8. dubna 2015

Prohlášení k projednávání cesty prezidenta České republiky do Moskvy na dnešním zasedání vlády

V souvislosti s plánovanou cestou prezidenta ČR Miloše Zemana do Moskvy na oslavu 70. výročí konce 2. světové války jsem dne 16. března 2015 vyzvala předsedu vlády, aby o této cestě s panem prezidentem ještě jednal. Vzhledem k tomu, že v uplynulých třech týdnech Rusko zesílilo svůj tlak směrem k členským zemím NATO a vzhledem k tomu, jak sílí propaganda placená Kremlem, nejenom na území České republiky, trvá mé přesvědčení, že prezident České republiky by se oslav v Moskvě účastnit neměl.

Oficiální oslavy v Moskvě budou pro ruskou stranu nepochybně významným nástrojem propagandy, legitimizují Putinovu agresivní politiku. Jejich podstatou bohužel není uctění obětí druhé světové války, což dokládá i účast takových postav, jako je severokorejský totalitní vůdce Kim Čong-un, jehož země je v zásadě jedním velkým koncentračním táborem. Jeho účast naopak pošlapává památku padlých, kteří bojovali za obnovení svobody a demokracie ve světě.

Za uvedených okolností nemůžeme účast prezidenta Zemana vnímat jako vstřícný krok ve smyslu nastolení normálních vztahů s Ruskem. Západní svět si přeje dobré vztahy s Moskvou, nebude to však možné dříve, pokud bude porušovat mezinárodní právo a vojensky vyhrožovat členským zemím NATO.
Pokud bude vláda s cestou souhlasit, přebírá odpovědnost za poškození pozice České republiky jak uvnitř Evropské unie, tak mezi spojenci v NATO.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR