řekl jednu otázku, premiér vám ji umožnil. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Byla jedna. /Souzvuk hlasů/. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


A já na ni určitě zareaguji. Vy sám víte, pane předsedo, že ústavní činitel žádnou dovolenou nemá. Vy jste byl také ministr ve vládě Petra Nečase. A víte, že ministr žádnou dovolenou nemá a pokud jsem byl informován, tak ministr financí je ve Spojených státech na zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Já jsem taky jako ministr financí na tato zasedání jezdil a pan ministr financí má tu cestu o něco delší. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ale je to soukromá cesta. A zatím se s nikým nesetkal. Zatím se nesetkal s jediným významným politikem. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy se nedíváte asi na sociální síť Twitter, pane předsedo, protože Andrej Babiš posílá pravidelné zápisky z cest a fotografie z cest. Včetně Michaela Bloomberga. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Já se omlouvám, ale v tom skutečně není teď hlavní problém. Hlavní problém je v tom, že když jsme přišli do vlády, tak jsme se rozhlédli kolem sebe a podívali jsme se na to, jak je připravena Česká republika na čerpání evropských fondů, zjistili jsme, že není připraveno vůbec nic. Museli jsme se napřed domluvit s Evropskou komisí na dohodě o partnerství. Tu jsme vyjednali v loňském roce. Museli jsme dopřipravit všechny operační programy. A to, co mě teď rozčiluje a štve, je, že nás zase dohnala minulost v tu nejméně vhodnou chvíli. Ten monitorovací systém, pane předsedo, možná, kdybyste si to zjistil, tak byste to věděl, ten monitorovací systém začal být pořizován ještě za Nečasovy vlády, pokračovalo to za Rusnokovy vlády. To gró těch kroků, které dneska jsou kritizovány, tak jak jsem byl informován, bylo podniknuto před tím, než začal mandát naší vlády. Takže bohužel my v tuhle chvíli řešíme problém, který jsme zdědili z minulosti. To, co já chci po ministrovi financí a ministryni pro místní rozvoj, aby tu věc vyřešili rychle, profesionálně, aby na ně nedoplatily obce, firmy, občanská sdružení, kraje, všichni, kdo v tuto chvíli už chtějí podat své žádosti o evropské fondy, abychom letos zahájili čerpání. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane premiére, když toto říkáte a ujišťujete veřejnost, připomeňme si stručně, v čem je spor mezi ministerstvy spravovanými hnutím ANO. Ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karla Šlechtová se ostře ohradila proti zprávě z auditu toho monitorovacího systému evropských fondů pro roky 2014 až 2020. Audit týmu ministerstva financí považuje Šlechtová, cituji, za neprofesionální a opřený o spekulace. Tady jsou její slova. 

 



Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně pro místní rozvoj; 17.4.2015 /nestr. za ANO/: 


Podle našeho názoru se jedná o neprofesionální a špatně odvedenou práci, která poškozuje zájmy České republiky. Proto je naším úkolem nyní udělat vše pro to, aby zájem České republiky ohrožen nebyl a aby občané České republiky nebyli poškozeni tím, že auditní zpráva byla opřena o spekulace, nikoli o řádné důkazy. 

 



Lukáš WAGENKNECHT, 1. náměstek ministra financí; 17.4.2015: 


V tuto chvíli bych chtěl konstatovat, že to není neobjektivní a nekvalitní audit. A je to audit, který je definovaný podle postupů Evropské komise. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zní argument prvního náměstka ministra financí za hnutí ANO Lukáše Wagenknechta, podle kterého se čeká na přezkoumání auditu Evropskou komisí. Co tedy ve středu od vlády očekáváte, respektive od ministrů pro místní rozvoj a od ministra financí? Když teď tu věc posuzuje Evropská komise, to znamená, že dojde k pozdržení čerpání peněz? 

 

 

 

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Ne. To, že ten audit posuzuje Evropská komise, neznamená, že je zastavena možnost čerpat prostředky z Evropské unie. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, vždyť to říká ministryně Šlechtová. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Ten informační systém je připraven, to znamená, ministerstvo pro místní rozvoj konstatovalo v uplynulých dnech na vládě, když jsme se tou věcí zabývali, že informační systém je připraven a bude připraven, jakmile budou operační programy schválené, tak aby do něj mohli začít vkládat první výzvy. Takže ten systém je připraven. Ale v tuto chvíli se objevil audit ze strany ministerstva financí a ten problém bude nutno vyřešit. Jestliže paní ministryně žádá po ministrovi financí, aby ho přezkoumal, má relevantní argumenty, předpokládám, že ministr financí se bude těmito relevantními argumenty zabývat a současně obě ministerstva ve vztahu, v komunikaci s Evropskou komisí učiní vše pro to, aby na to nedoplatili ti, kdo mají připravené operační programy. A těch, kdo mají připravené operační programy, bude čím dál tím více. Ale v tuto chvíli 4 resorty už mají připravené operační programy tak, abychom mohli začít čerpat. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Kdy se tedy začne čerpat? 

 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Takže já předpokládám, že zatím platí to, co jsme si potvrdili s Evropskou komisí, teď se čeká v rámci celé Evropské komise na revizi finanční perspektivy, to je úprava celoevropského rozpočtu. To není věc, která by se týkala jenom České republiky, týká se všech zemí. Dojde tedy k úpravě celoevropského rozpočtu. Poté komise by měla formálně schválit první 4 české operační programy, které zahrnují polovinu ze všech evropských peněz, které budeme mít k dispozici v příštích letech. A předpokládám, že poté tyto operační programy začnou vkládat své výzvy do informačního systému, tak aby se s nimi formálně, oficiálně už také mohli seznámit žadatelé. Jenom chci připomenout, že už teď... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, kdy to, pane premiére, bude? 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Už teď jednotlivé operační programy dávají informace dopředu o tom, s jakými výzvami obecně mohou žadatelé počítat. Kdy to bude? Mělo by to být, celý ten proces by se měl rozjet během května. Jak už jsem řekl, na přelomu dubna a května formální schválení. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A vy nemyslíte, že kvůli tomu sporu dojde ke zdržení? Můžete garantovat veřejnosti, že kvůli tomu sporu nedojde ke zdržení? 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Budu chtít, aby ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj postupovalo tak, aby nedošlo ke zdržení. To je jednoznačně vůle, kterou jsem vyjádřil jako předseda vlády minulý týden. Jednoznačně tuto vůli vyjádřím na vládě. Je to v zájmu celé České republiky, v zájmu zaměstnanosti, hospodářského růstu a pevně věřím, že jak pan místopředseda vlády Babiš, tak paní ministryně Šlechtová si nyní uvědomují svoji odpovědnost, protože je to skutečně v tuto chvíli na nich. Ostatní jsou připraveni, ostatní svoje úkoly splnili a já očekávám, že svůj kus práce odvede teď i ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Já přece jen do toho musím vstoupit. A já nenechám pana premiéra z toho takhle utéct. Všimněte si té argumentace, ono to pěkně zní, ale jsou to takové řeči nebo fráze. Máme tady problém mezi ministerstvem financí, ministerstvem pro místní rozvoj. Objektivně to není připraveno, kritizují se navzájem. A co řekne pan premiér? Za to může Nečasova vláda. Prosím vás, Nečasova vláda není dva roky prakticky ve funkci, mezitím je tady rok a čtvrt i více už vláda pana premiéra Sobotky a všechno, co nefunguje, tak je prostě v důsledku nějaké minulosti. Vždyť to přece není pravda. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane předsedo, počkejte, ale pokud vyjdeme ze slov ministryně pro místní rozvoj, tak říká, že vše kolem toho monitorovacího systému je v pořádku. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano. Protože jsme to v minulosti udělali konkrétní kroky proto, aby to fungovalo. Ale teď to nedokáže, vláda pana premiéra Sobotky to teď nedokáže dovést do odpovídajícího konce. A co já považuju za nejhorší, a teď mluvím skutečně ze svých zkušeností jako ten, kdo se těmi evropskými projekty zabýval, co já považuju za nejhorší, je, že zpochybňujeme svoji pozici před Bruselem. A dělá to vláda pana premiéra, dělají to navzájem ministerstva, a to nám tedy v čerpání těch prostředků nepomůže. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Chápu správně, že jako opoziční lídr jste spíše v tom sporu ministerstvo pro místní rozvoj versus ministerstvo financí na straně ministerstva pro místní rozvoj? Jasná odpověď. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ne. Já to neposuzuji, ten problém je subtilní. Já nemám dost informací na to, abych rozsuzoval, které ministerstvo má... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ale máte zároveň, promiňte, ale máte zároveň dost informací, že tady tepete premiéra. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano. Protože to nefunguje. A to je odpovědnost vlády. Zapomeňme na resortismus. Přece občana nezajímá, a mě teda upřímně taky ne, jestli to má zrovna na starosti ministerstvo pro místní rozvoj nebo ministerstvo financí. Vláda odpovídá za to, že to bude v pořádku a že se dostaneme k penězům, které nám náleží. A to tady selhává. Tak přece nebudeme to teď házet na jedno z těch ministerstev. Já tady jasně říkám, to je odpovědnost vlády, to je odpovědnost pana premiéra, ten si tam musí udělat pořádek a musí to dovést k tomu, abychom se dostali k těm penězům a mohli stavět, to pěkně zní, ty silnice, školy a tak dál. Ale je to pravda. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Premiér říká, že podle jeho předpokladů nedojde k zbrždění čerpání. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ale zatím vidíme, že dochází ke zbrždění. 

 

 

 

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Já jenom, pane redaktore, jestli mohu reagovat. Já souhlasím s panem předsedou. Je to odpovědnost vlády, je to tak. A já to od samého počátku takto stavím, těch 14 měsíců. A vláda se na svém každém zasedání zabývá otázkami, které souvisí s čerpáním evropských peněz. 

Petr FIALA, předseda /ODS/:


A teď někdo selhal. Teď někdo selhal. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Museli jsme přijmout zákon o státní službě, museli jsme novelizovat zákon o posuzování vlivu na životní prostředí. Ve všem jsme silně spěchali, abychom začali čerpat evropské peníze co nejdříve. Víte, že jsme udělali i kompromis kolem zákona o státní službě s opozicí jenom proto, abychom nezdrželi dál jeho projednávání v parlamentu. A teď já také nechci se stavět na stranu jednoho nebo druhého ministerstva. A odpovědnost... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To znamená, promiňte, pane premiére, vy na to nemáte názor, jestli je pravdivý ten audit odeslaný do Bruselu nebo...? 

 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Pane redaktore, ta odpovědnost je odpovědností celé vlády. Zaprvé. My odpovídáme za to, abychom začali čerpat včas. Udělali jsme všechno pro to, aby to bylo na přelomu dubna a května z hlediska schválení operačních programů. Paní ministryně garantovala, že operační systém je připraven, informační systém pro evropské fondy je připraven, aby do něj v květnu mohly být vkládány první výzvy. A teď se objevila komplikace týkající se auditu. Já myslím, že všichni trpíme nedostatkem informací prostě proto, že tohle je dnes proces, který se odehrává mezi ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj. My ani nemůžeme tyto dva resorty rozsuzovat, pouze slyšíme argumenty, které říká jedna nebo druhá strana. To, co já ale chci, a to je sdílená odpovědnost jak ministryně pro místní rozvoj, tak ministra financí, aby ten spor o audit nám neházel klacky pod nohy z hlediska splnění těch termínů, které jsme si všichni stanovili, pokud jde o čerpání evropských fondů. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Takže myslíte, že bude Andrej Babiš, protože... 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Já myslím, že všichni členové vlády anebo drtivá většina členů vlády má na to naprosto stejný názor. Prostě my jsme svoji práci odvedli, profesionálně ji odvedly jednotlivé řídící orgány operačních programů na ministerstvu průmyslu, na ministerstvu životního prostředí, na ministerstvu a sociálních věcí, na ministerstvu školství. Tam jsou připraveni. A teď je potřeba, aby svůj díl práce také odvedlo ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj. Ale odpovědnost má jednoznačně vláda. Vláda v žádném případě od té odpovědnosti utíkat nebude a já trvám na tom, abychom dodrželi původně plánované termíny. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


A já mám na to teda úplně jiný názor, protože mluvíme o služebním zákonu. Podívejme se na důsledky, navýšili jste počty úředníků a navyšujete je nadále. Jenom od začátku roku o 200 úředníků máme navíc. O 10,5 jste meziročně si zvedli provozní náklady ministerstev. A jaký je výsledek? Nedokážeme se připravit na čerpání operačních programů. To je jeden z těch důsledků. Místo abyste se věnovali tomu, aby stát fungoval a zajistil svoje funkce, tak prostě komplikujete život normálním lidem, chystáte tady registrační pokladny, omezujete podnikání a děláte typickou socialistickou věc. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Pane předsedo, ale my jsme, já už jsem vám to tady demonstroval. Ne. Děláme sociálnědemokratickou politiku, to máte pravdu. V oblasti zaměstnanosti, sociální politiky, zdravotnictví. Děláme sociálnědemokratickou politiku. Ale odmítám... 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano. A to bohužel docela úspěšně. Ne, ale zvyšujete byrokracii a nedokážete zajistit, aby stát dobře fungoval. A to je výsledkem. A vy nedokážete zajistit ani dobré fungování vlády, protože nemáme tady... 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Ne. Dohnala nás v tuto chvíli praxe. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ale nedohnala vás praxe. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Dohnala nás praxe, která fungovala na ministerstvu pro místní rozvoj v minulých letech. 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Dohnalo vás to, že neřídíte dobře vládu. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Přece uznáte sám, že to nebyla paní ministryně Šlechtová, která vysoutěžila ten informační systém pro monitorování evropských fondů. Ty věci začaly ještě za Jankovského, to byla ještě vaše vláda. Pak se na tom podíleli další ministři pro místní rozvoj. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


A to je pořád dokola. A jaká je vaše odpovědnost, pane premiére? 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Tam je problém s tím auditem. Ten audit přece neřeší kroky vlády, které se týkají zahájení čerpání. My jsme na čerpání připraveni. Znovu zdůrazňuji, tato vláda je na čerpání evropských fondů připravená. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, pánové, pojďme se posunout... 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


V tuto chvíli řešíme problém monitorovacího systému. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Ne. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Vláda je připravena, ale nečerpáme. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


A to nesouvisí, to opravdu nesouvisí s počty úředníků, protože my jsme nenavyšovali tabulková místa. Já vám řeknu, kde jsme navýšili tabulková místa, přijali jsme 300 lidí na úřady práce, aby konečně začali kontrolovat vyplácení sociálních dávek. Ušetřili jsme díky tomu několik desítek milionů korun už za ty poslední měsíce prostě proto, že za vaší vlády se to nekontrolovalo, nedělala se žádná sociální práce. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


To není pravda. /Souzvuk hlasů/. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Pokud jde o ostatní tabulkové počty, to byly minimální přesuny. Každý musí schválit vláda. To znamená, ministr pracuje s těmi tabulkovými místy. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Jenom jedna poznámka. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane předsedo... Ne. Žádná poznámka. Pane předsedo. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Navyšovali jste počty úředníků na Úřadu vlády. K čemu, když vláda nefunguje? 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:


Ale změnila se kompetence a změnily se kompetence v rámci nové vlády. Vy sám to moc dobře víte, jenom to prostě neřeknete. Máme místopředsedu vlády, který nově koordinuje oblast vědy a výzkumu a tento místopředseda vlády nově působí na Úřadu vlády, tím pádem Úřad vlády se k tomu musel připravit a přizpůsobit. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


To už jsme měli v minulosti a ten aparát tam byl. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Už jste si řekli, co jste chtěli si říct, pane předsedo? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


No, ještě všechno jsem neřekl. 

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ne. Dovolíte, abych to téma posunul. Snažme se uvěřit slovům pana premiéra, že v květnu dojde k tomu, že začne čerpání peněz z evropských fondů i přes ten poslední spor. Vy jste tady zmínil ale další zajímavý spor na ministerstvu financí. Jde o spor, kdy ministr financí Andrej Babiš dal před týdnem najevo rozhořčení nad dopisem svého náměstka Martina Prose, který je na ministerstvu za ČSSD a který požádal Centrální banku o prošetření možné manipulace s mezibankovní sazbou PRIBOR. Ta je klíčová, protože na tuto sazbu jsou navázány nejen hypotéky nás, variabilní úrokovou sazbou, ale i část státních dluhopisů. Proti dopisu náměstka ministra financí Martina Prose se ohradil před týdnem v Otázkách viceguvernér Vladimír Tomšík. 

 


Vladimír TOMŠÍK, viceguvernér České národní banky; 12.4.2015: 

Dochází k bezprecedentnímu napadení kredibility českého bankovního sektoru, které vůbec není doloženo nějakými reálnými údaji. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Kritizoval náměstka ministra financí za ČSSD Martina Prose viceguvernér Centrální banky Vladimír Tomšík. Kdybyste byl, Petře Fialo, premiérem, tak co byste v takové situaci udělal, pokud by se náměstek, nebo kdybyste byl ministrem financí, obrátil bez vašeho vědomí na Centrální banku? 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Já bych se do takové situace nedostal. To je styl řízení vlády. Vzpomeňme si, jak pan premiér... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, počkejte, já bych si, pane předsedo, já bych si mohl vzpomenout na styl řízení vlády vedené občanskými demokraty, co se dělo na vnitru za Radka Johna. Řekněte mi, co byste dělal...

 

Petr FIALA, předseda /ODS/:

Pane doktore, byl jsem tehdy premiér? Vy se mě ptáte, co bych já dělal jako premiér. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ale vy jste teď předsedou ODS a nesete i spoluzodpovědnost za ODS jako stranu, když jste si navlékl dres ODS. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Ano. Moji spoluodpovědnost mně nemusíte připomínat, ale já jsem tu proto, abysme dělali dobrou pravicovou politiku, tu garantuji a tu budu dělat. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže teď mi řekněte, co byste dělal v takovém případě, pokud by se vám na ministerstvu financí stalo toto? 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Ale já musím začít tím, čím jsem chtěl. To odpovídá stylu řízení vlády. Byl to pan premiér, který někde z Washingtonu napomínal prvního náměstka ministra zahraničních věcí, aby neříkal to, co říká. A tak je to pořád dokola. Tady máme pana náměstka Prose, což pokud si vzpomínám, je člověk, kterého vřele doporučoval právě pan premiér jako člověka, který je kompetentní, jazykově vybavený, má zahraniční zkušenosti. Vzpomínám si na slova pana premiéra. A bude výborně dělat svoji práci na ministerstvu financí. Pan náměstek Pros udělal něco, co opravdu není obvyklé, pokud je pravda, že to udělal bez vědomí svého nadřízeného, tedy pana ministra. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Tvrdí to Andrej Babiš. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:
Navíc zpochybnil do jisté míry část našeho bankovního sektoru, což je tedy také velmi neodpovědné. No a jenom to svědčí o tom, jak je řízena vláda, ale jak je řízeno ministerstvo financí. A ministerstvo financí selhává ve spoustě věcí, nevybíráme dobře daně, nechystají se věci, které se chystat mají. No tady máme ještě takovou situaci s panem náměstkem a panem ministrem. Já myslím, že... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud vám rozumím správně, tak vy, kdybyste byl premiérem, tak byste odvolal Andreje Babiše? 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Rozhodně bych požadoval po svém ministru financí, aby se k tomu nějak postavil a něco s tím dělal a nenechal bych ho, aby si jezdil po jedné dovolené za druhou a tvářil bych se, že mě se to netýká, že to je problém ministerstva financí. No to není problém ministerstva financí, to je přece problém vlády. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane premiére, přijde vám, protože vy jste byl ministrem financí, tak přijde vám standardní, aby náměstek ministra financí Martin Pros se obrátil na Centrální banku bez vědomí svého šéfa, tedy ministra financí, a zároveň jiný náměstek ministra financí pro státní rozpočet spravoval dluhopisy, které jsou postavené na té sazbě PRIBOR? 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Myslím si, že náměstek Pros měl informovat ministra financí o tom, že odesílá takovýto dopis na Českou národní banku. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže se dopustil chyby podle vás? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Takový podnět koneckonců České národní bance může podat kdokoliv z nás. Ale v okamžiku, kdy ho podává náměstek ministra financí, tak je to vnímáno jako postoj ministerstva financí. Možná dokonce i někde jako postoj vlády. A pokud takto vážný podnět náměstek Pros podal, tak měl informovat ministra financí. To je věc, kterou bych mu nepochybně vyčetl. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže považujete jeho krok za chybný? 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Myslím si, že v tomto směru je ten krok chybný. Na druhou stranu já si myslím, že vůbec neškodí, pokud poběží v naší zemi veřejná debata o takových důležitých ekonomických parametrech, jako je sazba PRIBOR. Pokud tady bude více transparentnosti, pokud se tady povede i odborná diskuse, tak aby se vyvrátila mediální podezření, která se tady v minulých měsících objevovala a pravděpodobně na základě kterých i reagoval náměstek Pros. Čili pokládám jeho postup za chybný z pohledu toho, jak by státní správa měla fungovat. A na druhou stranu nevidím jako chybu, že se diskutuje o stanovení sazby PRIBOR, protože tak, jak jste zmínil, sazba PRIBOR je v zásadě stanovována soukromým subjektem, vychází z informací od českých bank, ale od té sazby se odvíjí některé parametry, jako jsou úroky úvěrů firmám, jako jsou variabilní sazby u hypoték u těch lidí, kteří nemají pevnou úrokovou sazbu, jako jsou variabilní, jako jsou plovoucí sazby u určitého typu státních dluhopisů. To znamená, je to zajímavý ekonomický a důležitý ekonomický parametr a já myslím, že více transparentnosti není vůbec na škodu. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud by ministr financí teď za vámi přišel, že chce vyměnit náměstka ministra financí za ČSSD, tedy Martina Prose, kvůli jeho dopisu, co byste mu na to řekl? 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Pokud by se takováto chyba opakovala nebo pokud by bylo více důvodů k nespokojenosti, pak je to nepochybně v kompetenci ministra financí. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A teď kvůli tomu jednomu dopisu není důvod podle vás k odvolání náměstka? 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Pokud by to byla pouze tato věc, tak bych to neviděl jako důvod k odvolání náměstka ministra financí. Viděl bych to jako důvod po ostrý rozhovor mezi ministrem financí a náměstkem. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A nemělo by dojít k tomu, že vy jako premiér požádáte předsedu koaliční strany za hnutí ANO, tedy Andreje Babiše, o návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše, protože tady lídr opozice Petr Fiala zmiňoval, že ministr financí, ministerstvo financí... 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Těch problémů je tam víc. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Pan Fiala zmiňoval ten nevýběr daní, ale já si myslím, že by stálo za to, kdybychom si k tomu něco řekli.

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano. My se k tomuto tématu, jestli dovolíte, dostaneme. Ne, promiňte, pane předsedo. /Souzvuk hlasů/. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Já se omlouvám, ale pokud jde například, největší problém nastal u daně z přidané hodnoty. Když se podívám na to, kolik vybral na DPH Kalousek na jaře 2013, když vy jste byli ve vládě, a kolik jsme vybrali my, tak je tam rozdíl 500 milionů korun a to je dneska, a my jsme snížili daň z přidané hodnoty. Čili ten rozdíl 500 milionů korun je odůvodněný, protože my jsme snížili daň z přidané hodnoty na léky. Takže nevím, kde je ten zásadní problém, který dneska říká opozice. 

 

Petr FIALA, předseda /ODS/:


Například že proti roku 2013 ten výběr je horší v těch prvních třech měsících. Ale ano, tak se předzásobilo tabákem, to jsou vaše argumenty. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Ale oproti roku 2013, pane předsedo, já se omlouvám, vy jste se spletl, ne oproti roku 2013, ale oproti roku 2014 je ten výběr horší. 

 

Petr FIALA, předseda /ODS/:

Ne, i oproti roku 2013. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Ve srovnání s rokem 2013 je rozdíl ve vybrané dani z přidané hodnoty za první tři měsíce, za první tři měsíce 500 milionů korun ve prospěch roku 2013, ale my jsme snížili daň z přidané hodnoty, takže je logické, že když jsme snížili DPH na léky, tak že jsme vybrali méně.



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Celkový výběr daní je /souzvuk hlasů/. Bavme se o faktech. Oproti roku 2013 je výběr daní horší. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Dovolte, abychom se tedy na ta fakta, když jste otevřeli, promiňte, pane premiére. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Já se omlouvám, dokončím větu, pane redaktore. V březnu se na dani z přidané hodnoty, v letošním březnu vybralo o 2 miliardy korun víc než v březnu loňského roku. 


Petr FIALA, předseda /ODS/:

Celkový výběr daní je nižší. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo, tak kdo z vás bude disciplinovanější? Na ta fakta se můžeme podívat. Druhý nejlepší výsledek hospodaření státní pokladny v historii České republiky, tím je podle ministerstva financí stav plnění státní pokladny za první letošní čtvrtletí, když už jste otevřeli téma výběru daní. Daňové příjmy meziročně klesly především kvůli loňskému vysokému inkasu spotřební daně. Za ním stojí tehdejší předzásobení tabákem, jak tady už zmiňoval pan předseda Fiala. Výběr DPH meziročně poklesl o skoro 9 miliard. Ministerstvo financí ale upozorňuje na loňskou mimořádnou situaci, kdy v pokladně ležely miliardy odpočtů zadržované správcem daně. To je to, o čem mluvil pan premiér Sobotka, tedy srovnání roku 2015, roku letošního s rokem 2014, rokem loňským. Srovnání s rokem 2014 je tedy kvůli těm okolnostem, které sami vidíte na televizních obrazovkách, zkreslené. Když se podíváme na srovnání s rokem 2013. Tehdy necelých 52,5 miliardy, nyní 51 miliarda 700 milionů, vezmeme-li v úvahu nynější nižší výběr kvůli nové, snížené sazbě daně z přidané hodnoty. Pak nám výběr DPH letos a předloni vychází prakticky nastejno. Tudíž, pane předsedo Fialo, ten výběr daní, když je tady nižší sazba daně z přidané hodnoty, je stejný. To nemůžete popřít. Ta fakta jsou jasná. A mluví proti vám. 

 

Petr FIALA, předseda /ODS/:

Ne. Fakta jsou jasná, výběr daní je horší zatím, než byl 2014. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, daň z přidané hodnoty nikolivěk. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Celkové daňové příjmy jsou prostě nižší. Podívejte se na čísla, je to zcela evidentní. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Když se podíváme například na daň z příjmu právnických osob, výběr je vyšší. Když se podíváme na spotřební daň, to je jediná daň, kde došlo k výraznějšímu propadu a je potřeba si uvědomit, že loni jsme skutečně zaznamenali efekt předzásobení se vzhledem k tomu, že se zvyšovaly sazby tabákových výrobků, tak se prostě výrobci, tak jako pokaždé, předzásobili a byl tam jednorázový větší výběr spotřební daně jako takové. Já jsem přesvědčený o tom, že ten výběr daní v příštích měsících už bude odpovídat tomu, jak jsme si ho naplánovali v rámci zákona o státním rozpočtu. A chci jenom připomenout, že když si vezmu hospodaření státu za první tři měsíce letošního roku, tak tam je přebytek cirka 19 miliard korun, větší přebytek byl jenom loni. A když jsem se díval na časovou řadu od roku 2000, tak je to největší, tak je to vlastně druhý největší přebytek od roku 2000. Čili naše vláda loni a letos měla dva největší přebytky státního rozpočtu za první tři měsíce v posledních deseti letech. No jestli tohle není dobré hospodaření, tak se ptám, kdy vy jste měli lepší hospodaření než my, když máme dva největší přebytky za posledních x let od roku 2000. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

My jsme taky provedli tuto zemi ekonomickou krizí, velkou recesí. Vy se těšíte z toho, že máte... 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Vy jste tu recesi do naší země dostali, protože... 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Ano. A do celého světa pravděpodobně, protože všude byla ekonomická recese. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Pane předsedo, my jsme dva roky za vaší vlády měli ekonomickou recesi v situaci, kdy okolní ekonomiky rostly. To byla obrovská chyba vaší hospodářské politiky. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

To vůbec nebyla chyba naší hospodářské politiky.. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

A já vás chci ujistit, že tuto chybu už opakovat nebudeme. Jenom připomínám, máme lepší výsledky hospodaření státu, než jste měli za vašich vlád. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Já to přece nemohu takhle nechat, pane redaktore. Díky naší hospodářské politice se vy teď můžete těšit tomu, že ekonomika roste a vy můžete utrácet peníze na to, abyste naplnili svoje levicové sliby, abyste zvyšovali minimální mzdy, sociální dávky, abyste omezovali všechna rozhodnutí, která byla rozumná pro svobodné občany. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, pane předsedo, také ale aby začala růst i spotřeba... 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

A aby teď začali i omezovat naše podnikatele, což chystají řadou opatření, včetně těch registrační pokladen. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, k tomu se ale záhy dostaneme. Pane premiére, když vy tady teď říkáte, jak dobře hospodaříte, vy jako premiér jste srozuměn s tím, že ministr financí pro rok příští právě v ekonomické situaci ekonomického růstu, jak tady naráží pan předseda Fiala, že přijde s návrhem státního rozpočtu se schodkem 70 miliard? Vy jste s tím srozuměn jako premiér? 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Pro mne je důležité, aby ten celkový deficit veřejných rozpočtů byl příští rok pod dvěma procenty hrubého domácího produktu. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže jste s těmi 70 miliardami srozuměn. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Je to jedna z možných variant, ale myslím si, že teď je naprosto předčasné, abychom mluvili o konkrétním číslu. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, o něm mluví ministr financí. Ptám se, jestli jste se 70 miliardami... 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Ne. Já teď nemohu potvrzovat žádné číslo, protože my jsme vůbec ještě nediskutovali ve vládní koalici a výdajových prioritách, které budeme mít pro příští rok. My potřebujeme výdaje na vzdělání, na vědu a výzkum, na dopravní infrastrukturu. Potřebujeme důstojně valorizovat penze. A na tohle na všechno je potřeba, aby byly připraveny finanční prostředky ve státním rozpočtu. Pokud se shodneme na těchto prioritách... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Když ale ministr financí mluví o 70 miliardovém schodku pro příští rok. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Je to pouze návrh ministerstva financí. Není to zatím koaliční shoda. Pokud jde o postoj, který mám já jako předseda sociální demokracie, do té rozpočtové diskuse, tak říkám, ano, chceme, aby deficit veřejných rozpočtů se udržel pod 2 %, to je o procento přísnější limit, než je v koaliční smlouvě. Loni byl deficit 2 %, letos bude nižší a příští rok chceme také, aby byl nižší než 2 % hrubého domácího produktu. Ale konkrétní číslo deficitu státního rozpočtu bude muset být určeno ještě na základě koaliční diskuse. To v žádné vládě nestanoví ministerstvo financí a zejména v situaci, kdy je tady koaliční vláda. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Jenom se zeptám, vám těch 70 miliard nepřijde hodně? 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Já nevím, jestli je to hodně nebo málo. Já chci vědět, jak budou vypadat... 



Václav MORAVEC, moderátor:

No vejde se to do těch vašich 2 %. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Vejde se to do nich. Ale já nevím, jestli je to hodně nebo málo, protože chci vědět, jak jsou naplánované například výdaje na penze, jak je naplánovaná valorizace platby za státní pojištěnce, kolik bude na vědu a výzkum v příštím roce, jestli budeme mít peníze na asistenty do škol, pro handicapované děti. Čili to jsou věci, které budu chtít vědět ještě předtím, než sociální demokracie půjde na nějakou konkrétní dohodu o výši schodku státního rozpočtu v příštím roce. Ale ta koaliční diskuse nás teprve čeká a budeme mluvit nejenom o výši schodku, ale také o tom, jak budeme dál snižovat nezaměstnanost, jak dál chceme podpořit hospodářský růst. Mimo jiné potřebujeme peníze na investiční pobídky v regionech, kde je vysoká nezaměstnanost a kam chceme přitáhnout nové investory, abychom tam tu vysokou regionální nezaměstnanost snížili. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jako opozice, pane předsedo, říkáte a kritizujete Sobotkovu vládu za utrácení. Jak byste tedy snižovali schodek státního rozpočtu, jestliže pro příští rok, slyšeli jsme, že to je pouze návrh ministra financí, že premiér Bohuslav Sobotka není s číslem 70 miliard srozuměn, ale vejde se to do těch 2 % hrubého domácího produktu. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Já nevím, s čím není pan premiér srozuměn. Tak na letošní rok si vláda naplánovala deficit 100 miliard korun, přestože i v těch kritických letech jsme už měli deficit nižší. To je zajímavé. Pan premiér se tady ohání tím, jak vláda chce investovat. A když se podíváme na čísla, na fakta, Sobotkova vláda v letošním roce proinvestuje nějakých 75 miliard korun, v roce 2013, v období ekonomické recese jsme investovali 100 miliard korun. Ale to není, jako že se někam investuje, to jde do konkrétních věcí, právě do toho výzkumu, o kterém mluvil pan premiér, právě do těch silnic, po kterých jezdí lidé a tak dál. A Sobotkova vláda vlastně neinvestuje, ale zvyšuje mandatorní výdaje, dává víc do sociálního systému, dělá prostě levicovou politiku a přitom... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale no protože je to sociální demokracie. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

A tady bych možná řekl jednu věc. Ono to vypadá tak, že se pan premiér domluvil s panem ministrem Babišem, že ten ho nechá realizovat jejich levicovou politiku, to znamená, budeme víc dávat do sociálního systému, budeme omezovat živnostníky a lidi, kteří podnikají. Budeme vydávat a vydávat a na oplátku za to pan Sobotka nechá pana Babiše realizovat ekonomické zájmy Agrofertu ve formě zelené nafty, biopaliv a dalších a dalších. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy nám to rozšiřujete, pane předsedo. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Bavíme-li se o rozpočtu, tak toto jsou přece mimořádně důležité věci. Sobotkova vláda se vůbec nestará o výdaje, stará se jenom o příjmy. Vidíme, že v těch příjmech to nezvládá. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ona se stará i o výdaje. To znamená, vy byste řekl tady starobních důchodcům... 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

A v čem se stará o výdaje? 



Václav MORAVEC, moderátor:

Například se stará o výdaje tak, že chce zvýšit důchodcům penze, což je výdaj v roce 2016... 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Ale ano, ona se stará o to, aby byly výdaje vyšší, ale někde na to musí vzít, ale nestará se o... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy byste nezvyšoval například starobní důchody v roce příštím o 5 miliard v rámci celkového úhrnu? 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Já bych zaprvé řešil nějakou reformu penzijního systému, což Sobotkova vláda vůbec nedělá. A staral bych se o to, aby senioři, kteří mají mít dobrou penzi, na tom se snad shodneme všichni, aby ji měli. Ale na to musíte někde vydělat. Nebo získat ty finanční prostředky. A já bych to nedělal tak, jak to chystá Sobotkova vláda, zvyšováním daní, omezováním živnostníků, protože tím zlikviduje naši ekonomiku do budoucna. Já bych to například řešil snižováním sociálních dávek. My tady vyplácíme věci lidem, kteří si to nezaslouží. Sobotkova vláda jde vysloveně proti aktivním a pracovitým lidem. A snaží se vlastně podporovat své voličské skupiny. To jsou často lidé, kteří jsou závislí na dávkách. Tohle není politika, s kterou bych souhlasil. Já, pane premiére, rozumím, že to je vaše socialistické vidění světa, ale moje vidění světa je jiné. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Pane předsedo, poprosil bych zaprvé, abyste neurážel seniory, protože důchod není sociální dávka. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Já jsem nic takového neřekl. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Ne. Důchod není sociální dávka. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Ale pane premiére, nemůžete mně podsouvat něco, co jsem vůbec neřekl. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Vy jste mluvil o tom, že zvyšujeme sociální dávky. My jsme žádné sociální dávky nezvýšili. Zvýšili jsme důchody. A jestli si, pane předsedo, myslíte, že valorizace důchodů o 200 korun v průměru je nějaké rozhazování vůči seniorům, to je absolutní nesmysl. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Podsouváte mně něco, co jsem neřekl. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

My jsme zahájili kontrolu vyplácení sociálních dávek a uveďte mi jedinou sociální dávku, kterou sociální demokracie zvýšila? Kterou naše vláda zvýšila? Zvýšili jsme minimální mzdu, ale to přece není žádná sociální dávka. To jsou peníze pro lidi, kteří pracují. A zvedli jsme starobní důchody, tak mi prosím uveďte, uveďte mi jednu sociální dávku, kterou my jsme zvýšili. /Souzvuk hlasů/. 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

Dobře, že jste minimální mzdu, protože tím omezujete vytváření pracovních míst a děláte politiku proti aktivním lidem. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Konstatuju, že pan předseda si nedokáže vzpomenout, konstatuji, že pan předseda si nedokáže vzpomenout na jedinou sociální dávku, kterou my jsme jako sociální demokraté zvýšili. /Souzvuk hlasů/. Já se omlouvám, ale pan předseda tady měl možnost útočit a já bych na to velmi rád reagoval. My, když mluvíme o rozpočtové politice, tak především mluvíme o hospodářském růstu a snižování nezaměstnanosti. Já jsem rád, že od loňského roku ubylo 83 tisíc lidí bez práce. Snížila se nezaměstnanost a já v tom chci jako předseda vlády pokračovat. To znamená, rozpočet musí být postaven tak, aby pomáhal snižování nezaměstnanosti. Za první tři měsíce letošního roku, vy říkáte, že neinvestujeme, my jsme za první tři měsíce letošního roku skoro o 4 miliardy navýšili investice oproti tomu, jak rozpočet vypadal v loňském roce. To znamená příliv investic a investování ze strany státu se zrychluje. A rozhodně naše politika nesměřuje k tomu, abychom zvyšovali motivaci těch, kteří pracovat nechtějí, proto jsme nepřistoupili k žádnému plošnému zvýšení sociálních dávek, ale zvedli jsme minimální mzdu o 700 korun, protože to zvyšuje motivaci pracovat. A chceme i příští rok zvýšit minimální mzdu. A tady jenom upozorňuji, že ODS tvrdila, že když se zvyšuje minimální mzda, tak to vede k růstu nezaměstnanosti. Už se dva roky po sobě zvýšila minimální mzda a nezaměstnanost klesá. To znamená další argument ze strany ODS, který se ukázal jako nepravdivý. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, pane předsedo Fialo. Můžete mi, pane premiére, říci, jaká je vaše představa o zvýšení minimální mzdy v příštím roce? 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

Já teď nebudu říkat žádná konkrétní čísla. Ten návrh připraví paní ministryně Marksová po jednání v tripartitě. Ale chci potvrdit nyní, že dojde ke zvýšení minimální mzdy od 1. ledna příštího roku. To konkrétní zvýšení bude dojednáno se zaměstnavateli a s odbory a já nechci to jednání předbíhat tím, že tady budu říkat nějaké konkrétní číslo. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Bude ale nižší, protože zaměstnavatelé byli velmi nemile překvapeni, jak rychle jste právě tu minimální mzdu... 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda /ČSSD/:

My jsme zvedli minimální mzdu o 700 korun a chci připomenout, že nezaměstnanost klesá. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Štítky:
rozhovor v médiích vláda Bohuslava Sobotky Andrej Babiš daně a veřejné finance podpora podnikání elektronická evidence tržeb práce a sociální věci