22. ledna 2015

Nebagatelizujme rizika radikálního islámu

Musím uvést na pravou míru články v LN (16. 1.: ODS proti syrským běžencům, Pravice děsící), které obviňují ODS z "odporu vůči nemocným dětem" a přirovnávají její rétoriku proti radikálnímu islámu k "zuřivému odporu vůči sudetským Němcům".

 
Zvláštní je, že kritika nesměřuje do řad koalice, která si evidentně s problémem syrských utečenců nevěděla rady. Ministr vnitra Chovanec navrhoval v této otázce referendum. To v České televizi (Události, komentáře 29. 12. 2014) neodmítla ani místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Ještě před jednáním vlády minulý týden zástupci ANO prohlašovali, že budou navrhovat odložení bodu přijetí syrských rodin. 
 
Na rozdíl od vládních představitelů jsem se za přijetí dětských pacientů v citovaném pořadu ČT postavila, stejně tak v článku Uprchlíci? Nepodceňujme hrozbu islamizace (LN 8. 1.). Text jsem do redakce listu poslala 6. ledna, dva dny před útoky v Paříži. ODS se tedy neozvala až týden po "Paříži", jak LN uvedly. Naopak. S uceleným a jasně formulovaným postojem k této krizi jsme z politických stran přišli jako první. Všímám si, že jsme mnohé, včetně vlády, inspirovali. 
 
Připomenu, že za vlád ODS byl přijat a rozšířen program Medevac, který se zaměřuje na pomoc dětským obětem z válečných zón. Ano, jsme přesvědčeni o tom, že naše pomoc musí být výběrová. Fanatičtí islamisté se stávají nebezpečím pro celou západní civilizaci a útočí na klíčové hodnoty, na svobodu a demokracii. Odmítáme před tím strkat hlavu do písku. Nechceme, aby se zvýšila bezpečnostní rizika v naší zemi a radikalizovaly se skupiny, které by situace zneužily. Rozhodně odmítáme obviňování z nedostatku humanismu. 
 
K azylovému řízení. O jeho zpřísnění zejména vzhledem k žadatelům z muslimského světa se mluví ve všech zemích. Nemůžeme bagatelizovat rizika, která přistěhovalectví z této části světa přináší. Vzdát se odpovědnosti za rozhodnutí nelze. Jak to dopadlo, vidíme v zemích, které tato rizika neuměly v počátcích odhadnout, a potom již bylo pozdě. Z toho se máme poučit. ODS jasně řekla, že podporuje zvýšení finanční a humanitární pomoci přímo v místech konfliktu, kde je nejefektivnější. Tato podpora by měla vést i k návratu vyléčených dětí do jejich vlasti po skončení války. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že mohou existovat výjimečné případy, kdy to nebude možné, a tomu se nebráníme. Neexistuje tedy žádný důvod k napadání ODS. Existují však mnohé důvody pro seriózní hledání řešení dříve, než bude pozdě.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR