26. února 2015

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

Celý rozhovor s Evženem Tošenovským můžete zhlédnout na ČT24


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 

Pojďme ale u tématu zůstat s mými dalšími hosty, kteří už se mnou sedí ve studiu. Tím prvním je František Laudát, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09. Dobrý večer. 



František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/:

Dobrý večer. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dalšími hosty, kteří jsou s námi virtuálně, je Bronislav Schwarz, místopředseda výboru pro bezpečnost. Dobrý večer. 



Bronislav SCHWARZ, místopředseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ANO/:

Dobrý večer vám a posluchačům. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A také Evžen Tošenovský, místopředseda ODS. Dobrý večer. 



Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer z Ostravy. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Laudáte, pojďme nejdřív k tomu samotnému zásahu policie. Ministr vnitra, nechci říct, že se pochválil, ale zároveň jaksi nechci říct, že by našel nějakou kritiku, doslova řekl: "Z informací, které mám z dnešního dne, jsem nenabyl dojmu, že by policie pochybila." Vidíte to stejně optimisticky? 



František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/:

Já si myslím, samozřejmě každý se rád pochválí, nicméně s tím postupujícím časem se přece jenom nějaké otazníky objevují, ať už je to z hlediska postupu, z hlediska času, z hlediska toho, zda mělo jít o rychlý razantní zásah, jak se chovali první policisté, kteří dorazili na místo a podobně. A to, že se objevují otazníky nad celou tou kvalitou zásahu, svědčí i o tom, že pan ministr celkem správně požádal o prověření GIBS. A myslím si, že by u toho nemělo zůstat, a já to po něm budu chtít nejenom u toho formálního prověření z hlediska dodržování zákonů, ale celou tu akci prověřit i z hlediska logistiky, z hlediska chování jednotlivých složek, protože jedna věc je zákon, do toho se vejde ledasco, ale druhá věc je kvalita toho zásahu z hlediska věcného chování, profesionality, která se sice vejde do zákona, ale mohlo třeba se něčemu předejít a když nic jiného, tak spekulacím. Druhá věc je s panem starostou komunikace. Já jsem to odpoledne až do pozdních nočních hodin tu situaci sledoval, on z mého pohledu bohužel až příliš nadměrně neměl informace a stále poskytoval médiím informace některé. A samozřejmě myslím si, že jedna věc je, když přijde živelná katastrofa, v okamžiku, kdy je teroristický čin takovéhoto rozsahu, tak se domnívám, že skutečně by všechno měla organizovat, všechno řídit policie a neměl by do toho nikdo zasahovat, protože i kvalita členů samosprávy může být různá, nejsou na tyto situace cvičeni. Myslím si, že policie by měla standardně zřídit krizové centrum a ona se starat i o nějaké ty znejistěné občany, kterým bude odpovídat kvalifikovaně. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, já... 



František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/:

Trošku jiný přístup. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já dám prostor Evženu Tošenovskému, protože vy jste byl dlouhá léta primátorem Ostravy. Řekněte mi, vy jako primátor tehdy nebo řekněme jako starosta, někdo, jaký byste z toho měl pocit, kdybyste stál u pásky, kdyby se něco podobného ve vašem městě dělo a informace byste dostával maximálně od jaksi svých sousedů, popřípadě od novinářů? 



Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Ty mé zkušenosti jsou zcela jiné. Já když jsem byl primátor, tak jsem zažil ne samozřejmě tak strašidelnou a tragickou událost v tomto rozsahu, ale zažil jsem různé situace, kde to byla věc policie a byl jsem ve velmi úzkém kontaktu. Tady těch informací z médií je obrovské množství a samozřejmě způsobují docela zmatek a těžce se k tomu vyjadřuje. A myslím si, že je správné, že se, že to musí prověřit GIBS, který je k tomu určen a jedině ten může přesně zhodnotit ty časové relace. Mě trochu na tom udivuje, že policie mohla vyslat jednoho policistu, který mohl za starostou, když se mu nemohli dovolat, za ním zajít a říct, pane starosto, vážná situace, trochu se braňte, médiím nesmíme nic říkat, vážná situace je natolik, že žádné informace ven. Tak jsem to zažil já při různých akcích, dokonce jsem zažil i dobu, kdy mě policie hlídala, protože si mě nějaký takovýto trošku šílený tvor vybral jako předavače výkupného, takže jsem zažil, co to znamená velmi úzká spolupráce, a byl jsem vázán velkou mlčenlivostí a nesměl o tom nikdo vědět. Takže tady to si myslím, GIBS musí ověřit, jak tato komunikace probíhala. Je to úplně zbytečné podle mě. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano. Ministr vnitra dnes tuto, jak jsme říkali, podle starosty špatnou komunikaci vysvětlil po svém, tedy že se zasahovalo podle jednoho zákona, nikoliv podle zákona jiného. 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/ (záznam): 

První téma je komunikace se zástupci měst a obcí v krizových stavech. Já bych chtěl ale upozornit a připomenout, že v tomto případě se nejednalo o zákrok podle integrovaného záchranného systému o zákonu k IZS takzvanému, ale bylo zakročováno podle zákona o policii. A budeme hledat možnou souvislost mezi tedy krizovým stavem a tragédií tohoto, tohoto charakteru. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Bronislav Schwarz, takže podle vás tohle to vysvětlení, že se zasahovalo prostě podle jednoho zákona, nikoliv podle druhého, je dostatečně pro to, že jaksi starosta, to znamená nejvýše postavená osoba v tom městě, neměla informace? 



Bronislav SCHWARZ, místopředseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ANO/:

Dobrý večer ještě jednou. Pane redaktore, já jsem překvapen z toho, co jsem dneska slyšel, jak teď od ministra, předtím od krajského ředitele policie, s některými věcmi nesouhlasím. Ohledně informovanosti. Víte, já bych to nazval jednoduše, já si myslím, že ten starosta vznikl z voleb, že řídí město, tak aspoň slušnost je, aby věděl, co se mu ve městě děje. Víte, ukazuje celá tato věc, smutná věc, to, jak to vlastně u nás pravděpodobně v těch městech funguje. Někdo to jde, někde to nejde. Někde krizové řízení, i když pan ministr říkal, že to tam nezařadí, já bych tam zrovna tuto událost zařadil už vzhledem k tomu, že ta městská policie je podřízena v některých věcech státní a velí jim a například nesouhlasím s krajským policejním ředitelem, že řekl amok, že tam není zařazená městská policie. Víte, já znám městskou policii, která amok cvičí se státní policií, protože v tom městě státní policie má zájem, aby jim pomáhala, koneckonců mnohdy i městské policie suplují dneska práci státní policie. Nechci, aby jim vrtali do jejich práce, tomu rozumím, ale opakuji, k tomu panu starostovi už jenom v uvozovkách slušnost by byla mu to říct, protože někteří lidé se na něj obrací, volili ho a ptají se: Starosto, co se děje? Co se budeme dělat? A mají k němu důvěru. Takže si myslím, že se nemělo řešit to, jestli moc povídá pan starosta nebo špatně povídá. Já si myslel, myslel jsem si, že toto už máme dávno za sebou. Vidím, že to stále přetrvává a že když je potřeba městské policie, tak jí potřebujeme, když ne, tak jí nevidíme nebo toho starostu. Pro mě je to smutný. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pan Schwarz, použil slušnost slovo, co se týče jaksi té komunikace, s tím souvisí kromě té oficiální linky, to znamená podle jakého zákona se zasahovalo, také to, co následovalo. A to byla jaksi reakce na sociálních sítích pana ministra, který pak si na tu upovídanost jaksi stěžoval. Má takto podle vás komunikovat ministr? 



František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/:

Já si myslím, že byla to neočekávaná situace a ukázalo se, že někteří protagonisté na ní nebyli připraveni a myslím si, že je to i lidsky omluvitelné. Na druhou stranu prostě když si někdo sedne ať už starostenského či ministerského úřadu, tak musí, musí mít v sobě nějakou záklopku a být připraven i na zcela výjimečné situace. A myslím si, že to už nebylo příliš vhodné. Ale zase upozornil bych, pan starosta když první den, v ten den té tragédie, dával informace, tak osoba nebyla problémová, osoba si nestěžovala, a vezměte si dneska jeho vyjádření, ostatně jste je tady před chvílí citoval, ty jsou diametrálně odlišná. A říkám, jako ono každý rád o tom mluví, ale když se kdokoliv se stal aktérem tragédie i menších rozměrů, tak když to zažije poprvé, tak prostě nikdo neví, jaká je ta okamžitá reakce, jak bude se chovat, než prostě začne ty věci promýšlet, a často jednají lidé spontánně. Já se domnívám, že v okamžiku, kdy je ten zásah v horké fázi, musí si to dělat policie. Já bych i upozornil Českou televizi, projděte si, co řekl váš redaktor kolem půlnoci ten den. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá. Budeme dbát vašeho doporučení. Já jenom uvedu ještě jednu věc, kterou jsem chtěl říct, a myslím si, že to souvisí s tím, o čem se tady bavíme, protože jsme samozřejmě zvali ministra vnitra, aby mohl reagovat, ale ten dnes účast odmítl. Pane Tošenovský, mě by právě zajímala vaše stručná reakce na ty sociální sítě, to znamená na to, co pak pan ministr jaksi napsal. Je tohle to adekvátní reakce, jakou by se měl dopustit ministr vnitra? 



Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Já myslím, že právě ministr vnitra v tak tragické události musí stáhnout tu komunikaci na nejnižší míru, stejně tak jako starosta. Je to poučení do budoucna pro všechny. Toto je nepřijatelné z jedné nebo z druhé strany. Když probíhá zásah, i po něm. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Schwarzi, ještě jedna věc, která s tím souvisí a ta by mě také zajímala, a to je, jak je možné, že ten člověk měl zbraň? Já jsem tady s policií jsem tady řešil ten aspekt, že v lednu dostal jaksi povolení prodloužení svého zbrojního pasu, v únoru už ho policie kontaktovala, aby jaksi si znovu došel k lékaři. Ta informace o tom, že nebylo měsíce, kdy by toho člověka nevyšetřovala policie, vidíte vy tady možné pochybení? 



Bronislav SCHWARZ, místopředseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ANO/:
 

Víte, tady mi je líto pana plukovníka, protože myslím si, že řekl pravdu a ono těžce se to řekne. Já jsem v jiné pozici, tak vám asi nastíním toto. Víte, toho člověka všichni mohli znát jako člověka, který narušuje veřejný pořádek, který nadává, obtěžuje lidi, ale jestli to vůbec ty orgány věděly, jestli to policie opravdu věděla, jestli to věděly správní orgány, které rozhodují o zbrojním průkazu a tak dále. Je možné, že mohl legálně vlastnit zbraň. Pokud měl čistý trestní rejstřík, splňoval všechny ty věci, tak mu po těch 10 letech mohl být znovu obnoven a je to v pořádku. Ale to napovídá tomu, že opravdu jak to tady u nás funguje a jestli bude změna, nebude. Víte, mně se teď těžce mluví po tom, co se stalo a on po bitvě je každý generál, ale myslím si, že by nás tohle mělo varovat v této těžké době, protože nejenom teroristické útoky, ale to, co se tady stalo, tak ukazuje, kde máme všude chyby. A po ročním fungování pana ministra on sám i vidí, že to není tak růžové asi, jak si myslel, a je třeba opravdu začít už konat, aby se to u nás nedělo. Neřešit, jak to bylo, co bylo. Já si myslím, že nám GIBS, snad GIBS nám ukáže všem, co se tam stalo, ale teď bychom měli konečně už začít i konat právě ohledně držitelů zbrojních průkazů a jakým způsobem je získat, a nejenom o tom si povídat. Víte, ono je, lobby prodejců bude těžká, bude to těžké, ale lidské životy už to nikomu nevrátí, takže já osobně bych opravdu neříkal, jestli měl mít zbraň, neměl mít zbraň. Myslím si, že to nelze rozhodnout odsud, neznám tu věc, ale tvrdím, že klidně mohl, protože jestli orgány, které rozhodují o držiteli zbrojního průkazu, měly ty informace, víte, to jedna paní povídala. Takže já si myslím, že to řekne GIBS. 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Pánové, ano, my to pochopitelně sledovat dále budeme a budeme se tomu věnovat. Díky za vaší návštěvu, díky za vaše odpovědi. Mějte se hezky, na shledanou. 



František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/:

Na shledanou. 



Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Na shledanou. 



Bronislav SCHWARZ, místopředseda výboru pro bezpečnost PS PČR /ANO/:

Na shledanou. 

 

 

Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

místopředseda strany
poslanec EP