19. února 2015

Plošný zákaz stáčení vína ze sudů poškozuje malé vinaře

Plánovaný plošný zákaz stáčení vín ze sudů jinde než v místě výroby vína je další z přímých důkazů o tom, že politika současného vedení ministerstva zemědělství nahrává spíše velkým zemědělským, potravinářským a v tomto případě i vinařským podnikům. Pokud by se měl takový zákaz skutečně prosadit, poškodí totiž hlavně menší vinaře.

 
Navíc je prakticky jisté, že tento zákaz nevyřeší problém s prodeji nekvalitních vín a vín, která se tváří jako moravská nebo česká, ačkoli jde o vína dovezená ze zahraničí. Ten, kdo chce podvádět, bude podvádět bez ohledu na to, v jakém balení bude výrobky dodávat na trh, nejen do vinoték. Podvádět lze nakonec i v samotném místě výroby. Na opatření tak doplatí především malí poctiví výrobci vína.
Snaha o omezení podvodů na trhu s vínem je jinak jistě chvályhodná. Cestou k tomu ale není regulace, která je navíc regulací jen části trhu, a tedy diskriminační. Již současné zákony dávají dozorovým orgánům možnost kontroly původu i kvality vín – důležité je, aby se jejich výsledky řídili také konzumenti vín. V tom je dnes největší rezerva a také největší potenciál k omezení podvodů.  
Ing. Veronika Vrecionová

expertka ODS pro zemědělství a venkov
senátorka PČR
zastupitelka
místopředsedkyně oblastního sdružení