9. prosince 2014

Praktik, jaké se děly v ODS v Praze 10 a 11, se strana musí zbavit

"ODS je životaschopná strana, plná lidí schopných se bavit, kam by měla směřovat politika v České republice," říká v rozhovoru pro deník Mf Dnes místopředseda ODS Martin Kupka.

 

Rušíte dvě významné oblastní organizace. Je takto radikální krok zapotřebí? 

Jsem přesvědčen, že ano. Argumenty, které uvedla regionální rada pražské ODS, jsou dostatečně přesvědčivé. 

Tak si ty argumenty shrňme: na Praze 10 vám vadí, že vaši zastupitelé podpořili koalici vedenou Radmilou Kleslovou z ANO. To je dostatečně přesvědčivé? 

Spojení s paní Kleslovou, bývalou rozvědčicí tajné bezpečnosti (Kleslová takové tvrzení odmítá - pozn. red.), je jen jedním z důvodů. Dalším je, že ta koalice vznikla pro voliče velmi nesrozumitelně. Když k tomu přidáme volební výsledek a neustálé diskuse o klientelismu, je už důvodů poměrně dost. 

V Praze 11 zase prý někteří členové ODS svým kolegům neoficiálně vyčítají, že se nechávají ovládat bývalými členy strany: exstarostou Daliborem Mlejnským a Jiřím Janečkem. Můžete tato jména potvrdit? 

Ano, také se mi to doneslo. ODS se tam potýkala s lidmi, kteří se při hlasování nechali ovlivňovat a byli organizováni bývalým panem starostou Mlejnským. Toho se politická strana musí zbavit, to do demokratických poměrů nepatří. 

Jsou to poměrně silná tvrzení, máte pro ně nějaké důkazy? 

Pro zcela konkrétní důkazy se ještě obrátím na region, ale už záležitosti jako sledování Marty Šorfové (bývalá šéfka sekretariátu hlavní kanceláře ODS - pozn. red.) společností ABL jsou pro mě praktiky skutečně nepřijatelné. 

Co když se ODS po tomto kroku začne drolit i jinde? 

Za dobu své účasti ve stranickém grémiu jsem procestoval velkou část regionů a našich organizací a troufnu si tvrdit, že jsem nenarazil na žádný podobný případ. ODS je životaschopná strana, plná lidí schopných se bavit, kam by měla směřovat politika v České republice. Ostatně jde o to, hned nabídnout i variantu dalšího vývoje. Když dvěma organizacím řekneme jasné ne, měli bychom zároveň pracovat na tom, aby se nám podařilo sestavit nové, které budou dobře fungovat. To už je ale úkol regionu. 

A vy věříte, že to zvládne? Že ODS v Praze 10 a 11 ještě může získat důvěru voličů? 

Tak tomu bylo i v jiných případech. Oblastní organizace byla zrušena třeba v Praze-západ, kde docházelo k účelovým náborům členů. Ustavila se tam nová organizace, která působí zdravě, lidé se účastní politické diskuse, zapojili se do voleb, ukazuje se, že to byl správný krok. Byť měl svoje náklady. 

Na druhou stranu, loni v únoru ODS zrušila i oblastní sdružení v Praze 4 a 12 a podle výsledku letošních voleb to příliš nevypadá, že tak znovu získala důvěru. 

Naopak ale třeba v Dobřichovicích ODS díky tomu obhájila pozici nejsilnější strany. Stejně tak v Horoměřicích. 

Těžko lze ale srovnávat Dobřichovice s Prahou 4, kde byla vaše největší oblastní organizace vůbec. 

Nevím, jestli v Praze 4 byla možná jiná varianta. U toho rozhodnutí jsem nebyl, ale klíčové je, co se bude dít dál. Myslím, že vedení ODS bylo tehdy vedeno snahou nabídnout zdravější perspektivu růstu pro budoucnost. Pokud se nedokázalo smířit a vypořádat s tím, jak tyto dvě oblastní organizace postupovaly, mnoho jiných variant než zrušení nemělo v ruce. Že se objeví názory opačné, to k politice patří. 

 

(Autor: Ondřej Leinert)

Mgr. Martin Kupka

předseda místního sdružení
starosta