28. března 2015

Hysterie okolo konvoje dle mě míjí realitu

Blížící se průjezd amerického vojenského konvoje naplnil svůj symbolický účel ještě dříve, než první americký voják překročil hranice. Spojenečtí vojáci, vracející se ze společných cvičení v Polsku a Pobaltí, jsou trnem v oku pouze komunistům a dalším extrémistům z obou krajů politického spektra.

 
Většinová česká společnost na jejich hysterii naštěstí neslyší. Přesně 131 vojenských přesunů proběhlo v naší zemi za loňský rok bez zájmu. Tentokrát byl rutinní přesun spojenců doplněn o setkání s veřejností a pokládání věnců u památníků.
 
Předseda komunistických poslanců Kováčik, který byl placeným funkcionářem již v předlistopadové KSČ, najednou mluví o údajné protiústavnosti přesunu navzdory jasnému znění zákona, který takovou věc povoluje.
 
Přenocování části vojáků v Pardubicích proto nabízí příležitost pro veřejnost a místní 14. pluk logistické podpory k zajímavému dialogu. Vždyť také naši vojáci mají zkušenosti ze zahraničních misí a společných cvičení, kde si vysloužili výbornou pověst. 
 
Přes křik několika odpůrců s transparenty, nebo snad dokonce ruskými vlajkami by nemělo zaniknout to hlavní. Vojenské síly NATO včetně české armády jsou v současnosti pro malé a střední evropské státy jedinou zárukou, že se tu nebudou prohánět skutečné ruské či jiné okupační jednotky.

Štítky:
NATO Rusko KSČM