13. dubna 2015

Elektronická evidence tržeb

Hostem duelu diskusního pořadu České televize Události, komentáře na téma elektronická evidence tržeb byl předseda ODS Petr Fiala.

 

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou v Událostech, komentářích.



David BOREK, moderátor:

S námi ve spojení je teď také předseda ODS Petr Fiala, kterému přeji hezký večer do Brna. Pane předsedo... 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer. 



David BOREK, moderátor:

... 10 miliard, i když to nebude, ale bude to třeba v řádu miliard, zvýšení výnosu díky elektronické evidenci tržeb, nestojí to za to mírné nepříjemné obtěžování v podobě nějakého terminálu, který bude muset každý takový podnikatel u sebe mít? 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ono to není mírné nepříjemné obtěžování, pro řadu živnostníků, drobných podnikatelů to bude obtěžování likvidační. Navíc tady nám Sobotkova vláda říká: vy vlastně všichni, kteří něco prodáváte nebo nakupujete, tak jste a priori podezřelí, tak my vás budeme kontrolovat a vy si to zaplaťte. Ten systém tak, jak je navrhován, nemá vůbec žádný smysl. A ještě bych možná vysvětlil těch 10 miliard, které pořád slyšíme. Nejprve se zdálo, že to bude platit pro 600 tisíc lidí a v tu chvíli to bylo podle Sobotkovy vlády 10 miliard, teď to má podle důvodové zprávy platit pro 300 tisíc lidí a zase předpokládají, že ušetří 10 miliard. Tak to vypadá, že potíže s matematickou gramotností, o které v České republice mluvíme, má především ministerstvo financí a vláda premiéra Sobotky. Nestojí to za ty náklady, přinese to jenom komplikace, a kdyby to mělo vynést 10 miliard, tak já mám jiný návrh pro vládu, jak těch 10 miliard získá, nezvýší meziročně, jak to udělala letos, provozní náklady ministerstev na byrokracii, na úředníky o 10,5 miliardy korun a hned nemusí obtěžovat živnostníky a drobné podnikatele a vlastně nás všechny. 


David BOREK, moderátor:

Pane předsedo, ta slova o tom, že to je likvidační návrh, že na něm nevidíte nic dobrého, není to přece jenom příliš šablonovité, opravdu ten váš pohled není nuancovanější? 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, není to šablonovité. Promluvte si s drobnými živnostníky a podnikateli a uslyšíte stejná slova. To je jedna komplikace za druhou. To máte omezení výdajových paušálů. Tahle vláda nachystala 6 daňových změn během jednoho roku, máme 3 sazby DPH, máme povinné hlášení pro plátce DPH. A teď k tomu přicházejí registrační pokladny. A to nejsou malé částky. Když se podíváte na drobné živnostníky na venkově, pro ty je každá tisícikoruna cenná a někdy i pár tisíc korun může znamenat rozhodnutí, jestli budou podnikat nebo nebudou podnikat. 



David BOREK, moderátor:

Ale ta základní otázka... 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Tady se zbytečně zasahuje do podnikání. 



David BOREK, moderátor:

Pardon, ta základní rovnice, kterou jsem zmiňoval, tedy výnos v řádu několika miliard je pro vás něčím méně atraktivním než náklady, které pro živnostníky toto opatření bude mít, je to tak? 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem vám na konkrétních číslech ukázal, že ten výpočet těch údajných zisků, který vláda dělá, je prostě vymyšlený, že to není pravda a ty náklady, které s tím budou spojeny, náklady, které bude mít stát, ale náklady, které především ponesou živnostníci a podnikatelé, ty jsou příliš velké na to, aby to mělo nějaký význam. Ale hlavně je špatná ta myšlenka, proč budeme kontrolovat každou transakci, proč budeme na každého hledět jako na podezřelého, komu to co přinese? Těch pár miliard určitě za to nestojí a já pochybuji o tom, že je takto získáme. Navíc, když mluvíme o šedé ekonomice, a to je hodně důležité, nám tady pan ministr Babiš dává za příklad Chorvatsko. Dobře, já do Chorvatska jezdím také rád, ale nebral bych si příklad pro organizaci našeho státu právě z Chorvatska. Já bych radši hleděl na Západ. Ta čísla o šedé ekonomice jsou k dispozici. A my víme, že v Chorvatsku podíl šedé ekonomiky dosahuje více než 26 procent, ale v České republice 16 procent a tím se blížíme třeba Německu, kde je ten podíl šedé ekonomiky 13 procent. To jsou přece jasná čísla na to, abychom se spíš dívali na Západ a spíš se dívali do Německa, než si brali příklad z nějakého chorvatského systému. 



David BOREK, moderátor:

Pane poslanče Pilný, výnos v řádu miliardy. Říkáte, že to je realistické očekávání, ale za 5,5 roku náklad jenom na správu tohoto projektu jedna miliarda plus to, co říká pan předseda ODS, mnozí živnostníci to mohou pocítit likvidačně. Pořád platí, že to je pro vás, výsledek té rovnice je: jsem pro. 



Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:

Já bych především řekl, nevím, co je, jaké je obtěžování, když má někdo platit daně. To je přece samozřejmé a já nevím, jestli pak kolega Fiala nebo pan kolega Kalousek někdy vystupovali jako osoby samostatně výdělečně činné. Já ano, ještě donedávna, než jsem vstoupil do politiky a za žádné obtěžování to nepovažuji. Za prvé. Za druhé ty náklady, které to přinese to zavedení u těch jednotlivých živnostníků, jsou opravdu marginální. Ono totiž už to nejsou registrační pokladny, ale ty technologie se výrazně změnily a zlevnily. Navíc, pokud je mi známo, tak si každý z těch, kteří zavedou tu evidenci, bude moct odepsat z daní 5 tisíc korun, což podle mého názoru bohatě pokryje náklady na to, aby si to pořídil. 



David BOREK, moderátor:

Všichni živnostníci. 

Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:

Každý, kdo si zavede tuto evidenci, tak by si měl odepsat 5 tisíc korun z daní, což si myslím, že jsou bohatě náklady, které to pokryjí. 



David BOREK, moderátor:

Nebo jenom plátce DPH? 



Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:

Všichni živnostníci samozřejmě. Ale podívejte se, já mám v kapse mobilní telefon, když vezmeme internetové bankovnictví, které je srovnatelné s tím, co se má udělat v té dané transakci, tak je to pro každého samozřejmá věc a rozhodně to nestojí ty částky, které jsou tady citovány. Pokud se týká... 



David BOREK, moderátor:

Ano, vy jste asi člověk, dejme tomu, technicky zdatnější, člověk, nebo já teď budu trochu šablonovitý, ale možná, jak jsem to tady vyčítal panu předsedovi Fialovi. Babička, která prodává meruňky u silnice, co to bude pro ni znamenat, když bude muset mít nějaký terminál, ze kterého bude muset vydávat účtenky? 



Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:

Za prvé příležitostný prodej, pokud vím. Tak já nevím, neznám konečnou verzi toho zákona, bude samozřejmě výjimkou. To je, to je dáno i v Chorvatsku. Samozřejmě prostě já, co to je počítačová gramotnost? Znáte někoho, já vím, že pan poslanec ODS Novotný předváděl ve sněmovně to, že na solární kalkulačce se 3 hodiny zkoušel propojit na internet a nepodařilo se mu to. To je ovšem anekdota, protože já si myslím, že téměř každý v populaci umí ovládat mobilní telefon a nic víc ta transakce není. 



David BOREK, moderátor:

A ta rovnice, jak jsem zmiňoval, platí pořád, že to pro vás, když to všechno dáte dohromady má dáti dal, je to výhodná věc. 



Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:

Já samozřejmě nemohu komentovat náklady, které ten systém přinese, protože ta čísla, která byla dneska uvedena, se mi zdají, teda mírně řečeno, přehnaná, protože vývoj aplikace tolik nestojí. Pokud se týká kontrol, tak nebudou určitě prováděny tak, že se zmnoží, řekněme, nějaké stovky kontrolorů, které budou obíhat restaurace a podniky. To je otázka analýzy dat, které se prostě objeví přímo ty subjekty, které by měly být podrobeny nějaké kontrole, potažmo eventuálně nějaké penalizace za to, že neplní svoje daňové povinnosti. 



David BOREK, moderátor:

Pane předsedo Fialo, obstrukce. Opravdu ODS má představu, že je možné realisticky zastavit přijetí této normy ve chvíli, kdy funkční období této vlády má trvat, pokud se nemýlím, do podzimu 2017, pokud tedy vláda vydrží, je možné takto časné fázi funkčního období vlády se spoléhat na to, že je možné donekonečna tento zákon blokovat? 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A já vám rád odpovím, ale musím reagovat na jednu věc, kterou řekl pan poslanec Pilný. Jestliže my mluvíme o šikaně živnostníků, tak tím nemyslíme, že někdo platí daně. To je přece obrovský rozdíl. Tady vůbec nemluvíme o placení daní, ale mluvíme o tom, že někdo si bude muset pořizovat nákladné zařízení, bude muset být neustále připojen na velmi pochybný systém a celé to bude neobvyklým způsobem komplikovat jakýkoli prodej. To je ten základní problém. My... 



David BOREK, moderátor:

A zpátky k mé otázce. 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano, my nejsme připraveni dopustit to, aby tento další a podle mě už definitivně likvidační útok na část živnostníků a drobných podnikatelů byl uveden do praxe a využijeme všechny možnosti, které v Poslanecké sněmovně máme, a ty možnosti skutečně k dispozici na základě jednacího řádu máme. Ale chtěl bych tady říct, že my jsme konstruktivní opozicí, málokdy hrozíme obstrukcemi... 



David BOREK, moderátor:

Nikdo vám to nebere, ale já se ptám, ne pardon, odpovězte mi na tu mojí otázku, funkční období končí na podzim 2017, chcete do podzimu 2017 obstruovat? 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My málokdy hrozíme obstrukcemi, ale toto je tak závažná věc z hlediska další prosperity naší země, že nejsme připraveni jen tak nečinně přihlížet tomu, jak si Sobotkova vláda protlačí další útok na podnikatele a zvlášť drobné podnikatele, vůči kterým evidentně vede třídní boj. 



David BOREK, moderátor:

Ano, a já se ptám, jak dlouho tento svůj postoj chcete praktikovat? 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My jsme připraveni využít všech možností, které nám jednací řád dává. Těch možností je hodně a ty budeme uplatňovat tak dlouho, dokud budeme schopni bránit tomu, aby takový zákon byl přijat. A pokud se nám to... 



David BOREK, moderátor:

Takže to podzimu 2017? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Třeba. A pokud se nám to nepodaří, tak jedna z prvních věcí, které uděláme, až budeme ve vládě, tak zrušíme toto rozhodnutí, které je úplně zbytečné a registrační pokladny tady v budoucnu nebudou. 



David BOREK, moderátor:

Pane Pilný, jak velkým problémem pro koalici bude možná nebo skoro už tedy jistá letní a nejenom možná letní opoziční obstrukce? 


Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:

Mně to připadá, jako když poslanci Úsvitu ustoupili teď od toho, že nebudeme kupovat kebaby nebo vodit psy kolem mešity a pustili se do energetického zákona, tím blokovali sněmovnu. Já bych byl rád, kdyby se opozice soustředila na to, co skutečně by to podnikatelské prostředí mohlo trápit nebo na zásadní problémy. Může to být druhý důchodový pilíř, můžou to být sektorové daně, můžou to být věci, které jsou zásadní, nebo podpora středního a malého podnikání. Může to být otázka podpory start-upu, a také to jsou zásadní věci, ve kterých bych chápal, že pokud by současná vláda šla proti tomuto trendu, takže bude opozice dělat všechno pro to, aby to neprošlo. Ale platit daně je přece samozřejmé, takže nechápu obstrukce v této záležitosti, tomu opravdu nerozumím. 


David BOREK, moderátor:

A co jiné řešení? Zahrnout opozici do nějakého kompromisu. Ostatně u služebního zákona se něco takového stalo. 



Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:
Já služební zákon vynechám, protože podle mého názoru se to příliš nepodařilo. Ale samozřejmě, o všech zásadních problémech je důležité mluvit takříkajíc... 



David BOREK, moderátor:

Nejenom mluvit, ale ustoupit. Teď se ptám, jestli je tady prostor, podle vás prostor ještě na poslední modifikaci... 



Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:

Politika je určitě o uzavírání kompromisů v těch zásadních věcech, takže by to určitě mělo překročit horizont jedné vlády. Já toto za zásadní problém nepovažuji, ale samozřejmě Poslanecká sněmovna je od toho, aby dělala pozměňovací návrhy, aby se věnovala v diskusi velmi věcně této problematice, ale ne mýtům o likvidaci, o tom, kolik co stojí a tak dále. Prostě pojďme řešit obsahově ten problém. Až to přijde do Poslanecké sněmovny, prostor tady pro to je. Ale obstrukce jsou zbytečné. Pojďme se na ten problém podívat věcně a udělat příslušné úpravy, které jsou samozřejmě možné. Já definitivní verzi toho, toho zákona prostě neznám. Víte, že to teprve přijde do vlády, já nevím, s čím to přijde do sněmovny. Pojďme se o tom bavit. Ale obstrukce na tohle to? Na to, že mají lidé platit daně? Promiňte, to nechápu. 



David BOREK, moderátor:

Ivan Pilný a Petr Fiala, duel hnutí ANO a ODS. Pánové, děkujeme, na shledanou. 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na shledanou. 



Ivan PILNÝ, poslanec /ANO/:

Na shledanou.