30. října 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl poslanec ODS Marek Benda.

 

Celý rozhovor s poslancem Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Zdálo by se, že po dvou dnech emoce utichnou. Opak je ale pravdou. Emoce, které vzbudil prezident Miloš Zeman, jen tak neutichají. Dnes zazněla další kritika v Poslanecké sněmovně. Pochopitelně z řad opozice, která se ještě vracela k prezidentské cestě do Číny. Ale překvapivě také od premiéra. Ten se pohoršoval nad tím, že Zeman z Číny přiletěl soukromým tryskáčem. Téma na úvod dnešních Událostí, komentářů, dobrý večer. A když jsem říkal, že kritika z řad opozice i vlády zaznívala v Poslanecké sněmovně, tak koneckonců pojďme si ta slova poslechnout a podívejme se také na slova z dnešního Interview ČT24. 

 



Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/ (záznam): 


Jeho návštěva v Číně byla velkou ostudou české mezinárodní zahraniční politiky. 20 let česká zahraniční politika respektuje celistvost Číny, ale neznamená to, že by rezignovala na obhajobu lidských práv v Číně. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ (záznam): 


Já rozhodně nesouhlasím s tím, že návštěva prezidenta v Číně byla ostudou naší zahraniční politiky, já si myslím, že návštěva prezidenta v Číně byl diplomatický, politický úspěch a byl to také ekonomický úspěch. 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/ /Interview ČT24/: 


Otázka je pro mě už opravdu, jestli poslední výroky prezidenta jsou otázky, kterým se má být zabývat politik nebo lékař. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ve studiu sedí už tři politici. Prvním je Jeroným Tejc, poslanec ČSSD. Dobrý večer. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Dobrý večer. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Proti němu Marek Benda, poslanec ODS. Dobrý večer i vám. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Dobrý večer přeji. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A vedle něj Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM. Dobrý večer i vám. 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Dobrý večer. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Začnu u vás, pane poslanče Tejci, a jestli mi dovolíte, budu parafrázovat nebo použiju slova Miroslava Kalouska, která zazněla, když přistoupím na to, co říká. Proč Česká republika vyměnila obhajobu lidských práv za obchodní bilance s Čínou? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já myslím, že po tom, co předvedl Miroslav Kalousek v posledních 8 letech, byl neměl kritizovat kohokoli jiného a měl by spíše se stáhnout z naší politiky. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím. Teď jste se vymezil vůči Miroslavu Kalouskovi, pojďme na tu otázku. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já myslím, že je potřeba vnímat také, kdo co říká. Miroslav Kalousek samozřejmě jako opoziční politik rád využije čehokoli, aby se opřel do vlády, aby se opřel do prezidenta, kterého nechtěl, protože chtěl mít svého Karla Schwarzenberga na Hradě. Nevidím na tom nic mimořádného. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já se opět omlouvám, že vám skáču do řeči, ale pojďme nechat Miroslava Kalouska, i když to byla moje volba, pojďme ho nechat stranou. Přesto, když používáte Miroslava Kalouska, je to určitá část veřejnosti, je to určitá část společnosti a ta kritizuje vládu za to, že vyměnila jaksi boj za lidská práva právě za tu obchodní bilanci s Čínou. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já myslím, že jsme nic nevyměnili. Jestli měl někdo představu, že jsme jedinou zemí v Evropě nebo na světě, která se v tuto chvíli začala bavit s Čínou a ti ostatní to nečiní, tak je to přesný opak. Všichni ostatní se s Čínou baví, obchodují, snaží se udržovat maximálně dobré vztahy. Koneckonců německá kancléřka navštěvuje Čínu pravidelně, navštěvují ji všichni významní státníci. A já jsem přesvědčen, že v tomto Česká republika dlouhodobě nemohla být výjimkou. Takže já si nemyslím, že jsme něco vyměnili. Ano, naše vláda a naše zahraniční politika teď směřuje k tomu, abychom ty v zásadě izolacionistické vztahy ve vztahu k Číně a to, že se nebavíme s Čínou, změnili, a abychom byli schopni s Čínou komunikovat jako partneři, byť samozřejmě s ohledem na velikost zemí se to samozřejmě vůbec nedá srovnávat. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Marek Benda, ten argument, že jsme jedna z mála evropských zemí, ne-li jediná země, která to dodnes nedělala, jak říká Jeroným Tejc. Není to argument pro to, začít se s Čínou bavit a přistoupit, pokud já to mohu interpretovat, na pravidla čínské hry? 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Já myslím, že jsou tam dvě věci v tom, co řekl prezident Zeman a musíme je oddělit. Jedna věc je postoj k Tibetu a k ochraně lidských práv, kterému já mu nerozumím, ale chápu, že to je změna vládní politiky. Pan náměstek Drulák to jednoznačně zformuloval. My prostě se nebudeme bavit o lidských právech ve vztahu k Číně, nám záleží na obchodu. Já to pokládám ze strany levice za absurdní, protože stále chodí a vykládá, že lidská práva jsou pro všechny, ale jenom pro všechny zřejmě v téhle zemi nebo v Evropě a Čínu pravděpodobně pan Drulák a spol. nepokládají za civilizaci a tím pádem říkají oni si můžou dělat s lidskými právy, co chtějí. To je jedna část problému, kterou měla. Druhá část problému je absolutní přešlap prezidenta Zemana ve vztahu k Tchaj-wanu. Ten myslím, že prostě byl za hranou, omylem, úplně zbytečnou urážkou národa, s kterým spolupracujeme velmi intenzivně. Tchaj-wan je jeden z největších investorů v České republice z Asie. A úplně zbytečně to do toho zapletl. Podle mého naprosto mylně a chybně a tady si myslím, že je to neodpustitelné a že se to dá snad fakt přiřknout jenom jeho prostořekosti, s jakou rád komentuje všechno na světě. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Když jsme u Tchaj-wanu o jaksi politiky jedné Číny, což koneckonců je právě téma Tchaj-wanu nikoli Tibetu, musím zmínit Petra Nečase, muže, který dlouhodobě mluvil o tom, že my máme držet právě politiku jedné Číny a Petr Nečas byl člověk, který cestoval s Milošem Zemanem a dnes ho hájí. Můžu vám citovat slova: "Prezident Miloš Zeman odpracoval během své návštěvy v Čínské lidové republice obrovský kus práce ve prospěch České republiky a ekonomiky." Jak mně vysvětlíte, že váš bývalý premiér a předseda dnes v zásadě říká něco úplně jiného než vy? 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Já myslím, že neříká nic úplně jiného než my. Já poukazuju na to, že tato vláda vyměnila a tento prezident, prostě tato levicová většina, kterou dnes máme všude, vyměnila lidská práva za obchod. Mně je to líto, ale respektuju to a rozumím tomu, ale politika jedné Číny... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Promiňte, ale Petr Nečas dnes kritizuje kritiky, kritizuje kritiky. On říká, nekritizujte Miloše Zemana, udělal dobrou a spoustu práce. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Udělal možná spoustu práce, ale některé výroky, které řekl, byly prostě chybné a mylné a politika jedné Číny vychází z toho, že respektujeme, že je to jedna země, ve které jsou dva systémy: pevninská Čína a Tchaj-wan. Vždycky jsme to tak dělali, nikdo nikdy tady neprosazoval, že budeme uznávat Tchaj-wan, ale současně vedeme samozřejmě spoustu obchodních, kulturních, vědeckých a dalších jednání. Toto byla úplně zbytečná urážka Tchaj-wanu, kterou po něm prezidentovi Zemanovi nikdo nechtěl, a dokonce jsem přesvědčen, že ji po něm nechtěli ani jeho čínští partneři, protože ty taky vesele přes tchajwanskou úžinu mluví, komunikují, sepisují smlouvy, navzájem se navštěvují. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím, já myslím, že to stanovisko je jasné. Já se ještě přesto vrátím k Petru Nečasovi. Vadí vám, že byl v té delegaci? 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Petr Nečas je soukromá osoba v tuto chvíli. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Soukromá osoba, ale nezlobte se na mě, je to váš bývalý premiér, je to člověk, s kterým vy jste strávil určitý, určitý čas, co si budeme namlouvat. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Samozřejmě, já jsem si s ním ne všech věcech ve vztahu k Čínské republice rozuměl. Víte, že ty některé termíny řekl už minulý rok. Ale po tom, co byl odsud jako z politiky státním pučem vyhnán, tak chápu, že se musí nějak živit a nijak ho nekritizuju za to, co říká. A opravdu připouštím... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Takže se nějakým způsobem živí, tím to uzavřeme. 

 


Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Připouštím, že Miloš Zeman tam odpracoval možná nějakou práci pro naše podnikatele. Já jenom říkám, čím to bylo vyváženo a jaké chyby tam udělal. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím. Zdeněk Ondráček, já vím, že to vaše stanovisko k té cestě a k tomu navazování těch vztahů s Čínou jsou poměrně pochopitelné, tam asi nemá smysl to rozvíjet. Ale já jsem se dnes dočetl v redakčním sloupku Haló novin, to mě zaujalo, o obavách, že v budoucnu dojde ke změně tohoto kurzu. Máte nějaké takové indicie a informace? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


K tomu ty indicie nemám. Já myslím, že kurz, který k Čínské lidové republice máme, je 20 let neměnný, akorát že o některých věcech se více mluvilo, o některých se mluví méně. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Tak byste shrnul návštěvu Miloše Zemana v té Číně? To znamená, kurz je stále stejný jako Česká republika, když se teď ptám na diplomacii a na zahraniční politiku České republiky, akorát teď se o tom víc mluví? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Samozřejmě politika jedné Číny, o tom se 20 let nic neměnilo. O lidských právech, záleží, která delegace do Číny jela. Tato delegace o lidských právech nemluvila. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Je to v pořádku podle vás? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Vzhledem k tomu, že Čínská lidová republika má svoje problémy stejně jako my. Já upřednostňuju, abychom se bavili o lidských právech občanů v České republice, máme... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dobře, takže je v pořádku, že jsme se v Číně nebo že česká delegace se v Číně nebavila o lidských právech? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Ta delegace byla vyslaná za účelem navázání, prohloubení obchodních styků a další spolupráce, takže nebylo to a priori kvůli lidským právům. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A opravdu chcete srovnávat problémy, jak vy jste řekl, s lidskými právy v České republice s problémy s lidskými právy v Číně? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Máme své problémy jak stejně jako Čínská republika. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Jsou srovnatelné? 

 


Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


V mnoha otázkách si myslím, že ano. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


V jakých otázkách? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Máme 1,5 milionu lidí na hranicích chudoby, to bychom měli třeba řešit. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To je otázka lidských práv? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


No myslíte, že ne? 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já se ptám vás. 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Já si myslím, že ano. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Souhlasíte s tím? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Tak já myslím, že práva jsou nejen základní, politická, ale také sociální. To určitě je věc, se kterou se Čína potýká, protože... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A proto se dá porovnávat lidská práva v Číně a u nás? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Ale já přece je neporovnávám, já pouze říkám, že lidská práva jsou nejenom základní politická, ale také sociální a o těch se samozřejmě musíme bavit i tady a musí se o nich bavit i Čína. Konkrétně v Číně sociální práva nejsou hájena tak, jak v České republice a naším zájmem by mělo být, aby byla hájena nejen ta základní lidská práva, politická, ale samozřejmě i ta sociální, protože čím více budou hájena sociální práva v Číně, tak tím menší konkurenceschopnost bude čínských podniků proti našim právě proto, že například budou vypláceny důchody, zdraží to jejich pracovní sílu. Ale já bych chtěl jenom možná doplnit k tomu, co se, o čem se tady bavíme. Tady se jakoby vytváří mediálně dojem, jakoby se Česká republika nebo její představitelé dopustili nějakého faulu a nějaké zásadní změny kurzu oproti Evropské unii, co se týká jednotné politiky Číny. Já bych chtěl tady a dohledal jsem si na BBC, což si myslím, že je relevantní, z května 2013 prohlášení Davida Camerona, který tehdy řekl, že uznává Tibet jako část Číny a nepodporuje samostatnost Tibetu a respektuje čínskou suverenitu. Myslím si, že to popsal správně Marek Benda, v zásadě tohle je věc, na které se shodovaly i dřívější vlády. Je samozřejmě otázkou, jak je učiněno konkrétní prohlášení. Já jsem přesvědčen, že ta návštěva nebyla v ničem taková, aby poškodila zájmy České republiky, anebo na nás uvrhla nějaké jiné světlo. Myslím si, že když to říkají politici jako je David Cameron, tak není důvod, aby my jsme se tady nějak sebemrskali. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím. My se bavíme o zahraniční politice a o zahraniční politice jsme se tady ve studiu bavili už včera a to v poměrně dost emotivní debatě na základě udělování státních vyznamenání. Pojďme se ke včerejšku ještě krátce vrátit. 

 



Viktor FAJNBERG, bývalý ruský disident /Události, komentáře, 29. 10. 2014/: 


Já myslím, že když prezident republiky označuje za svého blízkého přítele Sergeje Lavrova a přitom dává vyznamenání in memoriam Natalje Gorbaněvské, je v tom taková do nebe volající protichůdnost, takový rozpor. Je to nejenom urážka její památky. 

 



Jaroslav GORBANĚVSKIJ, syn bývalé disidentky /Události, komentáře, 29. 10. 2014/: 


Dnes v zemi, kde se narodila Natalja Gorbaněvská, znovu jsou političtí vězni. Když prezident Zeman říká, že za 20 let bude Rusko skutečnou demokracií v Evropské unii, třeba má pravdu, já bych si to také přál, jenomže pro to se musí něco udělat. Kdybych mohl promluvit k prezidentu Zemanovi, řekl bych mu: "Pane prezidente, udělejte kvůli tomu jednu nevelkou věc, kvůli které vy na rozdíl od Natalije Gorbaněvské nebudete riskovat svobodu ani zdraví. Řekněte tři věty veřejně ve jménu svobody politických vězňů v Rusku. Řekněte svým ruským partnerům v dialogu - propusťte politické vězně." 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Marku Bendo, reprezentuje podle vás prezident Miloš Zeman skutečně zahraničněpolitický postoj České republiky? 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Já jsem to tady naznačoval. Prezident Zeman má občas nějaké své úlety, kdy si myslím, že mluví více, než by bylo nezbytně nutné. A mám dojem, že si to myslí i vláda občas. A samozřejmě politika ve vztahu k Rusku, zejména po napadení Ukrajiny, se tady neuvěřitelně mele i v České republice. Vláda v tom nemá úplně jasno. Jinak vystupuje místopředseda vlády a ministr zahraničí Zaorálek, jinak vystupují jiní ministři. Já bych řekl, že Zeman do jisté míry dodržoval ten společný evropský kurz. Je třeba Ruskou federaci zastavit ne z důvodu nějakých vznešených humanitárních ideálů, ale z důvodu našeho státního zájmu. My přece v našem státním zájmu, ale v úplně fatálním je, aby se mezinárodní dohody dodržovaly a aby si větší nemohl jít sebrat toho menšího. Pokud se něco takového začne dít, tak pak jsme fatálně ohroženi my jako republika. Tam bych řekl, že jeho letní výlet na ten slavný ostrov byl vybočením z této politiky, byl vybočením podle mě až za hranu a byl velikánskou chybou, i když se tak tvářil, že tam vlastně jezdí skoro jako soukromá osoba, ale prezident republiky je málokdy soukromou osobou. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím. Já se zeptám vás, pane poslanče Ondráčku, jak se z opozičních lavic díváte na to, o čem tady hovořil Marek Benda, to znamená o tom rozporu uvnitř vlády, kdy na jedné strany nebo ne vlády, ale řekněme jaksi reprezentace, kdy vláda mnohdy mluví jinak, než mluví prezident republiky, například v tom rusko-ukrajinském konfliktu? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Musíme posuzovat, co vláda, jestli budeme brát vládu jako celek, nebo budeme brát vládu pouze jako ministra zahraničí, kde ty rozpory potom jsou, protože i premiér občas mluví jinak než ministr zahraničí, byť jsou z jedné politické strany. A prezident republiky potom v porovnání zase s politikou vlády. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To znamená, že v tuto chvíli tomu rozumím jak, že vám vadí spíš ministr zahraničí a jeho postoje než postoj celé vlády? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Je mi bližší postoj vlády než postoj ministra zahraničí. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já jsem se ptal Marka Bendy, jestli podle něj reprezentuje Miloš Zeman jaksi zahraničněpolitický kurz nebo postoj. Vás bych se chtěl zeptat, jestli respektuje Miloš Zeman tento politický, zahraničněpolitický postoj? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Zahraniční politiku určuje vláda, tak je to napsáno v ústavě, platí to... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Právě proto se ptám, jestli respektuje. 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


A já jsem přesvědčen, že nikdy úplně nemůže dojít k absolutnímu souladu. Máme tři koaliční strany, koaliční vláda a prezident vždy velmi složitě budou ladit zahraniční politiku, ale přes to všechno jsem přesvědčen, že i za té složité situace mezinárodní, která je, tady dlouho nebyla taková shoda mezi prezidentem a vládou, jaká je teď. Vzpomeňme si na konflikty prezidenta a různých vlád. Možná je to také dáno orientací toho daného prezidenta, že se zrovna jedná o prezidenta levicového a vládu minimálně středolevou, takže v tomto smyslu si myslím, že ta shoda je logická. A já jsem přesvědčen, že ty rozdíly, které se možná občas v některém projevu najdou, jsou minimální a myslím si, že ta návštěva Číny jasně ukázala, že tady je jasná snaha jak vlády, tak prezidenta nastavit korektní vztahy s Čínou. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A co ten Rhodos? 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já si myslím, že není potřeba komentovat každý výrok. Já se přiznám, že jsem ani nesledoval, nesledoval... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Počkejte, to je moje otázka. Jak se díváte na to, že prezident republiky odjel na tuto konferenci jako prezident republiky? To je v pořádku? 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Prezident republiky určitě není vězeň, který má být zavřený na Hradě, může si jezdit, kam chce... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To já netvrdím. 

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


...a je samozřejmě jeho věcí, jak se vyjadřuje. To je pro politology. Já si netroufám komentovat každý výrok pana prezidenta. Koneckonců já jsem ani příliš nezabýval tím, co na Rhodosu říkal ... 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


I přestože reprezentuje v zásadě Českou republiku a vystupuje jako její hlavní představitel? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


To je samozřejmě jeho právo. Já si myslím, že prezident je svéprávný a lidé si ho takto zvolili. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Tak když jsme u prezidenta republiky, ještě jedno téma, zmínil jsem ho, u kterého se dnes někteří politici pozastavili a dokonce se u něj dnes pozastavil i premiér. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ (záznam): 


Mě jenom mrzí, že praktické výsledky té cesty zastínila debata o tom, jakým letounem se prezident republiky dopravoval do České republiky. Myslím si, že kdyby zvolil standardní dopravu, to znamená vrátil se stejným letadlem, jako do Číny přiletěl, tak bychom možná měli větší prostor pro to, abychom debatovali o skutečném obsahu té čínské cesty. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane poslanče Ondráčku, kdybyste byl prezidentem republiky a soukromá firma, obrovská firma, jedna z největších vám nabídla, že vás zadarmo odveze z nějaké státní návštěvy, přijal byste toto pozvání? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Mám tu výhodu, že prezidentem republiky nejsem, takže... 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Naštěstí ani nebudete. 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


No to je váš názor. Tak samozřejmě ta otázka není úplně na pořadu dne, ale... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Počkejte, tak můžu se zeptat jinak, ale vy víte, co chci od vás slyšet. 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


...ano, řeknu, kdy tu situaci pan prezident v této situaci měl zvážit případná bezpečnostní rizika, to...



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Bezpečnostní rizika? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Ano. Letí s letadlem, které samozřejmě není pod kontrolou státu, pilot není příslušníkem Armády České republiky a můžou hrozit jakákoli jiná rizika právě s tímto letem. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To je jediné, co vám na té cestě Miloše Zemana tím soukromým tryskáčem, respektive tryskáčem, které platila soukromá firma, vadí? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Tak samozřejmě můžeme se, můžeme chtít to kritizovat, ale... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

 

Ne, mě zajímá váš názor, pokud je váš názor, že... 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Já s tím zas tak zásadní problém nemám. Byl to... 

 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Takže ta bezpečnost, to je jediné, co vám na tom zásadně vadí. 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Ano, to mně v tomto případě vadí. Jinak v tom nevidím žádný zásadní problém. Myslím si, že za dva dni o tom nikdo nebude mluvit. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Uvidíme. Každopádně myslíte si, nebo vy souhlasíte s tím, že je to věc, která v zásadě není velkým problémem? 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Já myslím, že to je přehmat, ale na druhou stranu přehmat v podstatě banálního charakteru a tady souhlasím, že za dva dny se o něm vědět nebude. Já se bavím o politice, ne o tom, jestli někdo někdy použil soukromé letadlo. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A vám tam /souzvuk hlasů/ symbolika, že... 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Neudělal bych to. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
... že soukromá firma zaplatí prezidentu republiky, ten člověk se pak může dostat do jaksi minimálně střetu zájmu? 

 


Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Neudělal bych to, ale není tak jednoduché, že soukromá firma zaplatila prezidentu republiky, ty letadla se zjevně vracela souběžně do toho a prostě si sedl do toho, které bylo rychlejší. Já říkám neudělal bych, pokládám to za přehmat, ale dělat z toho ústřední kauzu čínské cesty při výrocích, které tam fakt zazněly a na druhé straně možná při množství obchodu, které tam bylo uzavřeno, mi přijde trošku legrační. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Přehmat, banalita nebo problém, jak říká premiér? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já si myslím, že pan premiér řekl, že je mu líto, že to zastiňuje celou tu cestu, takže já bych neřekl, že to považuje za nějaký zásadní problém. Problém je v tom... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Premiér řekl, že to je problém a že je mu líto, že to zastiňuje tu cestu. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Problém, no já jsem to tak neslyšel, ale možná máte pravdu. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já vám to můžu zopakovat, jestli chcete. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já si myslím, že problém by to byl ve chvíli, kdyby pan prezident užil soukromého letadla jakékoli společnosti nebo jakéhokoli člověka při cestě na soukromou cestu, na dovolenou, to by samozřejmě problém byl. Toto nepovažuji za vhodné. Myslím si, že to možná ani tak není chyba pana prezidenta, jako spíš hradní kanceláře, která podle mého názoru nevhodně zorganizovala program, protože si musela být vědoma, že je 28. října, ten program, který tady byl, byl dlouhodobě plánován a v tomto si myslím, že se nemělo stát, že se, jak jsme se dozvěděli, protáhla jakási večeře. Druhá věc je, že ta firma, o které se mluví, že pronajala to letadlo, abychom nedělali reklamu, tak nezbohatla rozhodně díky Miloši Zemanovi. Ten naopak kupónovou privatizaci v té době kritizoval, takže tady si myslím, že podezření ze střetu zájmu nemůže být. Ale jak říkám, já to považuji spíše za chybu hradní kanceláře, která měla zajistit to, aby prezident byl včas letadlem, které letělo. To, že letěl letadlem dřív, to se prostě stalo a já si nemyslím, že to je nějaká fatální věc, která by měla kohokoli diskvalifikovat. Na straně druhé si myslím, že pan prezident si je vědom toho, že příště musí poučit své zaměstnance na Hradě, aby lépe organizovali a lépe plánovali. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pánové, já vám zatím poděkuju za odpovědi k tomuto tématu. My se ještě budeme v průběhu pořadu bavit dál. Sněmovní komise pro práci BIS dnes řešila složitou věc. Proč a zda unikly z BIS odposlechy a jestli ředitel BIS Jiří Lang nezasahoval do vyšetřování úniku těchto odposlechů. Já jenom připomenu, že mluvím o odposleších lobbisty Romana Janouška a někdejšího pražského primátora Pavla Béma, které zveřejnila Mladá fronta DNES. Pro zjednodušení v médiích kauzu přejmenovanou na případ Mazánek a Kolibřík. Ve studiu stále se mnou sedí tři poslanci a tři členové této komise. A já začnu u vás, Marku Bendo, protože vy jste předseda té komise. Já chápu, že tam spousta těch věcí je utajovaných, je to, je to tajných, přesto by mě zajímalo, jestli se ta komise vůbec zabývala, jak je možné, že ty zprávy nebo ty informace se dostaly k Vítu Bártovi? 

 


Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Mně připadá, že někdy je dohoda s Českou televizí poněkud složitá. Já jsem jednoznačně říkal, že se nebudeme bavit o odposleších a že to... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Počkejte, ta otázka je legitimní. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


...že to nemůže být tématem. Mimochodem toto řešila minulá komise před 2,5 lety, které já jsem v té době nebyl ani členem a dnes...

 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dobrá, to znamená, že ... 

Marek BENDA, poslanec /ODS/:


...dnes se byl tématem komise kromě projednávání výroční zprávy BIS, která je mnohem zajímavější, jejím tématem byl dopis jednoho z potenciálně obžalovaných v kauze, který něco, něco požadoval a něco nabízel, že dá nějaké informace. A všechno ostatní je součástí trestního řízení, které běží proti některým představitelům BIS, proti možná některým dalším osobám, a my do toho nemáme vůbec co zasahovat. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já tomu rozumím a jenom, abych to uvedl na pravou míru. Dohoda, my jsme vám posílali okruhy otázek, které bychom chtěli. Vy jste řekl, že se o tom bavit nebudete, což je vaše, vaše právo... 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Já tomu rozumím. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


... Já mám ale právo se na to zeptat, protože mě to zajímá. Zajímá mě, jestli vás jako poslance zajímá, jak je možné, že z BIS, a to se ptám vás, pane poslanče Ondráčku, unikají odposlechy, potenciální odposlechy směrem k třetím stranám, v tomto případě jaksi šéfovi jedné politické strany? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Nás jako členy komise to samozřejmě zajímá, s těmito informacemi pracujeme, ale jsou to informace v režimu utajení a proto se... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Tomu rozumím, ale zajímá vás to a šetříte to, je to tak? 

 


Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Tyto informace máme k dispozici a zabýváme se jimi. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A jste spokojeni s tím, jak to vypadá? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Tyto informace máme, zabýváme se jimi a budeme s nimi pracovat i nadále. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Jste spokojeni? 

 


Marek BENDA, poslanec /ODS/:


A zabývají se tím v první řadě orgány činné v trestním řízení... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím. 

 


Marek BENDA, poslanec /ODS/:


... které nám dají nějaké o tom vědět. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Tomu naprosto rozumím. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


My nejsme vyšetřovatelé... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já to chápu, ale vy jste komise, která má kontrolovat, proto se na to ptám. Jste spokojeni s tím, jakým způsobem se tyto informace k vám dostaly nebo tu validitu těch informací? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Především v tuto chvíli probíhá trestné řízení, na základě toho výsledku se dozvíme, zda skutečně je pravda to, o čem se mluví. To znamená, zda se potvrdí, že informace, respektive odposlechy, o kterých se hovořilo v médiích, unikly z BIS a následně že unikly tou cestou, o které se hovoří, to znamená, že ten pachatel je pan Petržílek, který je měl předat Vítu Bártovi. To je zatím jedna z těch verzí. Policie v této věci koná a my uvidíme, jestli to skutečně takto se stalo. Jestliže se prokáže, že skutečně k tomu úniku došlo, a už v tuto chvíli má komise samozřejmě poznatky o tom, jaké jsou varianty, se tím může dát zabývat. V tuto chvíli ale je tady stížnost právě pana Petržílka, který si stěžuje na to, že mělo být ze strany vedení BIS manipulováno ono vyšetřování. My samozřejmě máme určité informace o tom, jak to mohlo probíhat, proto jsme si také na základě stížnosti advokáta pana Petržílka, pověřili jsme pana předsedu Bendu, aby požádal týdeník, který údajně má mít onu nahrávku z porady na BIS k dispozici, aby, pokud jí chce poskytnout, aby ji tedy poskytl komisi. Nicméně v tuto chvíli nemá smysl zabíhat do detailů, protože vše záleží spíše na policii než na naší komisi. My skutečně nejsme vyšetřovací komisí, my jsme pouze komisí... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já to vím. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


...komisí, která může kontrolovat. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já si myslím, že to jsou informace, které jsou naprosto v pořádku a naprosto relevantní a děkuju vám za ně. Pojďme k té samotné zprávě, protože tady bych souhlasil s vámi, že za zpráva je velmi zajímavá. Já vyberu jednu věc, která se jaksi v mediálním prostoru, hodně se o ní mluvilo. Já začnu u vás, a to jsou ty protiromské nálady části veřejnosti, které podle té zprávy jsou mnohem nebezpečnější než extrémní radikalismus nebo takové ty roztříštěné skupinky. Co se stalo ve společnosti, že k tomu došlo a co se s tím dá dělat? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Ta zpráva i ta veřejná část a tam bych asi doporučil všem, aby se na ní podívali, pokud je to téma zajímá, na internetu. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Na webové stránce, ano. 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Ta zpráva hovoří o tom, že do značné míry se společnost posouvá v tom, že například pokud se konají demonstrace, tak se jich neúčastní jen radikálové. Ti mnohdy na nich parazitují nebo jsou to lidé, kteří je vyvolávají, nicméně účastní se jich lidé, kteří se cítí ohroženi například drobnou kriminalitou, chováním některých skupin a samozřejmě ta radikalizace přichází, těch obyčejných lidí, kteří žijí s těmi problémy ve chvíli, kdy jsou označeni oni jako za radikály, za ty, kteří jsou extremisty. Přitom oni samozřejmě se snaží řešit problémy, které by měly být vyřešeny policií, měly by být vyřešeny soudy a mělo by se dosáhnout toho, že například nebudou okrádáni na ulici, kde bydlí. To znamená, to je samozřejmě problém, který popisuje i BIS a jasný náznak tam je v tom smyslu, že je potřeba o těch problémech více mluvit a nesnažit se škatulkovat tyto problémy do kategorie extremista nebo člověk, který chce za každou cenu nějakým způsobem hájit vše z té druhé strany. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Marku Bendo, to, že se právě tímto společenským tématem zabývá už i zpráva BIS, o čem to svědčí? O selhání nějakých státních úřadů? 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Zpráva BIS se obecně každý rok zabývá extremismem, velmi důkladně... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ano, ale teď se zabývá tou, tou zvláštní specifickou částí. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Teď poukazuje na to, že to nejsou organizované skupiny jenom, které tady se věnují tomu extremismu, ale že v minulém roce došlo na některých místech k vyhrocení a myslím, že to opravdu stojí za to, si přečíst, jaký je tam podíl romských aktivistů, nebo proromských aktivistů, médií a jejich informování, činnosti místních orgánů, místní policie. Velmi pečlivě je tam vypočítáno, bohužel je to souhrn jednotlivých chyb, jednotlivých nešťastných informací, které vedou k tomu, že se do tohoto vyhroceného konfliktu dostávají lidé, kteří by do něho normálně, normálně neměli zájem vstoupit, kteří protestují třeba jenom proti tomu, co se děje na jejich ulici a když jsou večer ve zprávách označeni za extremisty a to, tak najednou mají pocit, jako co tady ze mě děláte extremistu, když mně jenom prostě vadí, že pokaždé když, když jdu domů, tak abych zamykal na čtyři západy nebo budu vykraden. A policie přijede jenom za situace, kdy tady už dojde ke konfliktu. To já myslím, že jsou oprávněné, a je třeba, abychom se jim opravdu věnovali všichni. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dá se s tím, pane poslanče Ondráčku, v zásadě vůbec něco dělat? Tady se bavíme o nějakých komplexních jaksi řešeních, to znamená více o tom mluvit, práce policie. Ovšem na druhou stranu ve společnosti ten hlas sílí. Takže co s tím? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Každá věc má svoji příčinu a samozřejmě ty příčiny toho stavu, o kterém mluvil kolega Benda, to znamená, že se bojíte večer na ulici, zamykáte se na čtyři západy a tak dále, jsou důsledkem třeba škrtů, které předchozí vlády provedly v rámci bezpečnostních sborů, kdy snížily počty příslušníků u Policie České republiky, snížily platy příslušníkům, to znamená, nebyl takový počet lidí. A samozřejmě pokud ta bezpečnost není, tak jsou určité skupiny, které toho využívají. Samozřejmě pak je ta větší skupina osob, které žijí běžným způsobem života a ti jsou samozřejmě, kteří na to doplácejí. A ty se začnou nějakým způsobem bránit. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Tam je ještě jedna věc, která se v těch zprávách, pokud to tak mohu říct, objevují velmi často, skoro každý rok a bohužel v té veřejné části je to jenom náznak, já jsem nikdy neměl možnost číst tu plnou zprávu, asi na rozdíl od vás, pane poslanče. A to jsou špioni, respektive jaksi operativci působící na našem území. Mluví se tam často o ruských i čínských. Jak je to velký problém podle vás? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Nejde ani o to, jak je velký, ale jestli se zvětšuje nebo zmenšuje a tak, jak jsou ty zprávy z poslední doby, tak spíše je stále větší zájem o Českou republiku. Myslím si, že to souvisí především s mezinárodní situací, s tím, jak se vyvíjí svět. Jsme členy NATO, jsme členy Evropské unie a ta zpráva jasně hovoří o tom, že v dlouhodobém zájmu států, které tedy nejsou zapojeny do NATO, je určitým způsobem rozdělit ty jednotlivé státy proti sobě, ať už linkou východ, západ, sever, jih a podobně, to znamená, určitým způsobem vyvíjet tlak na to, aby jednotná politika Evropské unie nebyla tolik akceschopná. A to je, myslím, tou snahou samozřejmě, ta snaha je samozřejmě dána tím, kolik těch agentů nebo případně kolik vůbec zpravodajců, tedy cizích mocí působí na území České republiky. A je otázkou, jak tomu čelit, protože my bojujeme v posledních letech a není to rok nebo dva, je to možná 10, 12 let, bojuje BIS s nedostatkem prostředků, respektive s tím, že se prostředky buďto nezvyšují, anebo snižují a to je samozřejmě limit pro každou zpravodajskou službu. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Otázka na vás, jsme připraveni takovýto rostoucí zájem? Neměla by se na to BIS nějakým způsobem připravit lépe? 

 


Marek BENDA, poslanec /ODS/:


BIS je připravena, má... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pan poslanec říkal, že snižující se počty a peníze a tak dále. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Došlo k některým redukcím a já myslím, že zrovna BIS a ono to zase speciálně tyhle věci ve vztahu k zahraničí, jsou ve velké koordinaci s okolními státy s těmi spřátelenými. Já myslím, že bychom se toho my, každý z nás měli být vědomi ve svém konkrétním životě. To, co tady přece probíhalo kolem Ukrajiny, byla neuvěřitelná propagandistická válka, skoro bych řekl obou stran, ale té ruské zvlášť, způsob... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

 

Pardon to znamená, dávat si pozor na co? Na toho s kým mluvím nebo co... 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Ne. Dávat si pozor a ne všechno, co vidím v televizi, na internetu musí být nutně pravda. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Takže to třeba, co se dělo kolem, jak vy říkáte, té krize nebo toho střetu těch dvou názorů v ukrajinsko-ruském tom konfliktu, bylo živeno i jaksi cílenou propagandou z ruských agentů? 


Marek BENDA, poslanec /ODS/:


No tak to snad... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To je moje otázka. 

 


Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Na to nepotřebuju zprávu Bezpečnostní informační služby. Na to opravdu nepotřebuju zprávu Bezpečnostní informační služby, abych si tím byl jist a mohl bych vám jmenovat jednotlivé zájmové osoby, které jste i vy zvali do studia a které tady nějakým způsobem vystupovaly. Prostě ten problém reálně existuje. Ten střet, který probíhá a dneska se mnoho těchto bitev a střetnutí nevedou na úrovni těch konkrétních, ale toho, jak jsou ve světě vykládána, jakým způsobem jsou odprezentovány a tam samozřejmě mají tajné služby velké zájmy, velké cíle. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já jenom pro svoji neznalost a hloupost, kterého agenta jsme si sem pozvali? 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Nebudu říkat. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Nebudete říkat? 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Nebudu říkat. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Když o tom mluvíte, tak jsem předpokládal, že... 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Nejde, tak to je... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dobrá. Zeptám se... 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Neříkám agent, říkám zájmovou osobu. Tak to je něco jiného. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pana poslance Ondráčka. Souhlasíte s tím, že zájem o Českou republiku ze stran těchto agentů roste? Koneckonců to říká i ta zpráva, ale otázka je stejná. Jsme na to připraveni, tomu čelit? 

 


Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Tak s ledasčím, co říká kolega Benda, by se dalo souhlasit, akorát, že my na všechno nahlížíme, nebo kolega Benda na to nahlíží jednostranně. To znamená, on toho nepřítele vidí pouze v Rusku, ale připomeňme si, že třeba CIA je taky schopná odposlouchávat telefony paní kancléřky Merkelové a to jsou spojenci. To znamená, ta válka propagandistická je na obou dvou stranách. To znamená, na té Ukrajině sehrály svoji úlohu jak Spojené státy, Evropská unie, tak samozřejmě i Rusko. To, jak říká kolega Benda, že nepodléhat propagandě a nekoukat jednostranně, to můžeme třeba sledovat při dnešních mediálních výstupech, když vidíme ruské stíhačky, jak zvyšují svoji aktivitu, přitom se dozvídáme, že stále jsou jenom v mezinárodním vzdušném prostoru. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Takže to je taky podle vás součást nějakých zpravodajských her? 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Je to součást určité formy studené války, která bohužel zase započala. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pánové, já vám děkuji za vaše odpovědi. Díky za návštěvu. Mějte se hezky. Těšilo mě, na shledanou. 

 



Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/:


Na shledanou. 

 



Marek BENDA, poslanec /ODS/:


Na shledanou. 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Na shledanou. 

 

Marek Benda

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení