7. listopadu 2014

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byla předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR Miroslava Němcová.

Celý videozáznam rozhovoru s poslankyní Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Co se to děje v naší politice? Hádky a tvrdé napadání nejen mezí vládní koalicí a opozicí, ale dokonce i uvnitř vládní koalice. Ministři se posílají na psychiatrická vyšetření. Některé poslanci nezvládají chodit do práce. A těžko se shodnou na tom, kdo má kde koho reprezentovat. A aby toho nebylo málo, s vulgaritami, jako by se roztrhla nějaká stavidla. Neubývá jich, naopak. Co si o tom všem myslí poslankyně za ODS Miroslava Němcová? Uvidíme, přišla do dnešního Interview. Dobrý večer. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

Dobrý podvečer. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Navzdory sněmovnímu usnesení dnes předseda komunistů Vojtěch Filip vystoupil, řekl, že byl za svými protějšky v ruské Státní dumě, že s nimi projednával to, co potřeboval, a že to dělal za takových okolností, že se na všem domluvil s předsedy parlamentních komisí. Také víme o tom, že mu tu cestu schválil předseda sněmovny Jan Hamáček. Co si o tom myslíte? Je to v pořádku, tak jak říká Vojtěch Filip? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

Určitě to v pořádku není. Myslím si, že prvořadý výstup je sněmovní výstup, tedy usnesení, které je platné a které říká, že ta cesta, že s ní sněmovna nesouhlasí a za druhé, že nevystupuje Vojtěch Filip jménem Poslanecké sněmovny. Určitě i ty okolnosti, to divné vyslání, kdy předseda Hamáček musel vědět, že s takovou cestou je nesouhlas a teď už z toho jenom kličkují a říkají: Ona to nebyla cesta delegace, ale jednotlivce. Ona to nebyla oficiální, ale pracovní. Jednoznačné je, že s panem Železňakem, který je na tom indexu se prostě nemá mluvit na téhle té úrovni. Od toho máme diplomacii, která, rozumím tomu, že se musíme snažit o to, zmírnit všechny hroty. Pokud to vůbec je možné, tak k tomu přispět, ale rozhodně ne takovouhle cestou, která pět týdnů visela ve sněmovně, pět týdnů se kolem ní kličkovalo. Dvakrát se to objevilo, neobjevilo na organizačním výboru. Předseda sněmovny měl možnost nás všechny informovat o tom, že tam někoho vysílá a jestli dneska Vojtěch Filip říká, že přesto to byla správně oficiální jeho cesta, protože mu jí předseda schválil, tak to usnesení sněmovny je vyšší úroveň, ta je nad rozhodnutím sněmovny předsedy sněmovny. Kdybych to měla k něčemu přiblížit, tak je to například ve chvíli, kdy já jsem jako předsedkyně sněmovny rozhodovala o tom, že můžou orgány činné v trestním řízení vzít Davida Ratha poté, kdy ho chytli při páchání trestného činu do vazby, tak potom následně musela sněmovna můj souhlas ztvrdit svým souhlasem. Jestli já jako předsedkyně sněmovny vyhlásím stav legislativní nouze, sněmovna svým hlasováním musí ztvrdit, že souhlasí s tímto mým krokem. Čili obdobně musí platit, že v případě, že s tou cestou nesouhlasí sněmovna, tak to žádná sněmovní oficiální, ani pracovní cesta nemůže být. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

My si ještě jednou připomeňme, co k tomu řekl předseda komunistů Vojtěch Filip a také, co k tomu řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

 



Vojtěch FILIP, místopředseda Poslanecké sněmovny /KSČM/ (záznam): 


Předseda Poslanecké sněmovny pan Jan Hamáček ve své kompetenci rozhodl o tom, že tu cestu vykonám. Šlo tedy o jasnou cestu Poslanecké sněmovny, kde byl jediný úkol potvrdit si, že státní rozpočet Ruské federace bude dál financovat jednotlivé projekty, které jsou ve městech a obcích. Svůj úkol jsem splnil. 

 



Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/ (záznam): 


Pokud Vojtěch Filip jedná s poslanci Státní dumy a se Sergejem Železňakem, tak nemá mandát Poslanecké sněmovny a nesmí a nemůže mluvit za Českou republiku. Mluví Vojtěch Filip předseda komunistů. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Předseda komunistů také mluvil o tom, že projednal tuto cestu s předsedy parlamentních komisí. To samozřejmě ještě nemusí znamenat, že mu to odsouhlasili, ale mohlo se něco takového stát? Podařilo se to ověřit? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Já vůbec netuším, co tím myslel, protože máme parlamentní výbory a on sám je místopředsedou sněmovny, který v organizačním výboru má na starost schvalování zahraničních cest. Koordinuje s jednotlivými výbory, zda poslanci například výboru rozpočtového pojedou, já nevím, do Německa a tam se budou bavit se svými partnery nebo ne. Návrh předkládá potom Vojtěch Filip organizačnímu výboru. Já netuším, co tím myslel, ale ani se v tom už nechci, v těch jeho výmluvách moc točit, protože je zřejmé, že tady ta cesta nějak chystaná byla. Věděli, že je proti ní jak předseda Hamáček, tak Vojtěch Filip, místopředseda sněmovny, věděli, že je proti ní odpor v Poslanecké sněmovně. Vyjádřili se i předseda vlády, že nepovažuje za dobré, aby odjížděli reprezentanti nyní do Ruska. Ministr zahraničních věcí, přesto ti dva nějak upekli tuhle tu cestu, přestože předseda Hamáček mohl ještě v rychlosti ten organizační výbor svolat, a tu cestu si mohl nechat schválit. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


/nesrozumitelné/ to, že v podstatě v takovémto případě sněmovní většina nemá páky, jak něčemu takovému zabránit? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Když to ani nedostanete ke schválení, tu cestu předběžně, tak... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Teď mám na mysli to usnesení, protože on už o něm věděl a nakonec to stejně udělal.

 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


On už byl v letadle a my jsme ho neuměli prostě rychleji, protože jsme se to dozvěděli z médií, v tom je ještě ta trapnost celé situace, kdy předseda Hamáček cestu schválil a my až se z médií, nikoliv od předsedy dozvídáme, že taková cesta se uskuteční. Já rozumím tomu, že tu kompetenci předseda sněmovny má, že v akutních případech, kdy tam hrozí nějaká časová prodleva, takže může tu cestu schválit sám a nemusí žádat souhlas organizačního výboru. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To se vám mimochodem také stalo, když jste byla předsedkyní sněmovny? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Stalo se mi to určitě, ale v naprosto výjimečných případech. Vždy jsem o tom následně informovala organizační výbor, které případy to byly, ale tady ta časová tíseň nebyla. Notabene, když oba dva se teď vymlouvají, že to ani... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

 
A co se s tím teď dá dělat? 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Teď se s tím nedá dělat nic. Teď si jenom povíme na organizačním výboru nebo ve sněmovně, že si nepředstavujeme, aby to takhle dále bylo. Určitě tak, jak jsem vyrozuměla z těch stanovisek, jak třeba zástupce lidovců místopředsedy sněmovny lidoveckého, tak nejenom my jako opoziční, ale i koaliční partneři s tím mají problém, tak si myslím, že bychom si měli vyjasnit, že takováto praxe už je nadále nepřípustná. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dnes také poznamenal jednání sněmovny spor ministrů financí a ministra zdravotnictví. Poslechněme si, co k tomu řekl předseda lidovců. 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér /KDU-ČSL/ (záznam): 


Dneska bohužel jsme tady sice byli, ale zabývali jsme se vzájemným napadáním dvou členů vlády, místo abychom hlasovali o potřebných zákonech, takže z toho jsem poněkud rozmrzelý. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Svatopluk Němeček tvrdí, že Andrej Babiš ho napadá přes média. Andrej Babiš říká, že by měl jít ministr zdravotnictví na psychiatrické nebo protialkoholní léčení. Rozumíte tomu sporu a tomu způsobu, jak spolu ministři hovoří? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


V každém případě té podstatě sporu já nerozumím, protože snad se dozvíme, co za tím je, ale tedy co jsou fakta, zda skutečně pochybil ve svém jednání ministr Němeček a nebo jestli má pravdu ministr Němeček, který říká, že Andrej Babiš a jeho média by se měla dát spíše pozor na to, jak čerpá peníze Agrofert ve vztahu ke státním hmotným rezervám. Tohle to jsou věci, které se teprve dovíme. Ta forma, ten způsob je samozřejmě vždycky nešťastný. Pro každou vládní koalici. Jestliže se v ní začnou hádat ti partneři, tak je to naprosto, jednak míček pro opozici, který nemůže nezvednout a musí upozornit vládu, že její důvěra je odvozena od důvěry v Poslanecké sněmovně a my máme kontrolní funkci k vládě. Čili jakmile se ve vládě začnou dít jakékoliv věci, ať už personální, kdy jeden říká, ty kradeš ze zdravotnictví. Druhý říká, ty kradeš z hmotných rezerv, tak samozřejmě opozice musí žádat vysvětlení takového stavu věcí. Já si vzpomínám, jak jsme byli ve vládě, jak to bylo klopotné s Věcmi veřejnými, kde jakýkoliv spor, který se objevil, tak samozřejmě srážel tu důvěru vlády až na samé dno. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A také se vládní ministři hádali. To znamená, není na tom zas až tolik něco výjimečného. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Neřeknu, že to je výjimečné, to nemohu říct. Já jsem to odsuzovala, tehdy dokonce si vzpomínám na to, jak jsem seděla ve studiu České televize po jednom takovém extempore a odsuzovala jsem takovýto postup, tak teď nemohu dělat nic jiného, než říct, že to jednak poškozuje vládu, dobře, mohu si říct, to je její problém, ale lidé nemůžou mít z toho žádnou radost, když se dva ministři takhle tvrdě napadají. A samozřejmě, že musíme chtít vědět, kde je pravda. Takže to bude poměrně bolavé teď období před námi. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Paní poslankyně, co se to vlastně děje v Poslanecké sněmovně? Protože tento týden běželo několik schůzí najednou a sami poslanci říkají, nestíháme se orientovat kdy, co, kde bude. Je to normální? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Byl to mimořádně chaotický týden, ale nebyl to jenom tento týden. Já bych řekla, že už tak dobře půl roku ta sněmovna vůbec není řízena. Je to takový samospád, kdy je sice naplánovaná schůze sněmovny a víme dobře, že se má odehrát ve dvou týdnech. Potom je další rozvrh, protože máme takový šestitýdenní cyklus, dva týdny je sněmovna, potom jsou výbory, komise a tak dále. A najednou přijde vládní většina, která tu většinu má proto, aby si měla umět zorganizovat to, co chce projednat ve sněmovně, kde je její priorita a také si jí prosadit. Každý den mění program tak, že zaprvé ho změní a nakonec tam její ministři nejsou a diví se, jak to že jejich bod je na programu, když oni si mysleli, že tam přijdou až zítra. Chybí zpravodajové. Poslanci sami prostě jsou připraveni na nějakou diskusi. Chystají si k ní vystoupení. Mají argumenty, sešli se předtím s řadou lidí a chtějí uplatnit tyto argumenty ve vztahu k zákonu, který se projednává. Tak se dozvědí, že to bude zítra nebo, že to bude za týden nebo možná ne za týden, ale za měsíc. Prostě to je zmatek, který nebere konce a takovýhle chaos já jako trochu už mohu říct, veterán, si opravdu ve sněmovně nevzpomínám. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Mimochodem poslanci možná i proto si potom naplánují nějaký jiný program, jako se to stalo například včera. Mimochodem byli všichni zástupci ODS nebo většina zástupců ODS? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Ne, nebyli jsme všichni ve sněmovně. Ale souvisí to přesně tím, že ten týden ani sněmovna neměla zasedat. Byla řada zastupitelstev, protože někteří mí kolegové jsou například zvoleni v komunálních volbách a stávají se z nich zastupitelé. Z některých se možná stanou i starostové a my jsme si všichni pečlivě plánovali program. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale to si musejí asi naplánovat oni sami lépe. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Oni si to dobře naplánovali. Oni řekli, že dobře, ustavující zastupitelstvo bude v tomto týdnu, protože sněmovna nemá zasedat. Každý z nás si dal nějaký program, který někdo může snadno změnit a říct, dobře, tak to vypustím, protože sněmovna, ale někdo ho opravdu změnit nemůže. Viz například předseda Hamáček odletěl, a to mu vůbec nevytýkám, odletěl na služební cestu v úterý do Albánie, na pracovní cestu s delegací, ale tam já tomu rozumím, protože ta cesta byla dlouho předjednaná, takže tím chci pouze říci, že jestliže má sněmovna k něčemu vypadat, tak pouze v případě, že bude dodržován harmonogram a program. Jinak tenhle ten zmatek bude dezorientovat nás a určitě zlobit i ty lidi, kteří se z venku na to budou dívat a nebudou rozumět, co se tam odehrává. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Mimochodem, jak se často stalo vám, že nedošlo ani právě k zahájení té schůze o interpelaci a interpelacím na členy vlády a premiéra České republiky, protože to je samozřejmě právě příležitost pro opozici a je třeba dodat, že často nebyl zájem velký, ani pakliže to bylo plánováno dopředu. 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Já si vzpomínám, nevím, jestli to bylo při interpelacích nebo jednou jsem prostě jako předsedkyně sněmovny zažila situaci, kdy jsem nemohla nechat hlasovat, protože jsme nebyli usnášeníschopní. Nebylo nás těch 67, ale teď z hlavy nevylovím, jestli to byl tenhle případ interpelací. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Poslanci ANO říkají, je to i proto, že opozice obstruuje. Máte na tom nějaký podíl? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Já jsem přesvědčena, že se snažíme vždycky na nějakých pracovních schůzkách, které jsou před schůzí, jednak je organizační, oficiální formou, kde se organizuje program schůze. Poté se schází grémium předsedy. To jsou předsedové všech politických frakcí, kteří s předsedou sněmovny ladí, jak by ta schůze měla probíhat. Mezitím se scházejí předsedové jednotlivých klubů a my se vždycky domluvíme. Dneska to byla vzorná ukázka toho, že jsme se přesně domluvili, dobře, tak dneska bude probíhat program nějak. My jsme na to kývli, dozvěděli jsme se ve chvíli, kdy jsme na to kývli a přišli jsme do sněmovny, tak okamžitě se buďto rozšířil ten program nebo některé body zase... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, takže si myslíte, že na tom nemáte vůbec žádný podíl? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Ne, já jsem přesvědčena, že se jenom bráníme tomu chaosu, že žádné svévolné obstrukce nevyvoláváme, ale ve chvíli, kdy ta koalice není schopná racionálně jednat, tak my se prostě musíme takovému postupu bránit. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře. A teď mi řekněte, nestálo by za to, že by se smazaly všechny rozdíly stranické a předsedové klubů by si sedli a řekli by si, co s tím budou dělat dál? Protože vy mluvíte o lhůtě půl roku, kdy to normálně nefunguje. To je přeci docela hrozivé. Neohrožuje to funkčnost sněmovny jako takové? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:
Ohrožuje to funkčnost to určitě. Musím říct za nás, že náš pan předseda klubu Zbyněk Stanjura několikrát vyzývá, vlastně bych řekla denně dvakrát, třikrát na té schůzi, ať se konečně už domluvíme. Tak, ony ty schůzky, jak říkám, probíhají, i z naší iniciativy, akorát, že jejich výstup potom není v žádném případě dodržován, takže to vede do slepé uličky. Máte pravdu v tom, že jediná cesta je se nějak domluvit a tu sněmovnu zharmonizovat tak, aby fungovala. Ale v tu chvíli musí ctít pravidla všichni. Ne, že koalice bude říkat: my teď potřebujeme urgentně něco a vy na to musíte kývnout. Musíme se racionálně domluvit, jak budeme postupovat. My jsme na to určitě připraveni a nic, čím bychom brzdili sněmovnu, schválně jsme nevymýšleli. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Protože tenhle chaos má i reálné dopady. Dnes se například nestihl předložit vládní návrh o platech poslanců, ministrů a dalších. Takový návrh, který by sice navýšil platy, ale zároveň by zamezil tomu, aby se od nového roku navýšily skokově. Jak se to mohlo stát? A ještě mi řekněte, protože abychom se neztratili v těch formalitách. Poslanci ODS s tímto vládním návrhem nemají problém? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Mají s ním problém. V každém případě s tím vládním návrhem máme problém, a v diskusi řekneme, proč si to myslíme. Jednak je tady například rozhodnutí Ústavního soudu, které rozhodlo o tom, že v soudci a spolu s nimi státní zástupci, musí mít plat ve výši trojnásobku průměrné mzdy ve veřejné sféře. Jestliže se podíváte na ústavu, která definuje tři rovnoprávné moci ve státě, zákonodárnou, exekutivní a soudní, tak je jasné, že bychom se měli bavit, že takto rovnoprávné moci mají mít také rovnoprávné odměňování. My si tudíž myslíme, že má být zaveden nějaký trvalý koeficient, protože vždycky je trapné, kdy poslanci rozhodují o svém hlasu, vždycky to vyvolává nesouhlas veřejnosti. Vždycky je kolem toho spousta dohadů a kdyby byl zavedeno to, co je teď už u soudců, Ústavní soud rozhodl, že prostě oni musí dostávat trojnásobek... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Tomu rozumím. To znamená, vám by nevadilo, kdyby vláda nestihla projednat tento návrh ve sněmovně? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Ne, opravím vás ještě v tom, že dneska to bylo, projednali jsme. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ale zůstalo to v prvním čtení. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Zůstalo to v prvním čtení, ale to byl přesně ten zmatek, který tam zase vládní koalice způsobila, protože nebyla schopna ani načíst, že chce zkrátit lhůtu. Vzpomněli si, když už bylo po rozpravě. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To znamená, dál se to nedostalo a koalice tvrdí, že možná zařadí mimořádnou schůzi, aby se to stihlo do konce roku a k tomu skokovému navýšení tedy nedošlo. Vám by to tedy nevadilo. A pakliže by došlo k tomu skokovému navýšení, byli byste proti? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


My jsme tu debatu dneska otevřeli, ten náš postoj je takový, že chceme dosáhnout cíle, kdy bude zaveden onen koeficient, to bude vyřešeno jednou provždy a myslím, že to je nejrozumnější s tímto stanoviskem půjdeme i do Poslanecké sněmovny. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ještě stále zůstaneme v politice ve sněmovně, a to kvůli vulgarismům. Mimochodem, postěžovala si na to také nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. 

 



Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/ (záznam): 


Zde stojím jako občan, ale zároveň i jako ministryně, která není poslancem. Vy jste zákonodárci. Všichni. Já jsem se domnívala, že fungujete jinak. Já jsem se domnívala, že máte vzájemný respekt. Já jsem se domnívala, že tady nejsou žádné vulgarity. Já jsem se domnívala, že to opravdu funguje jako Poslanecká sněmovna. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Opravdu je to tak, dejme tomu strašné, jak říká ministryně? Vy máte dlouholeté srovnání. Tak děje se něco výjimečného? Protože jsme byli zvyklí na poměrně svérázná vystoupení jiných poslanců. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Byla svérázná vystoupení a myslím si, že i v budoucnu budou. Ale musím říci, že mě paní ministryně tímto svým vystoupením zaskočila, protože to bylo její první vystoupení ve sněmovně a zrovna ten den, alespoň já jsem nezaznamenala, že by se tam někdo vulgárně vyjadřoval na adresu kohokoliv, že by tam byly nějaké osobní útoky. Že to bylo dlouhé jednání, protože probíhalo první čtení státního rozpočtu, kdy tam tedy řada poslanců vystupovala a dotýkala se právě konstrukce státního rozpočtu, jeho vad nebo jeho předností, to mi připadalo naprosto adekvátní debata a já jsem vůbec nerozuměla, proti čemu ona se vymezuje. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Takže vy to nevnímáte, že to je horší. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Ten den ne. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A obecně? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Paní ministryně tam byla ten den poprvé a takto to zhodnotila. A obecně si myslím, že tam dochází k excesům, které slyšíme, vidíme a nelíbí se nám, ale neřekla bych já, teď to říkám, úplně vážně, že ten chaos je dramatický a není zvládnutý, ale že by se nějak ve sněmovně zhoršila politická kultura, tak dramaticky za poslední rok nebo půl rok, to bych já nemohla říci. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A když si vzpomenete na Mirka Topolánka, mimochodem také Mirka Kalouska, i Karel Schwarzenberg skutečně má za sebou několik jadrných výrazů, tak mi řekněte, jestli mohli i tito pánové pomoci k posouvání těch hranic, co se týče právě politické kultury a užívání jazyka. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Já jsem zažila ještě dávno před těmito excesy jsem zažila, rozumím, tak já jenom pro spravedlnost dodám, že jsem na třikrát zažila Miloše Zemana v roli předsedy vlády, který tam říkal také své věci.

 

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


K tomu se určitě ještě dostaneme, k Miloši Zemanovi. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Ale zase na druhou stranu, někdy tam ty nervy tečou každému a může se stát, že je nezvládne a neukrotí se na uzdě. Jistě, že u veřejných činitelů se to v žádném případě stávat nemá. Ale já, když jsem před chvílí řekla, že nemám pocit, že se ta politická kultura na adresu paní ministryně nějak dramaticky zhoršila, tak ty excesy nějaké, které budou, tak ty budou, ale nezdá se mi, že jdeme nějak dolů ve sněmovně. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste zmínila Miloše Zemana. Já ho zmíním teď. Miloš Zeman jako prezident republiky a jeho slovník, který použil v Českém rozhlase.  Měl by se omlouvat? A já se ptám schválně takto jednoduše, protože jeho mluvčí řekl, že se omlouvat nebude, ale když jsem mluvila s některými politiky, tak oni říkají: my ho k tomu ale nebudeme vyzývat, musí se omluvit sám. Ale na druhou stranu, kdo by měl vytvářet ten vnější nátlak případnou žádost? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

 

Já myslím, že nejúčinnějším vnějším nátlakem by bylo, kdyby se splnily ty výzvy, které jsou na všech sociálních sítích, kdy lidé jsou opravdu naštvaní tím, jak mluví jejich prezident, ztrapňuje Českou republiku, jak dovnitř, uráží své občany svou mluvou, ale i navenek, protože nás karikují, já nevím, od východu na západ, převzali všechny možné agentury výrazy o pana prezidenta a tím pádem, když se pro Brity nebo Australany řekne Česká republika, tak oni si řeknou, aha, to je ta země, kde prezident a teď řeknou všechna ta sprostá slova, kde prezident může dělat tohle. Zatímco si neumějí představit, že by britská královna nebo německý prezident mohli na vteřinu takhle působit, aniž by museli okamžitě z toho politického světa odejít. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ještě jste mi ale neodpověděla na tu otázku, jestli by se měl za to omluvit. Alespoň podle vašeho názoru. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Pro mě ne, já už od něj nic nečekám. Já už ani nečekám tu omluvu. Mě je úplně lhostejné, co prezident udělá. Protože po tom, co udělal, mým prezidentem už vážně není. Ale já očekávám, že ti lidé, kteří jsou naštvaní, půjdou, doufám, toho 17. listopadu, kde se svolávají na ty mítinky a kde chtějí prezidenta vyzvat k tomu, aby se začal chovat normálněji, že jejich hlas vyslyší. Můj určitě ne, protože já jsem s ním v zásadním sporu a nesouhlasím s ním. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Mimochodem, co se týče obsahu jako takového, on označil poměrně drsným překladem skupinu Pussy Riot a zároveň také řekl, že ji nepovažuje za politické vězeňkyně. Vy ano? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Já nesouhlasím s tím, jak například tato skupina vystupovala v pravoslavném chrámu. Pro mě to je urážka místa, které pro řadu lidí věřících to byla bolavá záležitost. Ale v žádném případě nesouhlasím s postojem Miloše Zemana, který svérázně překládá a hledá v textech to, co tam ani není jenom proto, aby manipuloval veřejností, která ho v tu chvíli poslouchala, protože ten dotaz na něj zněl, že byl vyzván k tomu, aby se zastal politických vězňů a on, místo aby odpověděl, zastanu se politických vězňů v Rusku, až budu mít příležitost, tak utekl tímhle tím směrem. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Jenom krátká poznámka, kdysi byl předseda TOP 09 zděšen z toho, co udělal Petr Nečas, když mluvil o podpoře Dalajlámy, či skupiny Pussy Riot a řekl, že takováto podpora ohrožuje export. Nezačalo to takové to couvání a ta taktika nedráždit kvůli dobrým vztahům už tehdy?

 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Určitě to jsem nerozuměla tehdy těm slovům od dalajlámismu, těžko se mi to i vyslovuje. Nesouhlasila jsem s Petrem Nečasem v tomto ohledu, ale zda bych mohla vyvinit teď prezidenta, že tehdy něco začalo a on jenom tak zoufale už zdědil něco, na co navázal, to určitě ne. Je hlavou státu, je nejvyšším úředníkem své země, řekla bych služebníkem a tu službu odvádí velmi špatnou k hanbě nás všech. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ještě k vystupování Miloše Zemana. Vy jste se včera vrátila k té situaci, kdy Miloš Zeman byl u představování korunovačních klenotů. A jestli jsem to pochopila dobře, tak jste naznačila, že si myslíte, že byl v té době Miloš Zeman, jako prezident republiky pod vlivem alkoholu. Můžu se vás zeptat, proč jste to neřekla tehdy takto? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Já jsem tehdy řekla, přesně si pamatuji větu, na dotaz novinářů, viděli jste, co jsem viděla já a každý si udělá svůj závěr. Já myslím, že pro člověka, který viděl to, co jsem viděla já, to bylo úplně jasné a dostávala jsem stohy mailů, který říkal, my jsme si ten závěr udělali naprosto jasný, nám jste to nemusela ani povídat. Navíc já jsem se k tomu včera nevrátila ze své nějaké vůle. Neotvírala jsem starou pandořinu skříňku, byla jsem dotázána a na přímý dotaz jsem řekla, ano, Miloš Zeman byl opilý a na tom si trvám, protože jsem v té situaci byla. Tehdy jsem to řekla možná jemněji, protože jsem si říkala, že to každému dojde, kdo se o to zajímal, že mu to dojde. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste také říkala, že jste nechtěla otevírat přílišný prostor pro kritiku, protože jste třeba neměla důkazy, ale přeci jen, je to trochu o odvaze a i o tom, že jste tu kritiku možná na sebe strhla i teď. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


S tím já jsem musela počítat, že jí na sebe strhnu, ale... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Nebála jste se tehdy víc to říct než dneska? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Mně to bylo tehdy trapnější a bylo to těsně po té situaci, kdy tam jsem já přímo uvažovala o tom, jestli nemám odejít. Tím pádem by se ani ta sláva nemohla odehrát, protože já s jedním klíčem bych odešla a ten by při tom odemykání té komory chyběl, ale došlo mi, že prostě nebudu umět vysvětlit veřejnosti, že jsem odešla z důvodu, protože Miloš Zeman byl pod vlivem alkoholu, že by mi to nikdo nevěřil, že by to bylo snadné vyvrátit, navést na politickou rovinu. Proto jsem to neudělala. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Děkuju za to, že jste přišla do dnešního Interview. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:


Hezký večer. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Hezký večer i vám, i našim televizním divákům. 

Miroslava Němcová

poslankyně PČR