30. října 2014

Proč v době hospodářského růstu vláda více nešetří a nepředložila návrh státního rozpočtu s nižším schodkem?

Ústní interpelace předsedy ODS Petra Fialy v Poslanecké sněmovně na premiéra.

Dámy a pánové, vážený pane předsedající,

námitku nevznesu, místo toho vznesu svoji interpelaci na pana premiéra. Pane premiére, vy jste v rámci projednávání státního rozpočtu v prvním čtení zde vůbec nevystupoval, což pokládám za neobvyklé a chtěl bych vás proto požádat o vysvětlení základních parametrů rozpočtu, a vlastně i některých pojmů. Ministr financí vaší vlády označil tento rozpočet za prorůstový, proinvestiční, přičemž to nepotvrzují fakta.

Já jenom připomenu, že v roce 2013 skončil státní rozpočet se schodkem 81 mld. Kč a investice přitom dosahovaly 97 mld. a prakticky ještě výš, a tento rozpočet se schodkem 100 mld. počítá s investicemi pouze ve výši 75,6 mld. Kč, tzn., že investice jsou o 26 % nižší.

Nebylo by tedy lepší rozpočet, jehož deficit je 100 mld. Kč, v době, kdy očekáváme 2 -3% růst HDP, označit spíše jako přerozdělovací rozpočet? Všem berete, dáváte jenom některým vybraným skupinám. Přitom je hodně naivní očekávat, že by růst, kterému se teď můžeme těšit, byl donekonečna. Horší časy samozřejmě mohou přijít. Když se podíváte do zahraničí, tak Německo, Francie a další státy počítají s možným hospodářským poklesem, ale tato vláda jako by to neviděla, neinvestuje, místo toho rozdává.

Pane premiére, ptám se tedy. Vaše vláda má dobré podmínky pro to, aby v dobrých časech splácela dluhy, investovala do dopravní infrastruktury, do podnikání atd. Proč to neděláte?

Reakci premiéra a další interpelace si můžete přečíst ZDE.