4. listopadu 2014

Prezident Zeman není schopen vykonávat svůj úřad

Slovník spodiny, urážky, lži, manipulace a výmluvy. To vše bylo obsahem rozhovoru Miloše Zemana pro Český rozhlas, který se živě přenášel z lánského zámku. Ano, z míst spjatých s prvním prezidentem T. G. Masarykem či s Karlem Čapkem a dalšími Pátečníky.

Začnu u výmluv a manipulací. Z Číny měl prezident letět svým letadlem, to je bez debaty. Nesmysly o tom, že se mohl v letadle PPF déle vyspat nemohou zastřít hlavní příčinu. Prezidentské cesty se plánují s mnohaměsíčním předstihem. Všichni věděli, na který den připadá státní svátek a s ním spojené povinnosti hlavy státu. Cesta měla být naplánována tak, aby se na tento den prezident mohl řádně připravit. Měla být proto dojednána v dřívějším termínu nebo až později, po státním svátku. To by však prezident musel vytvořil ihned po nástupu do funkce skutečně profesionální tým v čele s kancléřem. Neustále a rád mluví o odbornících, ale jeho kancléř dělá ostudu za ostudou. Například lži kolem účasti Vratislava Mynáře na zasedání NATO či nekonečná trapnost ohledně jeho bezpečnostní prověrky.

V rozhovoru prezident dále tvrdí, že mu nevadí lidé s odlišnými názory, dokonce ani ti, kteří se vymezují proti němu samotnému. Dokládá to vyznamenáním pro pana Miroslava Zikmunda. Proč tedy nepozval na oslavu státního svátku dva rektory, kteří se mu v minulosti postavili?

Obhajuje vyznamenání pro dva režiséry, ale za geniální považuje dílo jiného (Zdeňka Svěráka). Toho ale nevyznamenává. Stejné je to s výtkou, proč z osmi statečných Rusů, kteří v srpnu 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti okupaci Československa, vyznamenal pouze jednu, paní Natalju Gorbaněvskou. Lže, když říká, že pokud by měl vyznamenat i ostatních sedm, bylo by to na úkor jiných osobností, které by ze seznamu musel vyškrtnout a vyznamenání jim nedat. Pravda je taková, že je na rozhodnutí prezidenta, kolik lidí chce vyznamenat, nikdo mu žádné počty nestanovuje.

Na výtku premiéra ohledně letu z Číny odpovídá útokem na intelekt předsedy vlády. Když moderátor pořadu v žertu nadhodí, že by se sám mohl v budoucnu stát prezidentem, hlava státu jej „povzbudí“. Zná totiž několik ještě horších možných kandidátů.

Prezident dále posluchači manipuluje. Tvrdí, že čínští blogeři, s nimiž se sešel, jsou oficiálními představiteli země. Chodorkovský byl zavřen správně, Zeman by zavřel všechny ostatní oligarchy v Rusku. A co ti naši, ti mu nevadí? Například ministr financí Andrej Babiš?

Miloš Zeman neovládá vztek, když mluví o tom, že sněmovna přehlasovala jeho veto u služebního zákona. Stále omílá politické náměstky, což ve světle toho, kým se obklopuje na Hradě, je víc než pokrytecké.

Sprosťárny, které první muž země chrlí do éteru, svědčí o tom, že nejvyšší ústavní roli nezvládá. Ztrácí nad sebou kontrolu a to je vážné. Nebo vulgaritami přebíjí své výroky v Číně. Chce, aby se diskuse o jeho postojích v otázkách zahraniční politiky zastavila. Slovníkem spodiny obrací směr. Ať je to jakkoli, jde o pokračující atak proti té části občanů, která jej nevolila a prezidenta své země si představuje jinak. Kdybych vystupovala jako prezident ČR Miloš Zeman ve funkci předsedkyně Poslanecké sněmovny, byla bych jistě odvolána. Právem.

Miroslava Němcová

poslankyně