2. března 2015

S rozpočtem nové koalice se sníží standard Prahy 6

Po vládě ODS v městské části zůstalo na účtech a v cenných papírech 2 miliardy 240 miliónů (bez pohledávky po správě aktiv KI). S tímto dědictvím by mohla koalice při troše aktivity a dobré vůle opravit stovky ulic, postavit řadu domovů důchodců, opravit 300 parků nebo postavit 15 nových škol či 50 školek.

Místo toho koalicí schválený rozpočet nesmyslně zasáhl do standardu občanů naší městské části. Omezil se chodníkový program, již se nebude uklízet tolik, na co jsme byli zvyklí, přestanou se likvidovat mikroskládky a podpora kultury seniorů také klesne. Návrhy na zvýšení rozpočtu navržené ODS (např. na nezrušení tradičních kulturních, posílení investic v bezpečnosti dopravy, podpory sportovních klubů a organizací) koalice odmítla. Ve významných položkách běžných výdajů klesl standard o 35 mil. Kč. Zastupitelé koalice hlasovali pro Prahu 6 špinavou a nekulturní.

Současně na jednání k rozpočtu zaznělo z úst čelních představitelů koalice, že se vlastně nejedná o finální rozpočet, ale že tento se bude v červnu významně upravovat. Tedy se jedná pouze o mezistupeň. Jde totiž o to, že koalice nemá jasno v tom, co bude dále dělat. Chybí totiž klíčový dokument, který má na další 4 roky říci občanům jasně, co se bude v MČ Praha 6 dít. Tento dokument přislíbil starosta Ondřej Kolář na prvním zasedání předložit k informaci zastupitelstvu již k 31.1. Na dotaz, proč ještě není, se starosta omluvil a sdělil, že byly jiné věci, které nesnesly odkladu. To že je porušovaná koaliční smlouva, ve které je termín 31. ledna zakotven, koalici nezajímá.

Zastupitelé ODS navrhli řadu konkrétních změn rozpočtu, tak aby občan Prahy 6 nebyl oproti předchozím letům poškozen. Co nám nový rozpočet říká, alespoň do doby jeho kompletní rekonstrukce (snad v červnu), naleznete níže.

  • 16 miliónů Kč na chodníky: ODS požadovala zapojit do chodníkového programu (výměna povrchu chodníku za nový) chodníky, které to dramaticky potřebují (např. U Zvoničky, Loutkářská a další souvislé opravy) ve výši 16 mil. Kč. Jedná se již o připravené akce.

  • 8 milionů Kč na čistotu a zeleň: ODS vždy chtěla Prahu 6 čistou a zelenou, to že to tak nechce koalice TOP 09, ANO, SZ, STAN, KDU-ČSL je zřejmé z toho, že:

    • nechtějí likvidovat mikroskládky (návrh na zvýšení na 2 mil. Kč z pouhých 500 tis. Kč nebyl akceptován),

    • snížili údržbu veřejné zeleně (sekání trávy atd.) o 6 mil. Kč, které ODS marně navrhovala vrátit do rozpočtu

    • úplně zrušila chemické ošetření chodníků, takže chodníky do kterých byly investovány miliony, začnou zarůstat travou (návrh ODS byl vrátit 200 tis. Kč pro tuto oblast)

    • koalice fakticky rozpočtově zrušila květináče zavěšené na sloupech veřejného osvětlení - tento prvek fakticky z Prahy 6 zmizí a návrh na zařazení pouhých 200 tis. byl koaličními zastupiteli zablokován.

  • 2 milióny Kč na podporu sportu: s nulovou tolerancí hazardu se rok od roku snižují příspěvky na šestkové sportovní reprezentace. Proto ODS navrhla zvýšit objem prostředků o 2 mil. Kč. Také marně.

  • 4,5 miliónu Kč na autentickou Prahu 6: ODS na Praze 6 rozběhla dva skvělé projekty a připravila je až do začátku realizační fáze. Koalice je beze studu zastavila. Jedná se o tzv. Pragalerii Bubeneč a projekt obnovy drobné architektury. Pragalerie Bubeneč je světově jedinečný projekt, který si vzal za cíl vytvořit z ulic Bubenče muzeum dávné historie a v místech zásadních nálezů tyto prezentovat. Obnova drobné architektury pak spočívá v tom, že v historických zástavbách je třeba doplnit historické prvky městského mobiliáře. Červenobíle zábradlí před prvorepublikovou vilu nepatří. Tyto do posledního detailu připravené projekty koalice zbytečně hodila pod stůl.

  • 15 miliónů Kč na bezpečnost v dopravě: To že stávající koalici nezajímá bezpečnost je zarážející. Návrhy již plně připravených projektů, často již vysoutěžených, hodila pod stůl a návrh ODS na zapojení do rozpočtu prostě ignorovala. Jedná se o:

    • zvýšení vozovky v ulici Šárecká v rámci centrálního parku Hanspaulka (9 mil. Kč)

    • zvýšený přechod v ulici Sušická/Nad Komornickou (2 mil. Kč)

    • instalace bezpečnostního měření ke školám (4 mil. Kč)

  • 600 tis. Kč pro kulturu: ODS navrhla 4 pozměňující návrhy na znovuzařazení tradičních akcí, o které bude pro tento rok městská část ochuzena:

    • Literáti z naší čtvrti – 100 tis.

    • Bubenečské slavnosti – 100 tis.

    • Divadelní festival – 300 tis.

    • Senioři v Semaforu - 100 tis.

  • 8,2 mil. Kč pro čistou Prahu 6: ODS nechce, aby se Praha 6 začala podobat řadě jiných městských částí, kde odpadky na ulici nebo neuklizená zasněžená ulice nikoho nepřekvapí. Proto navrhla návrat ke standardu roku 2014, kteří šestkoví občané považují za nepodkročitelný. Zastupitelé koalice opět hodili návrhy pod stůl.

    • 5 mil Kč pro úklidové práce v ulicích (rozpočet počítá s více než 10% poklesem standardu úklidu)

    • 2,7 mil. na strojový úklid sněhu, který pro rok 2015 poklesl takřka o třetinu

    • 500 tis. na nákup, rozvoz a instalace nádob na posyp, bez kterých se úklid sněhu dělat nedá.

 

Koalice neví, co chce, ale ví, že Praha 6 se musí změnit. Protože právě pro změnu prý obyvatelé šesté městské části ve volbách hlasovali. Dovolím si na závěr vyjádřit domněnku, že kdyby voliči věděli, že ta změna spočívá v neuklizených a zasněžených ulicích, travou zarostlých a rozpadlých chodnících, nesekané trávě v parcích a rušení tradičních kulturních akcí, tak by si odevzdání hlasu pro stávající koaliční strany dobře rozmysleli.

Zastupitelé ODS budou nadále v kritice této praxe pokračovat a nepřestanou do té doby, než snižování a škrtání položek, které dělají Prahu 6 tím čím je, přestane.

Mgr. Jakub Stárek

člen místní rady
člen strany
člen oblastní rady
zastupitel