22. ledna 2015

Emisní povolenky míří do rezervy, bohužel bez názoru průmyslu

Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu (ITRE) dnes nepřijal důležité stanovisko k vytvoření rezervy emisních povolenek.

 
"Je smutné, že výbor ITRE, který tradičně hájil zájmy průmyslu, nevyšle svůj signál celému Evropskému parlamentu. Navíc se zdá, že je po loňských volbách zelenější," komentoval poslanec za ODS Evžen Tošenovský z evropské konzervativní a reformistické frakce. A dodal: "Za pět a půl roku ve výboru jsem nezažil, že by u tak důležité záležitosti spadlo stanovisko pod stůl."
 
ODS podporovala přijetí stanoviska a stažení povolenek do rezervy až v roce 2021, v souladu s oficiální pozicí ČR a názorem energeticky náročného průmyslu. Většina poslanců ITRE tvořená socialisty, liberály, zelenými a komunisty, která si přeje začátek již v roce 2017, při konečném hlasování stanovisko zamítla.
 
Evžen Tošenovský dále vysvětlil, že kolem této věci byly velké lobbistické tlaky a protichůdné návrhy, výbor ITRE byl rozštěpený, tohle ale nikdo nečekal.
 
Za návrh úpravy systému emisního obchodování má hlavní odpovědnost výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), který by měl o zprávě hlasovat na konci února 2015. Legislativní návrh souběžně posuzují členské státy na půdě Rady EU.
 
ODS je dlouhodobě skeptická vůči fungování evropského systému emisního obchodování (EU ETS). Za účelem zvýšení ceny bylo v roce 2013 rozhodnuto o dočasném stažení 900 milionů povolenek z trhu a jejich vrácení na konci současné fáze obchodování (2019, 2020). Evropská komise předložila v lednu loňského roku legislativní návrh, podle kterého by byla na začátku dalšího období v roce 2021 vytvořena nová rezerva, která by se využila v případě budoucích výkyvů v cenách povolenek.