4. dubna 2015

Vyčištěno, hnízda kmotrů už v ODS dodoutnala

Více než rok je v čele ODS a za měsíc se chystá oznámit, že jeho ozdravná kúra skončila.

Strany tento týden zveřejnily zprávy o svém hospodaření za rok 2014. A největší schodek ve výši 52 milionů korun vykázala ODS. Co tomu asi říká pravicový volič? 

Těch 52 milionů korun je ale to nejméně důležité číslo v celé zprávě. Mnohem důležitější je to, že ODS ještě před rokem měla závazky po splatnosti za 42 milionů a po roce máme už jen za necelé čtyři miliony. To je velký úspěch a ukazuje to, že politika obnovy ODS, která spočívá i v zavedení pořádku do jejího financování, se nám daří. 

U těch "nedůležitých" 52 milionů bych ještě zůstal. Tak velký schodek vznikl hlavně proto, že příjmy ODS meziročně poklesly o 82 milionů, ale výdaje se podařilo snížit jen o 43,5 milionu. Nesvědčí to o tom, že ODS není schopna přizpůsobit se změněné situaci? 

Ne, ale byl to složitý rok. ODS meziročně přišla o obrovské příjmy, potýkala se s řadou dluhů z minulosti a navíc absolvovala tři volební kampaně. Já jsem celý ten rok dával finance ODS do pořádku a udělal spoustu bolestivých opatření. Výsledkem celého roku je sice ztráta, ale už opravdu poslední. 

Necítíte rozpor mezi hospodařením strany a jejím programem, který brojí proti zadlužování státu? 

Není to v rozporu. Toto vedení ODS už dalo finance do pořádku a na letošní rok dokonce naplánovalo přebytkový rozpočet: za první čtvrtletí už jsme v plusu o čtyři miliony, na konci roku by to mělo být 25 milionů. To je jasný signál pro voliče – tento člověk by totéž dokázal udělat i s celým státem. Ano, dal bych ho do pořádku stejně jako ODS. 

Je ODS schopna žít bez velkých sponzorů? Z výroční zprávy plyne, že vám z milionových dárců zbyl jediný, majitel hokejové Slavie Richard Benýšek. 

Máme dnes asi 1 900 sponzorů, což je spousta lidí, kteří se rozhodli ODS něco dát. Ostatně těch 48 milionů, které jsme loni získali z darů, není tak málo. Ovšem pro řadu sponzorů je důležité vědět, že ODS má už finance v pořádku. Proto jsme zavedli transparentní účet a postavili se čelem i k některým problematickým darům, které jsme vrátili. 

Snížili jste počet zaměstnanců ODS ze 121 na 44. Je už strana ořezána na dřeň? 

Za to ručím. A nepopírám, že redukce personální i některých typů aktivit či služeb šla až na samou hranu toho, co považuji za rozumné a možné. Jinak bychom si s naší finanční situací neporadili. 

Už víte, kolik lidí nezaplatilo příspěvky a kolik členů tedy aktuálně máte? 

Ještě ne, bude to tak do měsíce. Určitý pokles členské základny očekávám. Odcházejí lidé, kteří si s ODS spojovali šanci na funkce, a také jsme udělali bolestivé kroky typu rušení celých oblastí v Praze 10 a 11, což pokles členů přinese. Nebude to nic fatálního, ale určitě to bude v tisících, ne ve stovkách. 

V čele strany jste déle než rok. Je už podle vás čištění ODS u konce? 

Ano. Proces záchrany či obnovy ODS končí a symbolickou tečkou by měl být květnový kongres v Praze. Od té chvíle bychom se měli přestat zabývat sami sebou, což jsme museli, třeba právě kvůli financování. Dál už se budeme zabývat jen tím, co nabízíme voličům. 

A dáte ruku do ohně, že už nikde v ODS nedoutná žádné kmotrovské hnízdo? 

Ptáte-li se, jestli je ODS všude v dobré kondici, pak musím říci, že ne. Ale žádná kmotrovská hnízda už nedoutnají. Dodoutnala. Kde doutnala, tam jsme tvrdě zasáhli, třeba i zrušením celých oblastních organizací. A kdyby se snad ještě něco objevilo, budeme jednat stejně razantně. Myslím, že jsem dost jasně vyvrátil úvahy o tom, jak pan profesor Fiala bude jen fíkovým listem, za nímž se budou srocovat mafiáni. Kdo dnes mluví za ODS, ten ji také řídí, žádní lidé v pozadí nejsou. 

Zatočili jste stejně razantně s vašimi komunálními politiky, kteří po loňských volbách začali spolupracovat s KSČM? 

Řešíme to. Případy, kde máme pochybnosti, bych spočítal na prstech jedné ruky, maximálně dvou. Nikde nejde o evidentní koalici s KSČM, tam bychom zasáhli tvrdě. Jsou to situace, kdy třeba nestraník, který kandidoval za KSČM, byl zvolen členem rady – a ještě ne našimi hlasy. Nejsou to černobílé příběhy, proto je zkoumáme. Se spoluprací s komunisty se určitě nesmiřujeme. 

Sobotkova vláda je více než rok u moci, ale na preferencích ODS se to zatím moc pozitivně nepodepisuje. Proč? 

Naše preference se stabilizovaly. Já jsem přebíral ODS, když se pohybovala kolem čtyř procent, a ani jsem nečekal, že by po roce mohly být někde jinde. Potřebujeme delší dobu, než se k nám zklamaní voliči vrátí. ODS si buduje dlouhodobou pozici, aby lidé viděli, že děláme politiku možná méně spektakulární než někdo jiný, ale seriózní a kompetentní. Všechno, co jsem v životě dělal, dopadlo dobře a jsem si jist, že tak dopadne i moje politické angažmá. 

Zatím si zcela nezvykle vláda i po roce užívá popularitu a o recepty opozice jako by nikdo nestál. 

Na této vládě mohou voliči oceňovat snad jistou stabilitu, ale to jen proto, že vlastně nic nedělá. Naslibovala spoustu věcí, které neplní. Brzy lidé přijdou na to, že ta vláda ohrožuje živnostníky, svobodu podnikání, hazarduje s bezpečností země, nemá recept na důchody či zdravotnictví, sestavuje neinvestiční rozpočet, i když ekonomika roste. 

Kromě toho, že opozici vždy rostly preference, obvykle opanovala i žebříček populárních politiků. Proč dnes ODS nemá v první dvacítce vůbec nikoho? 

Vy sám říkáte – dřív to tak bylo. Ale dřív jsme také měli jiný mediální trh, byl tu svobodný veřejný prostor, nebudoval se tu kult osobnosti Andreje Babiše, nebylo možné, aby firmy člena vlády získávaly státní zakázky. Změnila se spousta věcí, což limituje i naše sdělení voličům. Není snadné upozorňovat na chyby vlády, když má člen vlády svoje média. 

Mohou média i za to, že vás osobně dle průzkumů třetina lidí vůbec nezná? 

Já jsem ve stranické politice přes rok a žádný z velkých politiků tak rychle závratný úspěch neměl. Mě to nezneklidňuje, i v politice platí, že si na vás lidé musí zvyknout, a to chvíli trvá. Nešel jsem do politiky, abych zazářil jako kometa a za chvíli byl pryč. 

Nesouvisí malá viditelnost ODS i s tím, že strana, dříve spojovaná s ekonomickými tématy, nemá dnes ve vedení žádného výrazného makroekonoma? 

A kdo takový je ve vedení ANO, ČSSD nebo TOP 09? Třeba jsem někoho přehlédl. 

Ve vedení všech tří sedí buď bývalý, nebo současný ministr financí.
 

Tak dobře, ale my jsme v posledních letech žádného ministra financí neměli, tak ho ani nemáme ve vedení. Ovšem lidí, kteří rozumějí ekonomice, máme spoustu. I mě se dnes média ptají na ekonomické věci zhruba stejně jako pana Kalouska. Máme dobrá ekonomická řešení, jako první jsme upozornili na problémy rozpočtu ministra Babiše, a on naopak prokazuje svou naprostou nekompetenci. Ta se projevuje už tím, že nedokáže vybírat daně, což byl jeden z jeho hlavních cílů. 

Stále silněji je cítit zacílení ODS na živnostníky, což je sice sázka na jistotu a vaši tradiční voličskou skupinu, ale současně to vypadá jako rezignace na to, být stranou se širokým záběrem. 

Ne, my jsme stále stranou, která je tu pro všechny aktivní a svobodomyslné lidi, náš charakter "catch-all" party, všelidové strany, zůstává zachován. V tom není stavovský charakter ODS ani žádný kalkul, proč se těchto lidí zastáváme. Je to sociální skupina, která kromě ODS nemá jiné zastání – ČSSD je nemá ráda z ideově-třídních důvodů a Babiš jim nerozumí, ten sleduje jen zájmy velkopodnikatelů. A zastávat se jich musíme, protože vláda na ně frontálně útočí. To máte omezení paušálů, úvahy o zvýšení zdravotního pojištění, zavedení kontrolního hlášení plátců DPH, budou to registrační pokladny, prostě jedna věc za druhou, což části živnostníků otráví život a části úplně zabrání podnikat. 

A myslíte, že vaše návrhy působí věrohodně? Třeba když v opozici navrhujete zrušit daň z nabytí nemovitosti – a ve vládě jste ji sami pomáhali zvýšit? 

Mě to, co některý z mých předchůdců slíbil a nesplnil, nezajímá. Já jsem byl zvolen do čela ODS, abych dělal dobrou pravicovou politiku – a k tomu patří rušení zbytečných daní, snižování daní, zjednodušování byrokracie. To budeme dělat. Jsme strana, která za své skutečné i domnělé hříchy zaplatila nejvíc, z 35 procent se dostala na necelých osm. My si to pamatujeme a stejnou chybu už neuděláme. Když říkám, že zrušíme daň z nabytí nemovitostí, myslím to vážně. 

Zrovna v den našeho rozhovoru se objevila zpráva, že Jana Nagyová byla obviněna z krácení daně. Jak moc vás ještě dnes celá tato kauza sráží dolů? 

Od listopadu jste první, kdo se mě na ni ptá. Média i občané se mě už ptají jen na současnou ODS, takže asi chápou, že tahle kauza už toho s námi nemá mnoho společného. Spíš to vyvolává otázky hlubší, zejména když dva roky po obří policejní akci stále nevíme, co se vlastně odehrálo. V tom je řada nebezpečných tendencí, s nimiž se nelze smířit. 

Médii také proběhla zpráva, že se Petr Nečas přehlásil z rožnovské ODS do Prahy. Vidíte v budoucnu pro Nečase ještě nějakou výraznější roli v ODS? 

Nemám žádné signály, že by to on sám měl v úmyslu. On je v ODS od počátku, byl v řadě funkcí, má velké zásluhy, tak to asi nechce hodit úplně za hlavu. Ale z toho ještě opravdu nevyplývá žádné větší politické angažmá. 

Kdo je dnes lídrem pravice? Častěji je za něj označován Kalousek než vy. 

To ať rozhodnou voliči. Ale ODS je jediná pravicová strana se vším všudy a ve Sněmovně je také nejaktivnější opozicí. No a v jejím čele stojím já – takže tak to prostě je. 

A kdo je dnes větším soupeřem pravice – socialisté, nebo Babiš? 

Proti socialistům hrajeme na jednom hřišti. Ale kromě toho je tu někdo, kdo se to hřiště snaží překreslit, sebrat, zničit – a to je Babiš. S ním je to boj jiné kvality a měl by být společný pro všechny, kdo se chtějí na tom hřišti pohybovat. Bohužel ČSSD s námi nebrání to hřiště, ale přihrává Babišovi – tím, že mu umožní vstup do vlády bez lustrace, nalévat si státní peníze do svých firem a tak dále. 

O Babišově střetu zájmů se ví od začátku, přitom on i ANO vévodí žebříčkům. Proč útoky ODS a TOP 09 nefungují? 

Nevím. Kdyby dříve člen vlády dělal to, co Babiš, bylo by brzy politicky po něm. Tady se ale neděje nic, jen se buduje mediální kult osobnosti, který přitom vůbec neodpovídá tomu, co Babiš předvádí. Protože on ve vládě moc úspěšný není, tam se realizuje politika levého křídla ČSSD, nikoli ANO, ale v médiích je Babiš za toho, kdo tu všechno řídí. 

Znamená to, že pravici nezbývá než čekat, zda po vystřízlivění nadějí vkládaných v Babiše přijde kocovina? 

Ano, je to otázka času. Ti, kdo byli znechucení z toho, co se dělo v klasických stranách, a ztratili důvěru v tradiční řešení, i přes velkou mediální masáž uvidí, že to, co se jim tady nabízí, je jen iluze a nefunguje to. V tom jsem optimista, myslím, že lidé už začínají vidět. 


(Autor: Miroslav Korecký)


http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER