17. února 2015

ODS: Nesmíme dovolit, aby Andrej Babiš ovládl českou justici

V souvislosti s odstoupením – odvoláním ministryně spravedlnosti Heleny Válkové se ODS obává o nezávislost justice.

 
Mezi hlavní programové priority hnutí ANO patřila nezávislost justice: „Události posledních měsíců ale ukazují, že to byly jen prázdné proklamace a vůdci hnutí Andreji Babišovi šlo zcela jasně o pravý opak,“ komentuje situaci předseda ODS Petr Fiala. Občanští demokraté varují: Andrej Babiš se poté, co uchvátil mediální, politickou a ekonomickou moc, chystá ovládnout také českou justici. 
 
ODS se obává, že pravým důvodem snah majitele Agrofertu po ovládnutí české justice mohou být i aktivity spojené s jeho podnikáním: firma Agrotec ze skupiny Agrofert, je obviněna z manipulace zakázek České pošty.
 
Pro ODS je nedůvěryhodné tvrzení, že Helena Válková byla odvolána kvůli údajně pomalé přípravě zákonů. Za jejich přípravu totiž zodpovídal právě její nástupce, Robert Pelikán. Tento fakt je jedním z důkazů, že Andrej Babiš ohledně personální výměny mlží a odmítá přiznat pravé důvody odvolání ministryně. 
 
Občanští demokraté vnímají nezávislou justici jako základ právního a demokratického státu, považují za zcela zásadní ji bránit: „Vyzývám proto pana premiéra Sobotku, aby situaci na ministerstvu spravedlnosti řešil a opět se neschovával, jako vždy, když se jedná o výměnu jeho ministrů,“ uzavírá Petr Fiala