11. února 2015

Vláda je pokrytecká, když tvrdí, jak je prorůstová

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky podle místopředsedy opoziční ODS Martina Kupky vynakládá na investice méně peněz než vláda Petra Nečase a snižuje i prostředky na vědu a výzkum. Vedle toho zvyšuje mandatorní výdaje státu a také deficit veřejného zdravotního pojištění.

 

Sobotkova vláda nedávno bilancovala první rok u moci. Zatím toho příliš neudělala, prosazení zásadních programových priorit ji teprve čeká. Souhlasíte? 

Většina toho, co vláda dosud udělala, je shluk nahodilostí. Nemá žádné řešení, které by se dívalo dál do budoucna. Přitom Česká republika má vážné problémy, které vyžadují pohled za horizont jednoho volebního období. Vláda ruší druhý penzijní pilíř, ale nenabízí jiné řešení, které by odpovědělo na otázku, jak má vypadat důchodový systém. Z toho, co zatím předváděla komise vedená profesorem Martinem Potůčkem, mám velmi špatný dojem. Jediné, o čem vláda stále mluví, je růst daní. Korunu tomu dal ministr vnitra Milan Chovanec, který pohrozil zvyšováním firemních daní včetně bank. To jsou výroky, které podnikatele vypořádávající se s nedávnou recesí znepokojují. 

Vláda v čele s ODS ale také zvýšila daně, byť ne firmám. 

Je tady zajímavý fenomén. Před nějakými dvěma nebo třemi lety by zvyšování daní několik týdnů rezonovalo médii. Dnes se nad tím prakticky nikdo nepozastavuje. Podobné je to s hospodařením státu. Že loni neskončilo fiaskem, opravdu není zásluha Sobotkova kabinetu. A rozpočet, který schválila na letošek, zemi ještě více zadlužuje. V okamžiku, kdy ekonomika zvolna roste, přijít s deficitem ve výši 100 miliard korun je zjevně chybné. K tomu je třeba dodat, že celkový objem investic v porovnání s obdobím vlády Petra Nečase klesl. Například v roce 2013 se investovalo 102 miliard, letos to má být jen 76 miliard. Snižují se i prostředky pro vědu a výzkum, konkrétně o pět miliard. To je také alarmující signál. Současná vláda je pokrytecká, když tvrdí, jak je její politika prorůstová. Opak je pravdou i proto, že mandatorní výdaje zvýšila o 42 miliard. 

Vedle druhého pilíře koalice ČSSD, ANO a lidovců zrušila poplatky ve zdravotnictví, což bylo další opatření prosazené v době, kdy ODS byla u moci. Jaké to bude mít dopady? 

Mám řadu reakcí praktických lékařů. Stěžují si, že se jim plní ordinace naprosto banálními případy. Vedle toho budou chybět peníze na nejnáročnější péči pro nejvážněji nemocné. Zdravotnictví nepřijde pouze o těch odhadovaných pět miliard. Ve všech důsledcích to může být až deset miliard. A to nemluvím o tom, že přeplněné ordinace s sebou nesou i zhoršení kvality péče. Přitom za 30 korun dnes ve větších městech ani nezaparkujete. Dluhy se tedy opět zvyšují a zase se zapomíná na to, že je budou muset zaplatit generace našich dětí. 

Ještě se vrátím k důchodovému systému. Jaké řešení navrhuje ODS? Spolupracujete s Potůčkovou komisí? 

Úkolem vlády je připravit takové změny systému, které by do budoucna umožnily zachovat životaschopný model pro ty, kteří budou odcházet do penze. To bude stále obtížnější, protože počet seniorů se bude zvyšovat, zatímco ekonomicky aktivních lidí bude ubývat. ODS už v minulosti říkala, že občané musí mít možnost vstupovat do systému z vlastního rozhodnutí a spořit si tak, aby se povinná částka rozdělila a bylo možno o ní individuálně rozhodovat. Způsobů, jak to udělat, je řada. Samozřejmě si nemyslím, že ten druhý pilíř tak, jak byl nastaven, byl ideální. Ale byl to pokus, jak se vypořádat s dlouhodobým deficitem státního pilíře. 

Takže konkrétní řešení nemáte? 

Momentálně ho formulujeme, zhruba do půl roku představíme podrobnosti. Konkrétně půjde o propočty, podle nichž by se důchodová reforma nastavila. Jisté je, že bez participace občanů, o níž si rozhodnou sami, to nepůjde. Budou muset do systému aktivně vstoupit. 

Snaží se vláda vtáhnout opozici do této debaty? 

Byli jsme osloveni, abychom se zúčastnili jednání Potůčkovy komise. Ze slov našeho poslance Adolfa Beznosky, který tam chodil, je její práce velmi málo kvalifikovaná, chybí odborný pohled do budoucna. Tomu odpovídá i výstup z konce loňského roku o zvyšování firemních daní. ODS bude volat po jiném řešení. 

Předpokládáte, že se ministrovi financí a šéfovi ANO Babišovi podaří nalézt miliardové úspory, aby vláda nezaváděla speciální daň pro banky nebo energetické společnosti? 

Zatím se to jednoznačně nepodařilo, ze státního rozpočtu na letošní rok je to zřejmé. Babišův rezort měl ušetřit pár milionů korun za papír pro kopírky. To ukazuje, že nejde o systémový, ale tragikomický přístup. 

Co zavedení elektronické evidence tržeb, která by podle ministerstva měla příjmové straně rozpočtu přinést deset miliard ročně? 

Je to další krok proti řadě drobných podnikatelů, které tato evidence bude zatěžovat. Myslím, že je ještě více otráví, což ekonomiku poškodí. Že se vláda k živnostníkům staví zády, bylo patrné už v okamžiku, kdy navrhovala pravidelné měsíční výkazy o DHP, tedy další nárůst zbytečné administrativy. Díky práci senátorů ODS, k nimž se nakonec přidali i jejich kolegové z koaličních lavic, se to naštěstí podařilo napravit a vrátit sněmovně k přepracování. 

Asi největší politická bitva roku se svede kolem zákona o prokazování původu majetku. Jakou by musel mít podobu, aby pro něj občanští demokraté zvedli ruku? 

Obáváme se rizik, která jsou s ním spojena. Půjde o krok směrem k selektivní nespravedlnosti, protože bude možné si vybírat, na koho se oko státu zaměří a na koho ne. Okruh sprostých podezřelých se rozšíří o velkou část veřejnosti a také o právnické osoby. Nakonec to může dopadnout tak, že se rozmělní jeden z principů evropské civilizace, kterým je presumpce neviny. Každý bohatý člověk, ať už úspěšný vědec, lékař nebo zpěvák, bude moci být popotahován třeba i na základě banálního sousedského sporu. 

Podobné zákony ale mají i jinde v Evropě. Co se inspirovat tam? 

ODS rozhodně neříká, že se vzdává své důležité teze, kterou je vláda práva. Jsme ale přesvědčení, že existuje dostatek zákonů, které mohou postihnout kriminální činnost. Přidat mohou i policejní a justiční orgány. 

Napadne vás jako opozičního politika něco, co Sobotkův kabinet dělá lépe než minulé vlády? 

Je to dojem stability, který se mu podařilo v lidech vyvolat. To nepopírám. Na druhé straně nelze nevnímat spory mezi ministrem Babišem a šéfem rezortu zdravotnictví Němečkem. Jsou Babišovy útoky vedeny snahou o rozkrytí některých případů spojených s Němečkovou minulostí, anebo tu hrají podstatnější roli zájmy pana vicepremiéra coby podnikatele ve zdravotnictví? Určitě to zakládá velkou pochybnost o dalším střetu zájmů, v němž se Andrej Babiš jako majitel Agrofertu už rok permanentně ocitá. Žádná předchozí vláda ve své genetické výbavě takový střet zájmů neměla. 

Někteří politologové hovoří o zhroucení systému politických stran, který začal fungovat po listopadu 1989. Objevují se nesystémové subjekty, zatímco ty tradiční přicházejí o voliče. Váš názor? 

ODS dostala od voličů zaslouženě do těla. Už rok se snažíme nastavit naše politické směřování tak, aby bylo srozumitelné a především věrohodné. A neskrývám, že naše opoziční role nám k tomu nahrává. Doufám, že lidé po čase ocení, že názory naší strany se opírají o dlouhodobější kontinuitu postojů a ne o nahodilá, populistická vystoupení. Jasně podporujeme živnostníky, jasně máme definované zahraničněpolitické postoje, tedy pevné zakotvení České republiky v euroatlantickém společenství. Doufám, že i s ohledem na tápání, které hnutí ANO předvádí na radnicích, veřejnost pochopí, že podobná uskupení nemají perspektivu. Oproti tradičním stranám je jejich největším nedostatkem to, že nevíte, co od nich můžete čekat. Buď se přizpůsobují momentální situaci a poptávce, anebo k některým věcem dokonce ani nezaujímají postoj. Troufám si tvrdit, že ODS předvídatelnou stranou je. Teď jde o to, aby přesvědčila své tradiční voliče. 

(Autor: Pavel Otto)

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení