28. září 2014

Na hraně s Xaverem

NA HRANĚ S XAVEREM: Petr Fiala udeřil na kritiky z bývalého vedení ODS: Teď raději mlčte! Myslím, že byla jejich velká politická chyba, že se tehdy nezajímali o finanční situaci ODS. Proč? Na to se jich zase ptám já. Myslím, že ODS by opravdu pomohli, kdyby v tuto chvíli mlčeli, uvedl předseda ODS Petr Fiala na adresu bývalého vedení strany, které ho podle jeho slov kritizovalo za zřízení Konta pro budoucnost. Občanští demokraté jeho prostřednictvím mohou přispívat na splácení závazků strany z minulosti.

 

V čem se změnila atmosféra uvnitř ODS po posledním kongresu? 

Mimořádný kongres ODS byl důležitý v tom, že ukázal veřejnosti naši sílu, náš program pro budoucnost České republiky a odhodlání ho prosadit. Kongres potvrdil, že naše každodenní práce a strategie obnovy ODS přináší výsledky. Lidé mají znovu chuť do práce, vědí, za co bojujeme a že to stojí za to. Česká republika je místem, kde se dobře žije, ale současná vládní koalice dělá všechno pro to, aby tomu tak nebylo. ODS ukázala, že ví, jak hájit zájmy českých občanů, jak se stavět za aktivní lidi, kteří chtějí žít ve svobodě a jak bránit scestným ideologiím a hloupostem, které otravují náš život, ať už přicházejí z Bruselu nebo z národní úrovně.

 

Jakou teď cítíte podporu od řadových členů? Co vám nejčastěji říkají? 

Podporu od řadových členů cítím od počátku. Nakonec to byli členové strany, kteří mě vyzvali, abych se stal předsedou. Po kongresu mi nejčastěji říkají, jak dobře rozuměli mému projevu, jak jim vrátil nadšení pro politickou práci a jak jim jasně ukázal, kterým směrem má Občanská demokratická strana jít. Za slova spontánní podpory jsem jim vděčný, protože jedině společně můžeme politickou situaci v naší zemi změnit.

 

Vyčetl vám někdo něco z vašeho projevu na kongresu? 

Nikdo mi nic nevyčetl, ale můj projev zneklidnil naše politické soupeře. Jasná pravicová pozice opřená o hodnoty a principy v naší zemi v poslední době chyběla. Není divu, že z toho někteří znervózněli. A to je dobře. Jsem připraven uskutečnit "kontrarevoluci normálních lidí" a toho se všichni ti, kteří svými socialistickými nápady a chybnou zahraniční politikou spokojený život našich občanů ohrožují, musejí bát.

 

Jak hodnotíte aktuální posuny v oblasti daní? Kdyby to záleželo na ODS, jak by vypadala úprava daní? 

Vládní koalice dále komplikuje život podnikatelům, ale hlavně se rozhodla přímo zaútočit na živnostníky. Třetí sazba DPH je nekoncepční krok, ministr financí sám říká, že by byl pro jednu a jeho náměstkyně, že za dva roky budou zase jen dvě. Daňový systém se stále mění, ale třeba zavedení třetí sazby DPH znamená náklady s pořizováním nového softwaru a spousty dalších komplikací. Navrhovali jsme, aby se obě současné sazby DPH snížily, a máme to podloženo i konkrétními čísly. Státní příspěvek na druhý důchodový pilíř stojí méně, než se předpokládalo a do rozpočtu se celkově vybere více, tedy snížení DPH by bylo nejen správným, ale i z ekonomického hlediska možným krokem. Navrhl jsem i vstřícný postup, aby místo dvou nižších sazeb byla jenom jedna, a to ve výši 10 %. Nic z toho však vláda neakceptovala a místo toho nám všem komplikuje život třetí sazbou, do které bůh ví proč, vybrala jen některé věci.

 

Domníváte se, že aktuální vládní koalice je vstřícná vůči podnikatelům a živnostníkům? Co by se mělo změnit? 

Vládní koalice možná k některým podnikatelům vstřícná je, ale jenom k těm největším. Ale obávám se, že její vstřícnost je hodně adresná. Například zavedením zelené nafty vydělá společnost Agrofert ročně přes 30 milionů korun. Jinak ovšem vláda podmínky zvláště pro drobné a střední podnikatele a živnostníky neustále zhoršuje. Jak si jinak vysvětlit kupříkladu omezení výdajových paušálů nebo nově chystanou měsíční povinnost hlášení o DPH. Jen tento nesmysl bude stát podnikatele podle střízlivých odhadů 1,3 mld. Kč. O aktivní lidi, živnostníky a drobné podnikatele se tady nikdo nestará, jen ODS jejich zájmy důsledně brání. Jestli je cílem vlády Bohuslava Sobotky živnostníky opravdu zničit, tak by se k tomu měl premiér otevřeně přihlásit. Konkrétní kroky jeho vlády k tomu směřují.

 

Jak jste připraveni (jako ODS) pomáhat podnikatelům v souvislosti s hospodářskými sankcemi? 

Je to záležitost vlády, k účinné pomoci teď opravdu nemáme žádné politické nástroje. Ale než by se někdo rozhodoval, zda a komu má pomoci, tak musíme nějak vyčíslit škody, které podnikatelům vznikají. Žádnou takovou seriózní analýzu jsem ale neviděl. A bez toho si myslím, že by nějaká pomoc nebyla ani možná, ani správná. Vláda by měla mnohem víc vytvářet podmínky pro podnikatele, nestarat se jenom o to, co nesmějí, co musejí vykazovat, komplikovat jim život, ale měla by pro ně vytvářet možnost, aby byli konkurenceschopní a mohli si najít i jiné exportní trhy, pokud by například situace v Rusku byla pro jejich obchodování dlouhodobě nepříznivá, což si ale nikdo nepřejeme.

 

Jste alespoň částečně spokojen se zahraniční politikou vlády ČR? 

Se zahraniční politikou nejen že nejsem spokojen, považuji ji za ohrožující zájmy České republiky. Dnešní mezinárodní situace je mimořádně nebezpečná. Nemám na mysli jenom konflikt na východní Ukrajině, ale především postup organizace Islámský stát na Blízkém východě. Evropa je přímo ohrožena a toto nebezpečí se týká i naší země. Je naivní to nevidět a myslet si, že nám se nemůže nic stát. Naivita nás v tomto případě ohrožuje. Musíme být připraveni spolupracovat se západními demokraciemi a bránit bezpečnost naší země. Jasně, s konkrétně definovanými cíli, v zájmu naší národní bezpečnosti a bez váhání.

 

Co by bylo pro ODS úspěchem v komunálních volbách? 

ODS je na komunální úrovni úspěšnou stranou. Přeji si, aby dobrou práci našich starostů a komunálních politiků občané ocenili. V komunálních volbách je těžké kvantifikovat celkový výsledek a říci v číslech, co je úspěch. Budeme se snažit o to, abychom obhájili co nejvíce zastupitelských mandátů, které nyní máme. Máme lidem co nabídnout.

 

Jste připraven přijmout zodpovědnost za případný neúspěch ve volbách? Odstoupil byste? 

Do čela ODS jsem byl zvolen s programem její obnovy. Nikdy jsem nesliboval, že už za několik měsíců budeme ve všech směrech v takové kondici, abychom byli opět mezi nejsilnějšími politickými stranami. A upřímně, nikdo to ani nečekal. Pracovali jsme intenzivně na tom, abychom občanům nabídli dobrý program, důvěryhodné politiky, realizovatelnou a rozumnou vizi rozvoje České republiky. Všechno máme. Ještě chvíli bude trvat, než plně obnovíme důvěru voličů a budeme znovu nejsilnější politickou stranou. Stručně řečeno, odstoupit se nechystám, mám ještě hodně práce před sebou.

 

Jak hodnotíte současnou volební kampaň? Je férová? 

Nad podobou volební kampaně se stále více zamýšlím a myslím, že to se mnou dělá čím dál víc občanů. Některé strany, jako je ODS, pracují s transparentními finančními prostředky, jiná hnutí dokáží dát do volební kampaně stamiliony korun a zaplnit chodníky nejrůznějšími panely a upoutávkami. Měli bychom přemýšlet nad tím, k čemu dospěli v některých jiných vyspělých zemích, že totiž začneme náklady na kampaně omezovat, abychom dosáhli skutečné soutěže idejí, představ a vizí a ne jen vizualizace politiky, kdy některé billboardy nerozlišíte od reklamy na prací prášek nebo opalovací krém.

 

Uměl byste si tipnout výsledek voleb např. v Praze? 

Výsledky voleb nikdy netipuji, ani jako politolog, ani jako politik.

 

Jak se vede Kontu pro budoucnost? Někteří straničtí kolegové to označili za politickou chybu. Je to jen nepochopení situace? 

Konto pro budoucnost je pro mě příjemným překvapením. Lidé na něj reagují velmi pozitivně. Vybralo se už mnohem víc finančních prostředků, než bych v tak krátké době čekal a myslím, že všem jsme jasně ukázali, že nám na naší budoucnosti záleží, že se nespoléháme na cizí pomoc a že jsme schopni vyřešit i ty problémy, které jsme sami nezpůsobili. To je dobrá zpráva pro voliče. Pokud jde o druhou část vaší otázky, musím se přiznat, že v naprosté většině se setkávám jen s pozitivními ohlasy. Nakonec celé konto jsem vyhlásil na základě podnětů členů, podporovatelů a některých místních a oblastních sdružení, která se chtěla na splácení dluhů podílet. Tento postup má v ODS jednoznačnou podporu. Zaznamenal jsem v médiích i ojedinělé hlasy o tom, že si někdo myslí, že konto nemá být nebo ne teď. Skoro bych se nad tím pousmál, kdyby mi při tom nebylo trochu smutno. Když to například říkají lidé, kteří se v minulosti podíleli na vedení ODS. Myslím, že byla jejich velká politická chyba, že se tehdy nezajímali o finanční situaci ODS. Proč? Na to se jich zase ptám já. Myslím, že ODS by opravdu pomohli, kdyby v tuto chvíli mlčeli.

 

Jak se vás dotkla kauza "Fízl"? 

Bohužel jsme v naší politice svědky pokusů o revizi 17. listopadu 1989. Děje se to různými způsoby, od touhy po omezení demokratických postupů, přes regulaci řízení a plánování našich životů, až po bagatelizaci toho, co se zde dělo za komunistického režimu. Morálku nás nyní chtějí učit lidé, kteří opakovaně selhali, ve službách represivních složek zločinného režimu se dopouštěli násilí na nevinných lidech a ještě to hlasitě obhajovali. Je pro mě nepochopitelné, že je hájí lidé, kteří o sobě říkají, že jsou demokraté.

 

Udělal Miroslav Kalousek chybu? Na jeho místě byste se omluvil? 

Výrazy obecné češtiny sám příliš nepoužívám, ale označení "komunistický fízl" je jako zkratka docela případné. Nejen že se neměl Miroslav Kalousek omlouvat, ale Ústavně právní výbor především neměl přijmout usnesení, ve kterém ho k tomu vyzval. Tady už nejde o Miroslava Kalouska a komunistického poslance Ondráčka, tady jde o čest celé poslanecké sněmovny. A ta byla hlasy vládní koalice spolu s komunisty poškozena. Ale vraťme se k podstatě věci. Zneklidňuje nás opravdu více to, že někdo označí někoho po právu za "komunistického fízla" než to, že někdo v represivních složkách komunistického režimu opravdu působil? Pak jen relativizujeme minulost a nahráváme těm, kteří chtějí omezit naši svobodu a vzít nám naši budoucnost.

 

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1337&clanek=336951