6. listopadu 2014

Jak vypadá ochota premiéra diskutovat? Místo 30 interpelací se jich konalo 12 a jen 5 se zúčastnil premiér

Zmatek v Poslanecké sněmovně, který způsobuje vládní koalice neustálou změnou programu, dnes vyvrcholil tím, že se nesešlo dost poslanců, aby schůze mohla pokračovat. Přišli jsme tak znovu o právo na interpelace. Začíná se z toho bohužel stávat pravidlo.

Počítejte se mnou: v Poslanecké sněmovně máme za sebou 21. schůzí. Vlastně to není úplně přesné, protože 19., 20. i 21. ještě probíhají a díky chaotickému řízení sněmovny vládní většinou nikdo neví, která kdy bude a kdy skončí - ale to není pro náš "výpočet" podstatné. Jedna schůze zpravidla trvá dva týdny, někdy tři. Každý čtvrtek má být prostor pro interpelace, aby se opozice mohla vlády taky na něco zeptat. Jistě, některé schůze byly mimořádné, občas se program z nutnosti upravuje apod. Ale ať počítáte, jak počítáte, musí vám vyjít, že máme mít za sebou minimálně 30 interpelačních dnů.

A jaká je skutečnost? Interpelace se konaly pouze 12 krát, z toho jen 5 se účastnil premiér Sobotka. Komentáře netřeba. Tak vypadá v praxi ochota vlády odpovídat na otázky opozice a diskutovat o kvalitě své politiky.

http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER