24. října 2014

Prohlášení k závěrům Evropské rady

Premiér Sobotka se na včerejší Evropské radě připojil k závazku Evropské unie do roku 2030 zvýšit o 27 procent podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů i energetickou účinnost, aniž by byl schopen říci, kolik tyto cíle budou stát české občany a průmysl.

 
„Premiér na nás naložil další závazky v řádu miliard korun, a to v době, kdy se česká ekonomika ještě nestačila vzpamatovat z dopadů opatření v oblasti fotovoltaiky," říká Evžen Tošenovský, místopředseda ODS. „Sobotkův argument, že jsme se tímto rozhodnutím zařadili do hlavního proudu EU, v situaci, kdy nechce nebo neumí říci, kolik nás tento závazek bude stát, je nezodpovědný a poškozující.“ 
 
Podle Evžena Tošenovského si na sebe Evropa z ideologických důvodů naložila další břemeno. „Můžeme jen doufat, že se ostatní globální znečišťovatelé k unijním cílům na prosincovém summitu v Paříži připojí. V opačném případě hrozí, že nám zůstanou pouze závazky, které poškodí naši konkurenceschopnost v situaci, kdy evropské ceny energií stouply o 10 procent a ceny v USA v řádu procent klesají," dodává Evžen Tošenovský.
Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

místopředseda strany
poslanec EP