1. října 2014

Jourová v Bruselu selhala, poslanci požadují další odpovědi

Odpovědi budoucí české eurokomisařky Věry Jourové během tzv. grilování v Evropském parlamentu byly neuspokojivé. Část europoslanců proto odmítá její kandidaturu schválit. Členové Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci se obracejí přímo na předsedu nové Komise Junckera s žádostí, aby Jourová odpověděla na otázky, jimž se během grilování vyhnula.

"Z Evropského parlamentu slyšíme, že se středečním vystoupením Věry Jourové nebyla spokojena žádná politická frakce. Bohužel se potvrzuje, na co poukazujeme už delší dobu: evropská a zahraniční politika Sobotkovy vlády poškozuje zájmy České republiky. Výběr českého eurokomisaře byl od počátku nešťastný a nedůstojný politický obchod – paní Jourová za minimální mzdu – za to nestál. Jenomže nejde jen o paní Jourovou nebo Sobotkovu vládu, ale i o pověst České republiky," řekl předseda ODS Petr Fiala.

"Jak se říká, nikdy nedostaneš druhou šanci udělat první dojem. Paní Jourová tuto šanci promrhala. Byla absolutně nepřipravená, a navíc není zvykem, aby kandidát mluvil jen svým rodným jazykem. Pokud opravdu chce být komisařkou, s češtinou si nevystačí," dodal první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Europoslanci se k rozhodování o dalším osudu Věry Jourové vrátí opět v pondělí.