11. dubna 2015

Putin musí vědět, že Ukrajina v tom není sama. Ekonomicky i vojensky

Starostou je Pavel Eybert nepřetržitě již od roku 1990 a současně patří i mezi nejdéle působící senátory. V rozhovoru pro naše stánky se vyjádřil nejen k dopadům přestřelky mezi prezidentem a americkým velvyslancem Schapirem či k prezidentově cestě do Moskvy. Okomentoval ale také vývoj konfliktu na Ukrajině. Z čeho má největší obavy? A proč považuje za nešťastný návrh novely zákona, který má řešit všechny národní parky najednou?

Nepřetržitě od roku 1990 působíte jako starosta a mandát jste obhájil s přehledem i loni. Ačkoliv je má otázka irelevantní, pokud byste neuspěl, máte představu, co byste dělal? 

Jelikož jsem již v důchodovém věku, odešel bych do důchodu. Nicméně nějakou práci bych si našel. Mohu učit, suplovat za nemocné kolegy, působit jako zástupce investora na pozemních stavbách apod. 

Co nového letos v Chýnově plánujete? 

Největší letošní akcí je připojení 55 rodinných domů v místní části Kloužovice na vytápění odpadním teplem z bioplynové stanice zemědělského družstva. Dále zateplení domu s pečovatelskou službou a dalšího bytového domu. K tomu pak hlavně příprava 20 parcel pro nové rodinné domy a dva bytové domy. 

Jste také jedním z nejdéle působících senátorů. Nyní v Senátu působíte jako místopředseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Podle současné ministryně Karly Šlechtové Česko může nedočerpáním dotací přijít až o 85 miliard. Co vy na to? Kde vidíte příčinu, které má Česko s čerpáním dotací a jaké řešení se podle vás nabízí? 

Složitost podávání žádostí, náročné podmínky pro získání stavebního povolení, odvolávání do výběrových řízení, kontroly bazírující na naprosto nepodstatných věcech… 

A jak byste Karlu Šlechtovou jako ministryni hodnotil vy sám? 

Zatím se snaží, uvidíme, v jaké podobě předloží novelu stavebního zákona a zákona o zadávání veřejných zakázek. Ministryni dělá krátce, tak není možné zatím moc hodnotit. 

Evergreenem je také legislativní proces zákona o NPŠ, který dosud nebyl dokončen. Je tak obtížné se domluvit, nebo kde je největší problém? 

Šumava je fenomén zasluhující zvláštní pozornost. Senátním návrhem zákona o NPŠ jsme se snažili mu ji dát. Bohužel se náš názor nesetkal s představou pana ministra Brabce. Když si čtu návrh novely zákona číslo 114/1992 Sb., který má řešit všechny národní parky najednou, je mi z toho smutno. Těch pár řádků v zákoně je jen obecnou proklamací a vše se bude řešit vyhláškami - a tam už zákonodárci nemají MŽP co do nich mluvit. Prostě si v nich napíšou, co chtějí, bez ohledu na ostatní. 

Stále aktuálnější a možná více než kdy předtím je konflikt na Ukrajině, kde rok poté, co došlo k připojení Krymu k Rusku, Putin nejenže připustil, že v souvislosti s ruskými vojáky na Krymu lhal, ale nevyloučil ani obranu Krymu za použití jaderných zbraní. Co vy na to? Jak by podle vás mělo Česko, potažmo EU a NATO reagovat? 

Rusko, především Putin, porušuje mezinárodní smlouvy, které samo podepsalo. Nelze ustupovat. Historie nás učí, že se to nevyplácí. 

Evropští lídři také neprodloužili platnost hospodářských sankcí uvalených na Rusko. Dohodli se ale sankce navázat na dodržování minských dohod. Jak to může skončit? 

Špatně! 

Američané se také rozhodují, zda mají vyzbrojit ukrajinskou armádu, Evropa je zatím proti, sází stále na diplomatické řešení ukrajinského konfliktu. Jak se na to díváte vy sám? 

Jednat je třeba přednostně. Musíte však mít i argumenty. Například odpovídající váhu svých slov, podpořenou reálnou silou. S vyloženým "outsiderem" se nikdo bavit nebude. Rusko, Putin musí vědět, že Ukrajina v tom není sama. Ekonomicky i vojensky. 

V současné době je v České republice poměrně výrazně rozdělena veřejnost, jedna část, která je možná menší, ale je víc slyšet, protože křičí hlasitěji. Tato hlasitější část společnosti vyčítá příklon a přílišnou loajalitu České republiky k Západu a Spojeným státům, ostatní naopak děsí vášnivá podpora některých politiků a části veřejnosti Rusku a politice ruského prezidenta Putina. Co si o tom myslíte? 

USA dopomohly vzniku Československa, pomohly nás osvobodit ve druhé světové válce. Nestaly se naším okupantem jako Rusové. Ctím roli SSSR ve druhé světové válce, politický systém Ruska mi však zásadně nesedí. Mám s ním životní zkušenost a mohu říci, že demokracie se všemi svým chybami je mi daleko bližší. 

Jaký vliv bude mít podle vás na vtahy mezi Českem a USA nedávný výrok prezidenta, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro má na Hrad zavřené dveře? 

Nebudeme mít pořád tohoto prezidenta, státy tady budou i po ukončení jeho mandátu. Pak se vztahy spraví… 

Spor vznikl poté, co Schapiro vyjádřil v médiích pochybnosti nad prezidentovou cestou do Moskvy. Šlo podle vás z jeho strany o vměšování do vnitřních záležitostí a měl se zdržet komentáře, případně jej říci prezidentovi přímo? Nebo jak vůbec celý spor mezi prezidentem a velvyslancem vnímáte? 

Z obou stran to nebylo diplomatické. 

A co si myslíte o samotné cestě prezidenta do Moskvy? 

Cesta k uctění památky padlých je v pořádku. Účast na vojenské přehlídce armády, která obsadila Krym a zabírá území Ukrajiny, je ale nevhodná a nevkusná. 

(Autor: Kateřina Synková)

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=370232 

Mgr. Pavel Eybert

senátor PČR
neuvolněný starosta obce
místopředseda oblastního sdružení