7. října 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl europoslanec a 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Poslanci Evropského parlamentu z příslušných výborů nakonec na Věru Jourovou kývli a dovolili jí být eurokomisařkou. Bylo to napínavé až do konce. Ještě po ránu to vypadalo na další výslech Věry Jourové. Kolem poledne ale přišlo evropské ano. První téma Událostí, komentářů, dobrý večer. Věra Jourová nakonec dostala podporu od všech čtyř potřebných výborů Evropského parlamentu, které jí minulý týden grilovaly, jak se v Bruselu říká. Navíc musela i písemně odpovědět na desítky doplňujících otázek po tom, co si vyslechla řadu výtek. Česká politická scéna to považuje za úspěch. Teď se ještě bude čekat na potvrzení Evropské komise jako celku. 



Bohumil VOSTAL, redaktor:

Brusel po velkém váhání otevírá své brány. Věra Jourová může balit. Europoslanci jejímu nástupu na post komisařky nakonec dali zelenou, přesto se ale do posledních chvil za zavřenými dveřmi odehrávalo drama. 



Timothy KIRKHOPE, britský konzervativní europoslanec: 

Říkali jsme si, že by byl dobrý nápad, kdyby znovu předstoupila před informované koordinátory. Ne už celý výbor, ale aby pár věcí vyjasnila. 


Claude MORAES, britský šéf výboru pro obč. svobody a spravedlnost EP: 

Chtěli jsme od ní víc informací. Cítili jsme ale, že je důležité pracovat i s dalšími výbory. 



Bohumil VOSTAL, redaktor:

A tak neprošel nápad dostat Jourovou před europoslance znovu, jako tomu bylo u britského kandidáta na komisaře pro finanční služby. I tak si v Bruselu mnozí myslí, že spravedlnost, ochrana spotřebitele a rovnost pohlaví jsou na jednoho člověka příliš náročné. 



Marie ARENOVÁ, belgická europoslankyně: 

Budeme teď pečlivě sledovat práci české eurokomisařky. V jejím případě se neřešila osobnost, ale příliš velké portfolio. 



Bohumil VOSTAL, redaktor:

Věra Jourová si na rozdíl od některých jiných kandidátů na eurokomisaře může oddechnout. Na vysoký bruselský post ale neusedne, dokud novou Evropskou komisi jako celek neschválí Evropský parlament, a to se může táhnout déle, než se čekalo. 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka: 

I přesto se ale v Česku řadě politiků ulevilo. Hlavně těm vládním. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér; předseda strany /ČSSD/ (záznam): 


Evropský parlament je prostě suverén a vždycky někdo z těch kandidátů do Evropské komise si vytáhne černého Petra, takže jsem především rád, že si černého Petra nevytáhla česká kandidátka. 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí; ministr financí /ANO/ (záznam): 

I ten Evropský parlament je zpolitizovaný a já si myslím, že byla spíš obětí nějakých dohod. 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka: 

To hlavní aktérka dne, Věra Jourová, sledovala jednání výboru jen částečně. Zdravotní důvody jí neumožnily být v Bruselu ani se k výsledku vyjádřit na kameru. 



redaktorka /citace: Věra JOUROVÁ; kandidátka na eurokomisařku /ANO//: 

"Jsem potěšena, že jsem dostala příležitost konkrétněji okomentovat své záměry a vize. Byl to demokratický proces, náročný, ale zcela legitimní. Konečné slovo však bude mít Evropský parlament, který bude schvalovat komisi jako celek." 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka: 

To pravicová opozice sice budoucí komisařce gratuluje, ale o postu, který jí v Bruselu dali, má pochybnosti. 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/: 

Po slabém výkonu jsme obhájili velmi slabé portfolio, a to jenom ukazuje to, že zahraniční politika této vlády je velmi špatná. 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka: 

Jenže právě o portfoliu, které Česku připadlo, by už politici podle prezidenta mluvit neměli. 



Miloš ZEMAN, prezident republiky (záznam): 

Je potřeba udělat tlustou čáru a za spory, jaké portfolio měla, nebo neměla mít, a přát jí, aby měla úspěch. 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka: 

Česko vysílá do Bruselu už čtvrtého komisaře. Věra Jourová je ale první ženou, která za Českou republiku v komisi usedne. Z Bruselu Bohumil Vostal a z Prahy Štěpánka Martanová, Česká televize. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A v Událostech, komentářích teď vítám Zuzanu Roithovou, ještě nedávno europoslankyni. Dobrý večer, paní Roithová. 


Zuzana ROITHOVÁ, bývalá europoslankyně /KDU-ČSL/:

Dobrý večer. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

A do Bruselu zdravím současnou europoslankyně Ditu Charanzovou. Dobrý večer. 



Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/:

Dobrý večer. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A europoslance Jana Zahradila. Také dobrý večer, pane poslanče. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Dobrý večer. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Paní Charanzová, co podle vás rozhodlo o tom v té poslední fázi, že Věra Jourová nakonec podporu zmíněných čtyř výborů získala? 


Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/:

Já bych řekla, že to mělo dvě roviny. Jedna byla ta její odbornost, to znamená, jakým způsobem odpověděla na ty zaslané otázky. A druhá, která hrála také velmi důležitou roli, to byla politická podpora, která se nakonec našla pro to, aby všechny ty čtyři výbory jí daly zelenou. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Zahradile, odbornost, politická podpora, to jsou ty důvody, proč Věra Jourová s největší pravděpodobností bude eurokomisařkou? 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Určitě ty poslance přesvědčila v tom reparátu, koneckonců tak to někdy bývá, že zkoušku neuděláte na poprvé, ale až na podruhé nebo maturitu, tak tohle byl prostě ten případ. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Takže ty doplňující otázky rozhodly, ten reparát se povedl, a to je to gró dnešního rozhodnutí, pane Zahradile. 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

Já bych z toho opravdu nedělal žádné drama. V tuhle chvíli tady jsou jiní adepti, kteří ještě budou mít problémy. Paní Jourová, zdá se, už ty problémy má za sebou a teď se bude muset soustředit na to své portfolio, které, jak už tady bylo řečeno, není nikterak jednoduché a ty jednotlivé odbornosti spolu zase až tak moc nesouvisí, takže uvidíme, jak se jí bude dařit. V každém případě já jí přeji úspěch. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Paní Charanzová, šlo vlastně vůbec o nějaké doplňující odpovědi? Nebyla to klasická hra, my vám podpoříme toho, když vy podpoříte, nebo nepodpoříte třeba zase někoho jiného, není tohle to nejdůležitější na vyjednávání postu toho kterého eurokomisaře? 



Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/:

Já myslím, že oboje hraje svojí roli. Je nutné říci, že ona opravdu to portfolio má takříkajíc od Šumavy k Tatrám, to znamená, že ona během toho slyšení samozřejmě nemohla jít do detailů u všech těch otázek. Takže tím, že si poslanci vyžádali nějaké doplňující upřesnění, bylo v některých případech i legitimní. Na druhou stranu jako od začátku bylo patrné, že je tady nějaká politická hra, která se odehrává v zákulisí a že bez trochy toho politického štěstí ten konečný výsledek by takovýto nebyl. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Paní Roithová, takhle to je v Evropském parlamentu? A vy už o tom můžete mluvit úplně otevřeně, politické hry, ty jsou rozhodující, tak se dohodneme s tím či oním a ono to nějak dopadne nakonec, takhle se to odehrává v Evropském parlamentu? 



Zuzana ROITHOVÁ, bývalá europoslankyně /KDU-ČSL/:

V žádném případě takto se to neodehrává. A já bych chtěla říct, že já bych ani nevnímala to, že Věra Jourová doplnila těch 32 otázek jako nějaký reparát. To portfolio je skutečně velice široké, je jasné, že jí vlastně budoucí předseda komise, má k ní velkou důvěru, když jí dal toto velmi silné portfolio, a je jasné, že to nemohla během těch 4 hodin všechno prostě ze sebe vyklopit. A také samozřejmě na to měla relativně krátkou dobu se připravit na oblast, ve které předtím zase tolik nepracovala. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

No, právě proto. Není tohle to důkaz těch zákulisních her? Člověk, který dostane na starosti něco, co, a to říkají všichni, je neskutečně široké, paní Charanzová mluvila, že to je od Šumavy k Tatrám, ono to je přes celou Evropu, jak to tak vypadá, a dostane to člověk, který se tím nezabýval. Široké portfolio, nezabýval se tím, tak ta politika asi je důležitější v tomto případě. 



Zuzana ROITHOVÁ, bývalá europoslankyně /KDU-ČSL/:

Jestli mám na tohle to odpovědět, tak já myslím, že... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Prosím o to. 


Zuzana ROITHOVÁ, bývalá europoslankyně /KDU-ČSL/:

Ano. Tak já musím říct, že Věra Jourová podle mého soudu přesvědčila, že bude schopná takto široké portfolio zastávat. A to, proč si poslanci vyžádali, a je to vlastně letos poprvé, kdy takhle, jak chtěli ještě doplnit otázky písemně, no tak to je právě proto, protože jim velmi záleží na tom, aby ona se opravdu zavázala, že bude vlastně řešit některé úkoly, které víceméně už třeba Evropský parlament i přijal, schválil a které jsou zaparkovány radě a tam samozřejmě silná podpora od komisařky je velmi klíčová. Ona se Věra Jourová v těch 32 odpovědích zavázala velice vážně k tomu, že prosadí vlastně tu smlouvu o ochraně dat se Spojenými státy, což je tedy obrovský úkol, a pokud se jí toto podaří, tak bude samozřejmě úspěšnou komisařkou. Stejně tak se zavázala,  vlastně znova otevřít otázku, která je také velmi ožehavá, a to je rodičovská dovolená v rámci Evropské unie, nějaké jaksi jednoznačnější pravidla nastavit. A samozřejmě že tyto regulace, když o nich budeme hovořit, tak se zase nelíbí například euroskeptikům, anebo na druhé straně, pokud já mám informace, tak tam byly výhrady ze Strany zelených a komunistů. Nesouhlasím s tím, co říkal dnes pan Telička v Interview, nebyli to socialisté, ale trochu jiná strana, která měla určité výhrady. Nicméně, třeba vyjádření paní Šojdrové bylo klíčové právě proto, že v tom výboru pro ženská nebo pro rovnost pohlaví prostě uspěla a byla tam ta podpora. A já si myslím, že většina... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ale podpora založená na tom, že se politici mezi sebou dohodnou, anebo podpora založená na tom, Věra Jourová to zvládne, ona es to rychle naučila a tady ukázala, že je schopná ty informace akceptovat a zvládnout. Co bylo klíčovější, paní Roithová, podle vás? 

 



Zuzana ROITHOVÁ, bývalá europoslankyně /KDU-ČSL/:

 

Já si myslím, že klíčové bylo především to, že se uměla velmi dobře vyjadřovat, že prostě zejména v těch dalších odpovědích vysvětlila, že ví, o čem bude vlastně pět let její práce, a když to porovnám například před pěti lety, když propadla bulharský návrh na komisařku, tak ta byla skutečně velice slabá a neuspěla proto, protože byla nesmírně slabá. A za ní přišla z Bulharska potom komisařka, která byla jedna z nejlepších. Takže já bych trošičku mírnila ty výrazy, které se dneska v médiích objevují o tom, jak to všechno řeší nějaké zákulisní dohody. Samozřejmě je to zcela legitimní, že koordinátoři, to jsou v podstatě jakoby šéfové klubů jednotlivých výborů, tak tito političtí šéfové těch politických klubů si vyžádají i od zástupců třeba z České republiky, českých poslanců názory, ale samozřejmě také názory všech ostatních poslanců z té frakce, a na základě těch názorů potom samozřejmě se vyjádří na té schůzi koordinátorů. A ta schůzka koordinátorů dopadla dnes velmi dobře a já opravdu si myslím, že to tady přeháníme s tou kritikou zákulisních dohod. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

No, víte, přeháníme, byla to paní Charanzová před chvílí, která říkala, že to byly zákulisní hry, byl to Andrej Babiš, kterého jsme slyšeli v té reportáži. Tak jaké zákulisní hry, paní Charanzová, se hrály? Buďte přesně a úplně konkrétní. 



Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/:

Úvodem asi bych řekla, že já jsem koordinátor naší politické frakce právě v oblasti, která spadá pod kompetence paní Jourové, v oblasti ochrany spotřebitelů. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Takže, kdo co za co chtěl? 

 


Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/:

Ano, přesně, já jsem tam seděla na těch jednáních jak minulý týden, tak tento týden. Minulý týden tam je nutné říci, že nikdo neřekl, že paní Jourová by nemohla být komisařkou. Tam se pouze konstatovalo, že některé ty odpovědi byly obecnější a že by bylo dobré si to upřesnit. Dneska, co se odehrálo, tam je potřeba říci, že zaznělo z úst předsedů těch jednotlivých čtyř výborů, kteří teda prezentovali potom stanoviska těch koordinátorů, že jsou určité politické strany, které volají třeba po tom, aby bylo další nějaké minislyšení, a do této skupiny teda patřila i frakce, do které patří i Občanská demokratická strana. Ta vlastně už i minulý týden volala po tom, aby bylo druhé slyšení, dneska dokonce zaznívaly v kuloárech informace o tom, že budou chtít, aby se o paní Jourové hlasovalo. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ano, to konzervativní představitelé Evropského parlamentu chtěli. Ale takové ty dotazy, tak my vám podpoříme Věru Jourovou, když vy podpoříte někoho jiného, to na těch schůzkách koordinátorů nebo celých frakcí nebo celých výborů padalo? 

 



Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/:

Takhle, že by to tam stálo, to tam nestálo. Samozřejmě ty, jako úlohou koordinátorů je posoudit, zdali ty odpovědi na otázky jsou věcné, jestli jsou správné, jestli jí můžeme doporučit. Bylo evidentní ale, že je tam spojitost s dalšími slyšeními, které buďto probíhaly, nebo se vyhodnocovaly a že je tam nějaká linka a že se ve vyšších patrech, bych řekla, dějí paralelní jednání o tom, jak ten výsledek má vypadat. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Vy jste, pane Zahradile, říkal, že výkon Věry Jourové při slyšení nebyl žádná sláva, ale nakonec ani žádná katastrofa. To moc nenaznačuje, že by tam odbornost nějakým způsobem rozhodovala. Pane Zahradile. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


To se stává poměrně často. Prostě těch portfolií je hodně a ti komisaři nebo ti nominanti také někdy procházejí spíše politickým rozhodováním, než že by to byli jacísi neutrální odborníci nebo kariérní diplomaté. No a musí se do té problematiky potom vpravit. A skutečně nemalujme si tady opravdu tu situaci narůžovo. Tady probíhají takové obchody něco za něco, takže paní Jourová, a to je také dobré si uvědomit, tady už nezastupuje jenom sama sebe nebo Českou republiku nebo nějaké hnutí, ale zastupuje také liberální frakci, která je čtvrtá největší v Evropském parlamentu, která disponuje určitým počtem hlasů, a samozřejmě pokud se někde ocitne v problémech nějaký nominant nějaké jiné politické frakce, no tak s tou liberální frakcí se potom může vyjednávat, za jakých podmínek ona podpoří toho jiného kandidáta a za to může být přislíbena podpora zase nominace těch liberálů, v tomto případě paní Jourové. To jsou politické obchody, které tady probíhají. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili standardní politické vyjednávání, tak byste to nazval. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Je to normální standardní politické vyjednávání, které tady v Evropském parlamentu probíhá. Jestliže paní Roithová říká, že to tak není, tak já tvrdím pravý opak, ono to tak prostě je a je to svět reálné realistické politiky. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Možná, protože jste každý býval v jiném klubu. Pane Zahradile, vy o tom portfoliu říkáte jako ODS, tedy on to říkal Petr Fiala v té reportáži, že je slabé, po slabém výkonu, ale tady zaznívá, že je naopak obrovsky rozsáhlé s důležitými úkoly. Tak jaké tedy, pane Zahradile, je? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


My neříkáme, respektive pan předseda Fiala neříká nic jiného než to co, řekl předseda hnutí ANO pan Babiš, který byl první, který se veřejně pohoršoval nad tím, že paní Jourová dostala slabé portfolio. Já myslím, že se to dá velice rychle a snadno dohledat ty jeho výroky, protože je to asi 14 dní stará záležitost, a obvinil z toho pana Sobotku, obvinil ho z toho, že jako premiér nedostatečně vyjednával a že nezajistil paní Jourové podporu na nějaké silnější portfolio. Takže tohle by si měla vládní koalice vyříkat sama mezi sebou. Já tvrdím, že toto portfolio nepatří mezi ta nejsilnější, je opravdu velmi roztříštěné, je tam celá řada nesourodých odborností, kde se bude těžko hledat nějaký společný jmenovatel. Ale zase souhlasím s tím, že teď už nemá cenu se v tom moc hrabat a v tom bych docela i podepsal to, co říkal prezident republiky. Teď je zapotřebí, aby paní Jourová dokázala, ukázala, co v ní vlastně je. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Paní Charanzová, už to máme nechat být? Už se v tom nebudeme hrabat, jak říká pan Zahradil, anebo jak to tedy vy vnímáte? Je to něco slabého pro Věru Jourovou, anebo už to vidíte jinak? 

 



Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/:


Já jsem to od začátku viděla tak, že je to poměrně zajímavé portfolio, které má v sobě prvky, které jsou důležité pro každodenní život každého občana, ať už je to otázka spravedlnosti, tak je otázka ochrany spotřebitele, osobních údajů, to jsou témata, která se dotýkají každého z nás. A myslím, že před paní Jourovou tam čeká celá řada úkolů a držím jí palce, aby ty úkoly dobře zvládla tak, abychom viděli konkrétní výsledky i pro naše české občany. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Paní Roithová, není chybou, že někdo vymyslel takovouto věc, takto roztříštěné specifikace nebo agendy, které Věra Jourová bude dělat?

 



Zuzana ROITHOVÁ, bývalá europoslankyně /KDU-ČSL/:


Musím říct, že mě překvapilo, že k té agendě, která patří pod výbor jury a libe, ještě bych chápala samozřejmě i gender politiku, protože patří samozřejmě do těch právních záležitostí, a samozřejmě k tomu ochrana spotřebitele je, tak jak říká správně kolega Zahradil, jakoby trochu z jiné díže. Já to ale vnímám tak, že mimochodem mně jsou velice blízká tato témata, protože jsem pracovala ve všech těch třech výborech dlouhá léta a vím, jaký zajímavý portfolio to samozřejmě je. A já jsem... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dobrá, ale tahle směs tedy nevidíte jí jako smrtící třeba pro Věru Jourovou. 

 

 



Zuzana ROITHOVÁ, bývalá europoslankyně /KDU-ČSL/:


Nevidím jí jako smrtící. Vemte si, že já jsem sledovala, že dnes byl komisař, nebo budoucí komisař finský, který předstoupil dokonce před pět výborů. Jeho slyšení bylo před pěti výbory, nejenom před čtyřmi, takže tyto otázky by spíše byly na pana Junckera. Na druhou stranu já to opravdu vnímám tak, že Jourová zřejmě velmi zapůsobila na pana předsedu, když jí vlastně naložil takovéto břímě na záda, ale ona má obrovskou příležitost díky těmto tématům prezentovat své názory a názory, které tady v České republice jsou málo slyšet, a to je, jak významným způsobem přispívá Evropská unie k ochraně spotřebitele, jak významným způsobem se stará o ochranu dat, o digitální prostředí, o harmonizaci pravidel, která umožňují právní prostředí, které jsme si tady bohužel dost těžko vybudovávali sami. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dámy a pane, děkuju za rozhovor v Událostech, komentářích. Na shledanou. 

 


Zuzana ROITHOVÁ, bývalá europoslankyně /KDU-ČSL/:


Na shledanou. 

 


Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/:


Na shledanou. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Na shledanou. 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP