23. února 2015

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byla poslankyně Jana Černochová.

Celý rozhovor s poslankyní Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Už kdysi pronesla otázku, co si to ten Putin dovoluje. Zakalené příměří na Ukrajině otevírá prostor pro další otázky, co by měla Evropa Vladimiru Putinovi ještě dovolit a jak by se měla projevit odpovědnost Evropské unie za dojednaný smír, který nenastal? Opoziční poslankyně Jany Černochové se zeptám i na to, jaké bezpečnostní hrozby vnímá jako zásadní a taky na kondici české armády. Přijala pozvání do dnešního Interview. Dobrý večer. 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Dobrý večer. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

O víkendu uplynul rok od krveprolití na kyjevském Majdanu. Byli jsme schopni si uvědomit podle vás v té době, v jak velký konflikt, v jak velkou válku se to všechno může zvrhnout? 

 


Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Já si myslím, že bohužel jsme si to před tím rokem nebyli schopni uvědomit, že to uvědomění si toho faktu, že pro prezidenta Putina přerozdělení, které nastalo v Evropě po konci studené války, je pro něj neuspokojivé, tak jsme si vlastně tu skutečnost mohli uvědomit při anexi Krymu. A možná, když bych se vrátila ještě dál do té historie, tak první nějaké pocity, které jsme z toho, že se pan Putin nesmířil s tím, že studená válka rozdělila Evropu, tak jak rozdělila, bych mohla datovat k roku 2008, kdy vlastně došlo k té anexi Gruzie. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Nebylo potom také ze strany Evropy naivní si myslet, že si může přimknout Ukrajinu ať už asociační smlouvou, dohodou a vůbec takovýmto politickým a finančním propojením a mohli jsme čekat takto tvrdou reakci Ruska?



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Já si myslím, že do jisté míry si bohužel za tu situaci, která tam v současné chvíli je, můžou někteří ukrajinští představitelé sami právě kvůli tomu, že když si vezmeme, jak Ukrajina vypadala před těma dvěma lety, kdy vlastně oligarchové a lidé napojení na byznys ovládali tu státní správu a Evropa tomu nečinně přihlížela, tak ano, toto je bohužel důsledek toho, co se tam dělo, byť tam v současné chvíli nebo aktuálně tam proběhly druhé svobodné volby. O té asociační dohodě s Evropskou unií jednala Ukrajina již od roku 2007. Takže to všechno byl prostor pro to, aby Evropská unie jasně řekla ukrajinským oligarchům, že tudy cesta nevede, že se musí stabilizovat tato země proto, aby bylo možné bez jakýchkoli dalších výhrad ji přijmout v rámci evropského společenství, Evropské unie co nejdřív. A bohužel Ukrajincům to došlo až na tom inkriminovaném Majdanu a ty důsledky toho vidíme všichni dnes. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Výsledky vyšetřování právě toho, co se stalo na Majdanu, ještě neznáme. Ale byli jsme svědky policejního brutálního zásahu. Na druhé straně se teď objevují informace o tom, že i demonstranti byli těmi, kdo možná měl tu prvotní vinu v tom případě masakru, který následoval poté. Myslíte si, že se vůbec někdy můžeme dobrat pravdy, a je to pro vás zásadní? 

 


Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Já si myslím, že v tuto chvíli už to až tak zásadní pro to, jakým způsobem by se měla ubírat Česká republika, Evropská unie, až tak zásadní není. Myslím si, že skutečně v tom konfliktu bylo více aktérů než jenom separatisté, Ukrajinci, že skutečně ta situace na tom Majdanu v těch posledních měsících byla velmi složitá. A já si počkám na výsledky vyšetřování proto, abych mohla si na to udělat nějaký lepší názor. Ale každopádně si myslím, že konkrétních výsledků se bohužel asi těžko někdy dočkáme, tak aby je nikdo nezpochybňoval, aby tomu věřily obě skupiny, protože ta česká společnost je velmi rozdělená právě na tom konfliktu rusko-ukrajinském. Já vidím to, že skutečně na rozdíl třeba od Polska, ze kterého jsem se vrátila, kde jak politická reprezentace, tak i většina obyvatelstva Polska má naprosto jasno v tom, kdo je černý, kdo je bílý. Je to jejich historická zkušenost, kdy skutečně Polsko si zažilo, ať už to byla Katyň, nebo i za druhé světové války při obléhání a tom masakru ve Varšavě, samozřejmě vyčítají Rusům, že jim mohli pomoct a nepomohli. Takže tam to vnímání je úplně jasné. V České republice bohužel to vnímání tak jasné není. A i naše společnost se dělí na ty, kteří, neřekla bych úplně přímo, obhajují Putina, ale hledají pro jeho kroky vysvětlení, a na ty, kteří naopak stojí jednoznačně na straně Ukrajinců. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Když jste v tom Polsku teď nedávno byla, tak jsme my vnímáni ze strany Poláků právě v tom, jak se chováme v zahraniční politice? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Musím říct, že velmi diplomaticky nám bylo naznačeno to, že jsou z některých výroků zejména našich ústavních činitelů poněkud rozpačití. Česká republika společně se Slovenskem, s Maďarskem a s Polskem tvoří takzvanou Visegrádskou skupinu, která podle mě má velký potenciál pro to, aby v rámci Evropské unie měla nějaké slovo. Po dvou letech jednání, kdy jsme se s Polskem domlouvali, že skutečně chceme mít hlavní slovo, ne samozřejmě takové slovo, jako má Francie a Německo, ale významné slovo v Evropské unii a něco jsme si slíbili, tak teď jsou rozpačití z toho, že ať už je to prezident Zeman, nebo i pan ministr zahraničních věcí Zaorálek, takže v některých těch výrocích právě na adresu Putina nejsou tak, neřekla bych ani radikální, ale možná že si neuvědomují tu historickou minulost, kterou si uvědomují právě Poláci. Takže v tom určitě jsem zaznamenala v jejich očích otazníky. A myslím si, že právě ta delegace našeho výboru měla ten úkol přesvědčit naše partnery, že jsme jako Česká republika právoplatným členem V4 i Evropské unie a že je spousta věcí, na kterých se můžeme společně domlouvat. Polsko má hranici jak s Ukrajinou, tak s Ruskem, takže samozřejmě ten jejich zájem o to, aby v této části Evropy byl klid, je ještě výrazněji větší než u České republiky, kde pořád máme pocit, že ta bariéra s tím Slovenskem nás od něčeho chrání. Nechrání. 

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Ukrajinský prezident Petro Porošenko žádal Evropu o pomoc, o pomoc s vyzbrojením. My si teď poslechněme, co k tomu řekl minulý týden bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý. 



Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník Generálního štábu AČR /Interview ČT24, 18. 2. 2015/: 

Co se týká vyzbrojování, já si myslím, že jednou k tomu stejně dříve, nebo později dojde.

 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka /Interview ČT24, 18. 2. 2015/: 

I za účasti České republiky? 


Jiří ŠEDIVÝ, bývalý náčelník Generálního štábu AČR /Interview ČT24, 18. 2. 2015/: 

I Česká republika by neměla být stát někde bokem, protože český obranný průmysl je poměrně úzce provázaný s tím ukrajinským. Přece jenom i my máme ještě řadu techniky, která je pořád z té postsovětského období. A navíc u nás naše opravárenské závody jsou schopné provádět poměrně dost kvalitní modernizace právě bývalé sovětské techniky. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Dojde, mělo by dojít k pomoci v oblasti vyzbrojování na Ukrajině? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Já souhlasím s panem generálem v tom smyslu, že určitě by se Česká republika měla odpoutat od součástek, zbrojařských vrtulníků a jiných věcí, které jsou spojeny s Ruskou federací. Na druhou stranu si myslím, že co se týče vyzbrojování Ukrajinců, tak v tuto chvíli bychom měli být kromě toho, že jsou tedy uzavřené nějaké dohody, tak bychom měli být stále obezřetní, protože v tuto chvíli pokud bychom chtěli vyzbrojit Ukrajince, nemáme sebemenší jistotu, že bychom vyzbrojili Ukrajince. A bohužel ta zkušenost i z těch jiných konfliktů, kdy se... 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Jak to myslíte, že bychom neuzavřeli, dejme tomu, smlouvu s ukrajinskou armádou, protože předpokládám, že by se to týkalo techniky, nikoli lidí. 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

To ano. Ale na druhou stranu nemáte jistotu, že tu techniku skutečně bude používat ukrajinská armáda. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

V tom případě nevěříte ukrajinské vládě, že by toto byla schopna zajistit, pakliže volá o pomoc? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Já bohužel si nejsem úplně jistá, že mají dostatečný počet lidí, kteří by vůbec v tuto chvíli měli dostatek toho morálu v sobě na to, aby byli ve větším počtu než v tom, v jakém jsou. Samozřejmě může tam následovat mobilizace, bojovat. A pokud někoho bude Česká republika se souhlasem vlády, ne tak, že to budou privátní akce zbrojařských firem vyzbrojovat, tak musíme mít absolutní jistotu, že se ty zbraně nedostanou do nesprávných rukou, protože není veřejným tajemstvím to, že prezident Putin dělá nábory i v ukrajinské armádě. A nám by se mohlo stát, že vyzbrojíme v tuto chvíli někoho z ukrajinské armády, ale kdo bohužel, nechci používat slovo dezertuje, ale kdo se v průběhu toho konfliktu, který bohužel asi v brzké době neskončí, tak kdo může přejít na druhou stranu. A to považuji v tuto chvíli za velké nebezpečí. A dokud nás ukrajinská strana jasně nepřesvědčí a neubezpečí v tom, že v případě vyzbrojení by se dostaly tyto zbraně do rukou Ukrajinců, tak pak bych byla velmi opatrná. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Budoucí odhad pana Šedivého, že dojde dříve, či později, to znamená v čase budoucím, rezolutní ne, anebo se to může stát? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Já bych chtěla říct rezolutní ne, ale nemluvila bych pravdu. Myslím si, že každý, kdo vnímá ty geopolitické souvislosti, tak mi dá za pravdu v tom, že skutečně ta dohoda, která byla uzavřená v Minsku, tak několik dní po jejím uzavření už jsme zaznamenali, byť tedy lokální, ale určité porušování těch ujednání, a já nevěřím tomu, že u prezidenta Putina ten jeho zájem anektovat další části území, tak tím to pomine. Už v roce 2008 právě kdy došlo k té situaci v Gruzii, tak analytici velmi důrazně varovali před tím, že další na řadě může být zrovna Ukrajina a pobaltské země. A bohužel dnes vidíme, že na jejich slova došlo. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Ukrajinská armáda právě v této souvislosti oznámila, že není možné stáhnout zbraně, protože zemřeli dva vojáci, bojuje se u Mariupolu. Kdo má být ale ten, kdo ustoupí jako první, protože dohody mají dodržovat všichni. Má právo ten, kdo brání území, nenaplňovat dohody? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Já si myslím, že určitě by v tuto chvíli měla se opět na nějakém jednotném postupu vůči a vyhodnocení té situace, jestli je porušená dohoda a kým je porušená dohoda, tak by se jasně měla jedním hlasem domluvit Evropská unie, jak k tomu přistoupí. Není možné, aby jednotlivé země ať už Ukrajinu vyzbrojovaly, nebo ať už by zasahovaly samy tyto země do toho konfliktu. A myslím si, že je i obrovským selháním Evropské unie to, že od roku 2009, kdy poslední země ratifikovala Lisabonskou smlouvu a vlastně existuje nový institut v rámci Evropské unie, který se jmenuje vysoký komisař pro zahraniční bezpečnostní a obrannou politiku, tak předtím to byla paní baronka Ashtonová, od listopadu je tam nová dáma, je to italská levicová politička, paní Federica, omlouvám se, příjmení jsem si ještě nezapamatovala. Ale stejně když se jedná v rámci Evropské unie, tak ji nikde nevidíte. Podle mě je to funkce, která je naprosto zbytečná... 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Jak to víte? 


Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

...která v některých zemích...Vidíte ve všech sdělovacích prostředcích vidíte, že jedná... 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To znamená, že ji nevidíte v tom veřejném vystupování tak často. 


Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Ano. Ale pokud někdo zastává takto významný post v rámci Evropské unie, tak si myslím, že on by měl být tím tahounem těch dohod. A nejenom paní Merkelová a pan Hollande. Ale bohužel když jsme my jako politická strana před lety upozorňovali, že tento nový institut podle Lisabonské smlouvy je zcela nadbytečný a že naopak bude tu Evropskou unii víc svazovat, tak nám tehdy nikdo nevěřil, a teď se ty skutečnosti ukazují, že jsme měli pravdu. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Dobře. Co je ale možné udělat, protože francouzský prezident Francois Hollande právě po podpisu té dohody řekl, že ti, co tu dohodu dojednali, za ni také nesou odpovědnost. Jak by se to teď mělo projevit? Možná v tom ideálním naivním případě, ale neznačí to, že se Evropská unie zkrátka a dobře Vladimira Putina tak trochu bojí? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Určitě, určitě se ho bojí. Určitě nechceme v Evropě třetí světovou válku. Ta zkušenost těch předchozích dvou světových válek je stále v té Evropě tak silně zakořeněná, že chápu tu logickou snahu těch evropských politiků vyhnout se válečnému konfliktu. Na druhou stranu je zapotřebí hájit naše hodnoty, hájit mezinárodní smlouvy, kterými jsme všichni vázáni. A tady skutečně došlo k porušení. A pokud bychom měli hodnotit těch 25 let zpátky od sametové revoluce, tak skutečně ty výsledky té studené války předtím, kromě té Gruzie, nikdy nikdo nezpochybňoval. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Dobře. A bojí se tedy, myslíte si, že oprávněně? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Myslím si, že oprávněně, protože jak jsem řekla, první pokusy byly v roce 2008, následovala Ukrajina, Krym. Kam půjdou dál? 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Jaké další hrozby vy vidíte jako zásadní? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Samozřejmě je to islámský radikalismus, kdy velmi jsem ocenila to, že řada muslimských zemí, kterých se osobně ta krveprolití, která se odehrála v těch posledních dvou týdnech, ať už to je Egypt, nebo to je Jordánsko, tak se připojily velmi jasně v tom, že není možné, aby Islámský stát dělal to, co dělá, a že je zapotřebí skutečně tuto invazi Islámského státu zastavit. Což samozřejmě je hrozba, která v tuto chvíli není tak aktuální ještě v té Evropě. Na druhou stranu nás se to může dotýkat z hlediska přílivu imigrantů, protože jenom vlastně v Sýrii, která je zmítaná několik let válečným konfliktem, tak tam se hovoří o tom, že až 20 milionů lidí se ze dne na den staly víceméně uprchlíky a jsou bez domova. A to já vidím jako určité riziko pro... 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Ano, a žijí v těch uprchlických táborech těch sousedních států. A tady by mě zajímalo, jaká si myslíte, že by měla být aktivita Evropské unie, Spojených států, když možná musíme odmyslet od toho, že jednotlivce, který v nějakém pomatení udělá to, co se už stalo v Evropě, třeba nedokážeme zastavit. Ale měla by Evropská unie a Spojené státy, které samozřejmě bombardují spolu s Francií některá území, být ještě aktivnější, a to soustředění mělo by spíše směřovat do těchto zón? 


Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Stoprocentně. Stejně tak jako humanitární pomoc by měla směřovat do těchto zón. A myslím si, že ať už v rámci NATO, nebo v rámci Evropské unie, tak v tomto ohledu je zapotřebí hledat tu shodu tak, abychom ten konflikt řešili tam a nepřenášeli si ten konflikt do Evropy. Je to o zpravodajských službách, je to o výcviku armády. Když bych to přirovnala třeba k tomu, co se vlastně děje v Afghánistánu, kde naše armáda velmi výrazným způsobem se podílí tam na té misi, tak jsem velmi pozitivně zavnímala to, že prezident Obama v tomto týdnu řekl, že Spojené státy přehodnotí stahování svých vojáků z Afghánistánu, samozřejmě i to je nějaký signál, který vyslaly Spojené státy k tomu, že chtějí ten konflikt, který může vyvolat Islámský stát, tak chtějí nějakým způsobem zastavit ať už v Afghánistánu, nebo v té severní Africe. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Také řekl, že nejsme ve válce s islámem, ale s Islámským státem, s tím souhlasíte, jenom jestli můžu krátce. 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Určitě s tím souhlasím. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Když bychom se podívali na to, co právě v tomto ohledu může potkat Česko, byť je to samozřejmě teoretická věc. Česko musí být připraveno v rámci obrany na všemožné hrozby. My si poslechněme generálního náčelníka štábu Armády České republiky Petra Pavla, který o tomto hovořil a mluvil právě o bezpečnostních hrozbách, které jsou ve světě, ale mluvil také o tom, jak se mohou dotknout Česka. 



arm. gen. Petr PAVEL, náčelník Generálního štábu AČR /Události, komentáře, 30. 4. 2014/: 

Pokud nás nepálila bezpečnost, protože hrozby byly imaginární, vzdálené, ať už to byl Afghánistán, Mali, Somálsko, byly to hrozby, které se nás přímo nijak nedotýkaly, pak krize na Ukrajině se nás může dotýkat přímo a velice citelně. A i proto si myslím, že to je důvodem, proč se dnes vede mnohem intenzivnější diskuse o tom, jestli výdaje, které na obranu dáváme, jsou dostatečné, nebo ne. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Když se vláda rozhodla, že posílí investice právě směřované do armády a přiblíží se těm 2 % HDP požadovaných a přislíbených NATO, bylo to podle vás málo, není to ale přece jenom lepší než nic? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Bohužel jsme se k těm 2 % ani nepřiblížili. V tuto chvíli se strany vládní koalice dohodly pouze na 1,4 % HDP, přestože pan premiér Sobotka měl na stole politickou dohodu všech politických subjektů, demokratických politických subjektů v parlamentu, které by dosáhly toho, že do roku 2025 budou ta 2 % HDP. A já bohužel musím říct i to, že za rok 2014 v rozpočtu ministerstva obrany zůstaly 4 miliardy. Takže ono to není jenom o tom navyšování, ale ono je to i o tom, jakým způsobem tady platí zákony o veřejných zakázkách, kdy se děje to, že dva roky soutěžíte veřejnou soutěž na polní uniformy, na maskáče, kdy skutečně při sebelepší vůli není možné tak jako v tom Polsku, kde si ponechali vlastně svůj zbrojařský státní podnik a víceméně je to všechno jakoby věcí státu, jakým způsobem oni si poptávají zakázky, kde šijou uniformy, jiné výstrojní součástky. A tady si myslím, že možná kdybych mohla vrátit čas, tak že nebylo úplně dobře domyšlené to, že se Česká republika zbavila majoritních podílů v těch zbrojařských firmách, protože pak bychom mohli mít určitou míru soběstačnosti, tak jako to mají ti Poláci. Takže není to pouze o těch finančních prostředích, je to i o bohužel nedostatku mladých mužů a žen ochotných nastoupit do Armády České republiky, byť jsme schválili zákon 221, který skutečně je velmi přelomový v tom, že určuje kariéru, hodnosti, finanční prostředky, tak aby byli motivováni... 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Jak byste tu motivaci navýšila? 


Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Já si myslím, že tu motivaci už začal náš bývalý ministr obrany Alexandr Vondra, když společně s ministerstvem školství zahájili projekt, který se týká určité připravenosti k obraně země. A byly to výukové programy, které vlastně začínaly na základních školách, moje generace to pamatuje jako brannou výchovu, ale ne v tom pejorativním slova smyslu, ale skutečně výchova těch mladých lidí k vlastenectví, k tomu, aby si vážili toho, že žijeme 25 let v demokratické společnosti, ale že to není automatické, že skutečně ta geopolitická situace v celém světě prochází určitým vývojem... 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Takže něco podobného byste teď zavedla v českých školách znovu? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Už tento projekt konečně se ve školách realizuje. A já věřím, že ta další generace těch mladých mužů a žen nebudou mít takový problém se vstupem do armády, nebudou mít takový problém i s fyzickými testy. Tady skutečně když se zeptáte kterékoli paní učitelky tělocviku na základní škole, tak vám řekne, že z 25 žáků je 10 osvobozených od tělocviku a dalších 8 jich neudělá ani kotrmelec, a to jsou prostě základní předpoklady k tomu, aby Česká republika měla nějakým způsobem tady potenciál v tom, že si vybuduje dostatečný počet mužů a žen ochotných nastoupit k obraně vlasti. Ale abych tu situaci nedramatizovala, já jsem si... 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Moment. Já vás teď trošinku přeruším, protože jsme se dostali od těch peněz poměrně rychle pryč. Když jste se vy vracela v čase, když já se vracím v čase, tak vidím, a to pro vás není překvapení, že ani za vlád pravicových a ani za ministrů obrany za ODS se nenavyšovaly rozpočty pro armádu a ani za premiérů od pana Topolánka až po pana Nečase. Všechno to šlo směrem dolů. Takže těm 2 % jsme se nepřiblížili ani v této etapě. Byla to chyba? 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

První pokles, výrazný pokles byl za Fischerovy vlády. Ale teď to není o tom říkat, kdo za to může. Já si myslím, že geopolitická... 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Já tady ta čísla mám. Bylo to za pana Topolánka 1,55 %, za pana Nečase už jenom 1,17, v roce 2013... 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

A za pana Fischera? 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

1,08, takže vidíme, že ta tendence nebyla vzestupná. 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Určitě. Já si myslím, že teď těžko se budeme dohadovat, kdo za to může. Podstatné je říci, jak tu situaci napravíme. A já si myslím, že v ekonomické krizi, ve které Evropa byla, bylo strašně těžké najít zdroje v tom rozpočtu, kde se dá škrtat tak, aby to nebylo na úkor zdravotnictví, školství, péče o seniory, sociálních služeb, takže skutečně je pro každého politika velmi nadlidský úkol obhájit v době míru, nehrozících konfliktů navyšování výdajů na obranu. Samozřejmě že tou dnešní optikou, kdy vidíme, co se děje, tak to za chybu mohu považovat. Na druhou stranu ta geopolitická situace za těch našich vlád byla jiná. Nehrozil tady konflikt rusko-ukrajinský, nebyli jsme u vzniku Islámského státu a je tedy teď skutečně a bude mít podporu vláda České republiky na to, aby se výdaje rozpočtu pro obranu zvýšily. Rozhodně budou mít moji podporu. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Říká poslankyně Jana Černochová. Díky za rozhovor. Děkuju a na shledanou. 



Jana ČERNOCHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS:

Také děkuji. Na shledanou. 

Mgr. Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
starostka