12. ledna 2015

Proplácení je plýtvání penězi daňových poplatníků

STŘEDNÍ ČECHY Na chyby v proplácení poplatků za lékařské ošetření, který kraj v roce 2010 nastavil, od začátku poukazoval krajský kontrolní výbor. I když hejtmanství poznámky vzalo na vědomí a dosavadní systém podle nich upravilo, jejich postoj zůstává stejný. "Poplatky se sice ruší a pro kraj to bude menší zátěž, ale i tak je budeme kritizovat dál," říká předseda výboru Jan Skopeček.

Dokázalo by vás něco přesvědčit pro proplácení? 

Myslím, že nežijeme v tak chudé společnosti, aby si lidé nemohli dovolit zaplatit 90 korun za pohotovost. To byla také jedna z hlavních součástí naší kritiky, že si o proplacení mohl žádat multimilionář stejně jako důchodce. Když už, tak by to měla být cílená sociální podpora, a ne, že se bude proplácet bez ohledu na majetkové poměry. 

A váš nejzásadnější argument proti? 

Obecně platí, že se tyto poplatky proplácet nemají. Je to plýtvání penězi daňových poplatníků, a navíc je to nezákonné. Jednou to tak konstatoval Ústavní soud a všechny kraje, až na ten Středočeský, to respektovaly. Poplatky tak proplácí protiprávně. 

A co systém proplácení? 

Na kontrolním výboru jsme zkoumali metodiku a přišli jsme na to, jak je to hloupě nastavené. Středočeští daňoví poplatníci budou v uvozovkách dotovat někoho jiného. Pak tu bylo riziko duplicity, kdy se peníze mohou proplácet několikanásobně. 

Znáte takový případ, kdy opravdu k tomu došlo? 

Že bych měl teď v ruce papír, kde bych ukázal, tohle bylo proplaceno špatně, to ne. Ale protože jsme hledali mechanismus, jak tomu předcházet, dal bych skoro ruku do ohně za to, že k některým duplicitním platbám docházelo. Jinak by kraj neměnil metodiku. 

Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady