26. září 2014

Zdraví zadarmo. Komentář ke zrušení poplatků ve zdravotnictví

Už to tak je, protože dnes to schválila sněmovna. Tedy hlavně ČSSD spolu s ANO a KDU-ČSL. Co na tom, že zdraví je podle všech průzkumů pro lidi to nejdražší a nejdůležitější, teď už bude úplně „zadarmo“.

 
Co na tom, že peněz ve zdravotnictví není a nikdy nebude dost. Co na tom, že například v socialisty vzývaném Švédsku se platí 200 až 400 švédských korun při návštěvě lékaře respektive odborníka bez doporučení.
 
Ze zdravotnictví tak zrušením 30 korunových poplatků za návštěvu u lékaře rázem zmizí 3 miliardy korun, které budou někde chybět. Třeba právě na zvýšení platů zdravotníků nebo na lepší léky a technologie, ale sociální demokraté už vědí, že se s tím heslem dají vyhrávat volby. A kdo by také nechtěl něco „zadarmo“? Já třeba parkování, někdo jiný rohlíky, nájem, elektřinu nebo pitnou vodu či hromadnou dopravu.
 
Ve skutečnosti všichni rozumní lidé vědí, že zadarmo není v životě nikdy nic. Třicet korun za návštěvu lékaře je cena lístku na tramvaj, kávy nebo piva a většina nemocných i dosud zdravých utratí každý den víc za cigarety, pivo, nezdravé sladkosti nebo kapku benzínu. Ale i tak malý poplatek za péči o to nejcennější, o své zdraví, socialistická vláda zruší, jen aby se zalíbila části svých voličů, ať to ve skutečnosti stojí, co to stojí. Ovšem nakonec zrušení poplatků lidé stejně zaplatí, na daních nebo na dluh. Mrzí mne, že to mnohým stále nedochází.
MUDr. Petr Zimmermann

expert ODS pro zdravotnictví