9. dubna 2015

ČSSD je ochotna vystavit cestě prezidenta do Moskvy bianco šek

Interpelace poslankyně Miroslavy Němcové na premiéra na 26. schůzi Poslanecké sněmovny.

 
Vážený pane premiére, dámy a pánové,
 
já jsem včera zaznamenala, že vláda odložila, nebo přerušila projednávání cesty Miloše Zemana do Moskvy.
 
Tento krok jsem uvítala, nicméně jsem také zaregistrovala to, že ministři z České strany sociálně demokratické byli ochotni vystavit této cestě nebo prezidentovi bianco šek na rozdíl od ministrů z hnutí ANO či z KDU-ČSL, kteří se pozastavovali nad tím, že součástí této cesty má být také účast prezidenta na oné přehlídce, která je vlastně demonstrací síly současného Ruska. Parlament, Poslanecká sněmovna, přijal usnesení, v němž konstatoval, že Rusko porušilo mezinárodní právo a že protiprávně anektovalo Krym.
 
Na té přehlídce, která se má konat a která má být demonstrací síly putinovské politiky, mají být reprezentanti autoritativních režimů, mezi které patří Kim Čong-un nebo zastupitelé Abcházie, Jižní Osetie, Podněstří anebo také oněch republik, které vznikly dnes na Ukrajině, Luhanská a podobně.
 
Já se vás chci, pane premiére, zeptat, jestli jste si vyžádali nějaké upřesnění té cesty. Budeme čekat, co se dozvíme, čeho se pan prezident má zúčastnit. A já se vás chci zeptat, jestli jste vy sám ochoten podpořit cestu i za cenu, že Česká republika bude postavena v případě, že se prezident Zeman zúčastní oné přehlídky po bok těch autoritářských, nedemokratických, totalitních vražených režimů, jmenovala jsem Severní Koreu, a zda vládě doporučíte uskutečnění této cesty, čili vaše osobní stanovisko jako Bohuslava Sobotky, a také vaše stanovisko, jako předsedy vlády. Zda s touto cestou vyslovíte souhlas.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR