18. prosince 2014

Senátoři ODS pomohli odvrátit nebezpečí, že obce budou nuceny porušovat zákon

Senát dnes zabránil tomu, aby naprostá většina obcí od nového roku nevědomky porušovala připravovaný zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů obcí a krajů. Ten totiž požadoval, aby obce zveřejňovaly všechny dotační programy 30 dní před lhůtou podání žádosti.

 
A to s nesmyslnou platností už od 1. 1. 2015. Přitom většina obcí už má programy schválené a připravené a spoléhá se na to, že z nich bude financovat například sociální služby, podporu venkova nebo pomáhat při posílení bezpečnosti. 
 
„Pokud má zákon platit od 1. 1.2015, pak obce a kraje podmínky nesplnily a už splnit nestihnou. Je naprosto absurdní chtít, aby tento zákon platil od začátku roku. Proto jsme za výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí navrhli odložení účinnosti zákona od 1. 7.2015. Obce tak budou mít dostatek času se na poměrně zásadní změnu připravit a nevystavíme je situaci, kde zcela nechtěně budou porušovat zákon,“ komentoval dnešní jednání Senátu předseda výboru a senátor za ODS Miloš Vystrčil. 
 
V rámci návrhu zákona o rozpočtových pravidlech byl přijat také další pozměňující návrh místopředsedy ODS a senátora Miloše Vystrčila. Ten se ohradil proti možnosti poskytovatele nevyplatit dotaci pouze na základě své vlastní „domněnky“ a bez jakékoli povinnosti zamítnutí zdůvodnit. 
 
„Rozhodnutí o neudělení dotace nebo o jejím pozastavení musí být řádně zdůvodněno. Přednesený návrh umožňoval poskytovateli vydat rozhodnutí na základě jakési domněnky, a to je v případě udělování dotací zcela nepřijatelné. Proto jsem předložil nový návrh, který spočívá v tom, aby byl poskytovatel dotace vždy povinen své rozhodnutí zdůvodnit a aby nestačilo jen to, že se nějaký úředník domnívá,“ vysvětluje postup Miloš Vystrčil.