23. března 2015

Jedná prezident Zeman více v zájmu Ruska než Česka?

Je klíčovým spojencem Putina

 
V poslední době je patrný viditelný příklon České republiky k Východu. Naše země přestává být, na rozdíl od minulosti, čitelným a spolehlivým západním spojencem, což oslabuje naši pozici v Evropě i NATO.
 
Přispívají k tomu zejména postoje prezidenta Miloše Zemana, který je považován za jednoho z klíčových evropských spojenců Vladimíra Putina. To je velmi nebezpečné, jelikož ve hře jsou bezpečnostní zájmy České republiky. Současná imperiální politika Ruska stále nahlíží na východní a střední Evropu jako na sféru svého vlivu. Zemanovy výroky jsou často používány jako součást kremelské propagandy. Spolu s komunisty se stává oporou nově vznikajících, Kremlem kontrolovaných serverů, jako je Sputnik.
 
Prezident zpochybňuje účinnost protiruských sankcí, věří více ruskému ministru zahraničí než vedení NATO. Zúčastňuje se podivných konferencí, které organizují spolupracovníci Vladimíra Putina. Český prezident se chce zúčastnit vojenské přehlídky v Moskvě. Účast na oslavách konce druhé světové války v Normandii a v Moskvě přitom srovnávat nelze. V Normandii se vzpomínalo na "den D", na vylodění Spojenců - armád Velké Británie, Kanady a USA. Žádná z těchto zemí neporušuje mezinárodní právo, na rozdíl od Ruska, které anektovalo Krym a propagandisticky destabilizuje i další země včetně České republiky.
 
Kvůli této nebezpečné politice do Moskvy nepojede řada hlav demokratických států a památku padlých vojáků uctí jiným způsobem. Potvrzena je naopak účast vůdce vražedného režimu Severní Koreje Kim Čong-una. Je nemyslitelné, aby se hlava naší země zúčastňovala akcí, kde bude Česká republika postavena po bok zločinným režimům a vůdcům separatistů v Doněcku, Luhansku, Abcházii, Jižní Osetii a Podněstří. 
Miroslava Němcová

poslankyně PČR