1. října 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS a 1. místopředseda senátorského klubu Miloš Vystrčil.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý večer.

Hezký večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Miloš Vystrčil, místopředseda Občanské demokratické strany. Pane místopředsedo, i vám přeji dobrý večer, vítejte v Událostech, komentářích.

Hezký večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Faltýnku, to, co jsme slyšeli i ta kritika, která přichází, vybralo Česko eurokomisařku dobře?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Já jsem přesvědčen, že určitě ano. Věra Jourová nám dneska neudělala ostudu v Bruselu. Já jsem měl možnost část toho grilování sledovat a můžu říct, že na nekonkrétní obecné otázky se většinou dávají obecné odpovědi a na konkrétní otázky se dávají konkrétní odpovědi. Kdybyste se vy mě dneska tady zeptal, pane redaktore, jak utíkají peníze z českého zdravotnictví, tak já vám konkrétně odpovím.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Tak byste tady citoval některé věci, které citoval včera pan Babiš na tiskové konferenci, k tomu teď vracet nebudeme.

Přesně tak, přesně tak.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Je to fér vhodit Věru Jourovou do něčeho, v čem se nepohybovala, jak jsme ostatně od pánů slyšeli?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Já jsem do Bruselu jezdil lobbovat za naši zemi, za naše zemědělce 3 roky v tom minulém období a můžu říct, že když si člověk dělá analýzu a poslouchá, jak to vlastně celé probíhá, že my dneska sklízíme plody bohužel nějaké naší vládní politiky a přístupu k Evropské unii v minulosti. Protože my jsme měli v minulosti za, teď se nechci opravdu dotknout kolegy Vystrčila, za pravicových vlád...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ale uděláte to očividně..

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

...jsme měli politiku takovou tu okopávací kotníků a mám obavu, že dneska nám to Brusel trošku vrací a i rozhodnutí pana Junckera o tom konkrétním portfoliu, přestože jsme usilovali o jiné portfolio, tak to dopadlo tak, jak to dopadlo a Věra dostala vlastně velmi široké portfolio. Byli jsme svědky dneska vlastně celý národ měl možnost sledovat to grilování, že to nebylo jednoduché. Ale z mého pohledu se na to připravila, přestože ta oblast jí není úplně vlastní.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Je dobře vybrán eurokomisař, eurokomisařka za Česko v tomto případě?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

To se ještě uvidí, ale jinak já Věru Jourovou znám, shodou okolností z jejího působení na krajském úřadu Kraje Vysočina, kde měla na starosti regionální rozvoj, protože byla vedoucí odboru regionálního rozvoje. Považuji ji za schopnou a bystrou úřednici nebo považoval jsem ji za schopnou a bystrou úřednici. Určitě by to bylo tak, že by jí lépe seděl regionální rozvoj, regionální politika. Myslím si, a souhlasím s panem Pospíšilem, že by to bylo lepší pro Česko, a je škoda, že se to nepodařilo vyjednat...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

A má tedy, měla tedy vláda zareagovat nějak nebo mít vícero kandidátů připravených než Věru Jourovou hodit do něčeho, čemu nerozumí?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

A já to dokončím a možná odpovím na tu otázku...

To bude dobře.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Říkat, že to je vina předchozí vlády, je úplně bezvadná výmluva, které, doufám, nikdo neuvěří, protože právě protože nyní tady máme vládu proevropskou, tak být na pozici evropského komisaře, tak bych jí odměnil a nikoli potrestal za tu změnu toho kurzu, takže je to celé velmi nelogické. A jinak to, na co se ptáte, tak já věřím, že Věra Jourová se ty věci naučí a ona se trochu přiznala, musela učit i na to vlastní grilování. A to všichni víme, že to je poznat, jestli to z vás jde, protože to máte v sobě a dlouho jste to dělal, nebo proto, že jste se to učil a teď to říkáte a tam si taky dáváte vždycky pozor, aby když úplně přesně nevíte, tak neudělat chybu, znamená odpovědět trochu obecněji než by to bylo, kdybyste to opravdu znal. A to se jí mohlo stát, ale já bych jí to nevyčítal, protože to je logické. Ona se připravovala, jak nejlépe uměla a já si myslím, že to je potenciál na to, aby ty resorty, které jsou opravdu náročné, zvládla, má.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Proč by nás pan Juncker Českou republiku měl trestat za vlády předchozí, když vidí, že teď má vládu proevropskou, jak říkal pan Vystrčil?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

To je pravda, ale samozřejmě je tam nějaká paměť a my jsme se chovali jako Česká republika v minulých obdobích tak, že jsme byli v některých věcech velmi kritičtí k Evropské unii a na mě to tak prostě působí. Možná se pletu, možná se mýlím. Já spíš vidím jako pozitivní...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

A nevyjednali jste to špatně prostě? Pozdě, špatně, bez dostatečných argumentů, asi to prostě zbylo, jak říkal pan Pospíšil.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Ne, já si myslím, že ta vina, ne, ne, určitě ne, protože Česká republika nominovala svého jediného kandidáta po politické dohodě ve vládě zhruba v polovině, že ještě polovina států byla za námi, neměly konkrétní návrh, a jak jste říkal alternativně, tak nevím o tom, že by některý ze států měl alternativně více kandidátů. My jsme prostě navrhli Věru Jourovou, protože jsme se jako vládní koalice shodli, že to je nejlepší možný kandidát za Českou republiku, že nám neudělá ostudu v Evropě a rozhodnutí bylo na panu Junckerovi. Nevím, jestli jsme lobbovali dobře nebo dostatečně, to byla hlavně věc pana premiéra a jeho zodpovědnost a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Nicméně já věřím tomu, že Věra při tomto grilování uspěje a že bude jmenována evropskou komisařkou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Co měla vláda udělat jinak při vyjednávání?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Všimněte si, že když je něco špatně, tak za to může pan premiér a když dobře, tak za to může Andrej Babiš. A jinak...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Dobře, zůstává moje otázka. Buďte prosím konkrétní, co udělali špatně, že nevyjednali lepší portfolio?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Udělali špatně to, že vyjednávali málo nebo pozdě, přesně co udělali špatně, bych mohl říci, pokud bych u toho byl. Ale já ještě musím reagovat, omlouvám se, na jednu věc, kterou tady pan Faltýnek říkal, a to je, že my jsme byli antievropští nebo že jsme něco dělali špatně z hlediska fungování Evropské unie. Já si myslím, že všichni, co sledují politiku Evropské unie, tak vidí, že ten eurorealismus, který my zastáváme, posiluje v Evropském parlamentu. Ty poslední evropské volby to jednoznačně dokazují. A já si myslím, že i díky takovým postojům, které zastává Česká republika, se dneska evropská politika zreálňuje. Já se proti tomu musím ohradit a každý musí uznat...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Posilují, ale dominanci pořád /souzvuk hlasů/ pro evropské frakce.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

To jsme se ale vzájemně nepochopili.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Samozřejmě to je běh na dlouhou trať.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

To jsme se vzájemně nepochopili. Víte, jako když člověk chodil po těch chodbách v tom Bruselu a mluvil s poslanci, mluvil s úředníky z komise, tak to bylo spíš o tom, že Česká republika na jedné straně okopávala kotníky a na druhé straně se nechovala dostatečně sebevědomě. O tom to bylo.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Tomu už skoro vůbec nerozumím, okopávat kotníky a ještě se chovat nesebevědomě. To znamená, asi zezadu nějak jsme to dělali, nebo, já prostě nerozumím té argumentaci. Zdá se mi to, že tady pan Faltýnek nastupuje nějaký zástupný problémy. Myslím si, že to je zbytečné.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pojďme k tomu dnešku, teď řešíme dnešek. Jak si vysvětlujete vy tu konkrétní dnešní kritiku Věry Jourové. Je to reálná kritika?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Já jsem to už vysvětlil. Já si myslím, že Věra Jourová se připravila, jak nejlépe uměla. Já jí znám a vím, že tomu dala všechno, co může, ale je to...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Je to problém jiného portfolia, než, než se s tím počítalo.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:
... je to prostě problém toho, že to nemá v sobě a to zkušení politici, na něm politici poznají a někteří si to i vychutnali, protože vždycky, když se politik dostane do diskuse s politikem, tak má trochu tendenci jako ukázat, jak on by to věděl a ten druhý neřekl přesně to, co by chtěl, a toho času taky měla málo.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Od vás vysvětlení podobné? Může za to jiné portfolio.

Určitě z části ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pánové, zůstaňte se mnou ještě v Událostech, komentářích.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Je tu první změna ve vládě. Novou ministryní pro místní rozvoj by se mohla stát Karla Šlechtová. S tímto jménem dnes premiéra seznámil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Šlechtová teď pracuje na Úřadu vlády jako ředitelka odboru evropských fondů. Zkušenosti s ministerstvem, které by teď měla vést, má taky.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:

Ženu nahradí žena. Stejně jako se dřív na ministerstvo vracela Věra Jourová, teď čeká návrat Karlu Šlechtovou.

Karla ŠLECHTOVÁ, kandidátka na ministryni pro místní rozvoj:

Můj první krok, proč jsem šla na ministerstvo pro místní rozvoj jako řadový zaměstnanec, bylo, že musím státní správě pomoci, a pozice kandidátky na ministryni pro místní rozvoj je pro mě velká výzva.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:

Nabídku dostal i Babišův náměstek Lukáš Wagenknecht. Ten ji ale odmítl. S některými svými zřejmě budoucími kolegy se Šlechtová osobně zná. Třeba pro premiéra připravovala podklady týkající se evropských fondů.

Bohuslav SOBOTKA, premiér; předseda strany /ČSSD/:

Já jsem měl dvě priority v této souvislosti. Za prvé, aby věci proběhly rychle a ta druhá podmínka podle mého názoru je splněna vrchovatě, protože paní Šlechtová se pohybuje již delší dobu v oblasti fondů.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér; předseda strany /KDU-ČSL/:

Já to respektuji, ovšem tak jak jsem slyšel, že odborně to bude určitě dobrá volba.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu /Úsvit/ /Studio ČT24/:

Je evidentní, že z hlediska vlády jde o jakousi personální improvizaci.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:

Jestli se Karla Šlechtová stane opravdu šéfkou ministerstva pro místní rozvoj, rozhodne prezident Miloš Zeman. Nejdřív se s ní chce ale seznámit a proto si ji v následujících dnech pozve na osobní pohovor.

Jiří OVČÁČEK, mluvčí prezidenta republiky:

Pro pana prezidenta je především důležité, aby šlo o odborného kandidáta, což si myslím, že v tomto případě je splněno.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:

Ještě předtím, už zítra, přijme hlava státu kvůli volnému místu ve vládě premiéra i šéfa hnutí ANO. Sama Šlechtová by měla dostat pozvánku na Hrad na pátek. Štěpánka Martanová, Česká televize.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Faltýnku, je to personální improvizace, anebo jsou tady jednoznačné argumenty, které potvrzují kvalifikaci paní Šlechtové pro post ministryně pro místní rozvoj?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Tak určitě to není personální...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Improvizace. Říkal pan Fiala.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

... personální improvizace, jak říkal Radim Fiala. Pan Babiš a předsednictvo hnutí poměrně dlouho diskutovalo o nástupci paní Jourové. Ve hře bylo několik kandidátů jak stranických, tak nestranických a padla volba, včera večer padlo rozhodnutí právě na paní Karlu Šlechtovou právě z těch odborných důvodů, protože to je člověk, který vlastně celou svoji profesní kariéru strávil kolem evropských fondů, byla v Bruselu 4 roky, čili je to člověk, který té problematice velmi rozumí. A je to jedna z priorit ministerstva pro místní rozvoj, kde vlastně poteče největší objem evropských prostředků v příštích, v příštích 7 letech, čili je to vyloženě odborná ...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Paní Šlechtová sama ale říká, že pro ministerstvo pro místní rozvoj neteče úplně nejvíc peněz.

Ale poteče.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Tak to bude zařízeno. Všechno poteče přes ministerstvo pro místní rozvoj, které spravuje.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Ale je to velký objem a je to jedna z priorit. Dneska já jsem s ní chvilku mluvil, chce pokračovat v tom trendu, který nastavila Věra Jourová. My jsme do toho šli prostě jako do odborníka, který prostě se v této oblasti orientuje a zná ji velmi dobře, protože, jak víte, odchází vlastně s Věrou Jourovou do Bruselu i náměstek Braun, který měl na starosti právě evropské fondy, takže to ministerstvo je vlastně oslabeno o dva lidi, kteří se tom orientovali a tohle je adekvátní náhrada, která chce pokračovat v tom nastaveném trendu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Dostatečné kompetence pro správu ministerstva pro místní rozvoj má paní Šlechtová?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Já nevycházím z úžasu. Pan Faltýnek si to musí nastudovat. Samozřejmě přes MMR nepotečou největší prostředky, to už je rozhodnuto. Operační program doprava případně životní prostředí bude mít více prostředků než ty programy, které bude řídit MMR. To je spíše role organizační a nastavení nějakých procesů, jak se bude žádat. Takže to je jedna věc. Jinak já paní Karlu Šlechtovou znám, protože jak my se nezajímáme o tu Evropskou unii, tak já jsem s ní diskutoval, jak pomoci právě české vládě a zejména ministerstvu pro místní rozvoj, jak vyjednat dohodu o partnerství. Dokonce jsme spolu diskutovali o tom, jak se vypořádat s ex-ante kondicionalitami. Já jsem interpeloval pana Hahna, který byl komisařem pro regionální rozvoj, a právě velmi jsme spolupracovali. Já ji považuju za kvalitního úředníka, měl jsem možnost ji poznat jako kvalitního úředníka. Jaký bude manažer a politik, to se uvidí. Mě trošku překvapilo, že člověk, který je zejména kariérním úředníkem a opakuji, že s ní mám dobré zkušenosti, se najednou stává prostě hlavou úřadu. To je překvapující.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

To říká i, pane Faltýnku, paní Šlechtová sama, že ona je projektovou manažerkou, firmu nikdy neřídila, ona dostala otázku, jestli to bude řídit jako firmu to ministerstvo a na to ona říkala, že bývala vždy projektovou manažerkou, nikoli tou úplnou hlavou. Nebude to problém?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

To ukáže čas. My věříme, že ne. Pracovala i v soukromých společnostech, v auditorské formě, čili má za sebou i tu profesní kariéru v soukromé sféře, takže my si myslíme a věříme tomu, že bude to ministerstvo řídit dobře. A navíc je to otázka i nějaké týmové práce, čili je to...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

A zná ty agendy stavebního zákona, veřejných zakázek, což je také důležitá součást práce ministerstva pro místní rozvoj.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Já nevím, jestli zná agendu stavební, ale ministr nemusí znát úplně všechno. Je to otázka týmové práce a věřím tomu, že na ministerstvu koneckonců třeba pan vrchní ředitel Sklenář, který má na starosti tuto agendu, je velmi kvalitním úředníkem, který to zná a dělá to léta.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Stačí, když si manažer sežene dobré podřízené a bude dobře řídit?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Já celkem bych řekl a možná překvapím pana Faltýnka. Tomu rozhodování rozumím. Ona paní Karla Šlechtová byla vedoucím odboru přípravy programovacího obdoby 2014, 2020, čili ona nastavovala mechanismy, jak se bude čerpat a hrozně důležité je, abychom byli úspěšní, aby tam nedocházelo k překotným změnám, aby se nešlo ode zdi ke zdi, a tohle si myslím, že ona je zárukou, že se dál pojede v nějaké té přípravě kontinuálně, ona to myslím i sama řekla. To, kde bych měl teda strach, je, jestli neselže jako manažer a politik, protože politik musí mít odvahu a musí být často schopen jít do střetů někdy i nepříjemných a to většinou úředníci moc nechtějí.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Proč jste vlastně nenavrhli Kláru Dostálovou, kterou chtěla odcházející Věra Jourová?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

To je otázka na pana Babiše. S paní...

To rozhodl on.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Ne. S paní Dostálovou jednal, byla v tom výběru a konečné rozhodnutí bylo na předsednictvu našeho hnutí a to jsme udělali včera večer s tím, že jsme rozhodli o tom, že to bude, že to bude paní Šlechtová.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

A proč až tak na poslední chvíli? O tom, že Věra Jourová bude odcházet, to se ví delší dobu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Protože tak dlouho probíral ten výběr, abychom vybrali toho nejkvalitnějšího kandidáta.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pánové, děkuju, za debatu, na shledanou.

Na shledanou.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:

Také děkuji, na shledanou.

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany